Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Nokia N96


scris de emobil / duminicã, 07 dec 2008


Nokia N96

N96 a fost unul dintre cele mai asteptate telefoane. Dupa ce Nokia a stabilit niste standarde inalte cu N95 si N95 8GB, toata lumea se uita cu interes si curiozitate la urmasul lor. N96 e un telefon bun, excelent chiar, un mostenitor demn al lui N95 8GB. Cu toate acestea, lumea pare putin dezamagita, fara sa fie un motiv evident pentru asta.



Oare au reusit alte telefoane mai performante sa-l arunce in umbra? Sau e vorba de timpul lung de asteptare de la momentul anuntului de lansare pana cand telefonul a devenit disponibil, iar lumea s-a plictisit sa astepte? Sau nu cumva 5800 XpressMusic e cu adevarat revolutionar si decat sa dam banii pe N96, mai bine asteptam putin si avem ceva super cool? Greu de spus de ce N96 nu a devenit popular. Mai bine ne uitam ce stie sa faca, iar tu poti sa decizi daca merita sa dai banii pe el sau pe altceva.

Vezi lista completa de specificatii si dotari ale Nokia N96



Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii


Aspect exterior



Nokia respecta traditia de a pune smartphone-urile in cutii mari, cu multe accesorii. Cutie lui N96 este mare si eleganta. Contine incarcatorul de camera, un incarcator de masina, CD-ul cu software, manualele, cablu microUSB, cablu TV-Out si un set de casti.

Nokia N96 - Vedere din fata/ stanga, deschisCa dimensiuni, N96 este asemanator cu N95 8GB. Chiar si greutatea este aproape identica, are 125 de grame. Cu 3 grame mai putin decat N95 8GB, dar nu cred ca vei simti aceasta diferenta minora. Pare un pic mai compact totusi decat predecesorul sau, chiar mai solid. Asta si pentru ca este cu 3 mm mai subtire, avand 18 mm grosime.

Ca design, N96 seamana mai mult cu N81 decat cu N95 8GB. Eu zic ca arata chiar bine, doar ca tastele sunt putin cam incomode. O sa vorbim mai tarziu despre ele. Materialele folosite sunt de buna calitate, combinatia de metal si plastic negru face telefonul sa arate ceva mai bine decat un N95 8GB.

Partea din fata e dominata de ecranul de 2.8 inch. Sub ecran sunt tastele de meniu, tastele de raspuns/ respins apeluri precum si cateva taste speciale pentru muzica. Deasupra ecranului se afla difuzorul si camera secundara pentru videocall.

In partea dreapta, telefonul are butonul de volum si cel pentru camera foto. Cel pentru camera e destul de prost facut, e foarte greu sa-l apesi doar pe jumatate ca sa faci focus pe subiectul fotografiei. Indiferent cat de finut ai incerca sa-l apesi doar pe jumatate, aproape sigur il vei apasa de tot si vei face poza fara focus. Tot pe partea dreapta, pe colturi, sunt cele doua difuzoare pentru muzica. In partea stanga, telefonul are slotul pentru card microSD. Suporta carduri de pana la 16 GB, deci nu vei duce lipsa de memorie.

In partea de sus, telefonul are butonul de oprire/ pornire, jack-ul audio/ video de 3.5 mm si butonul de oprire a tastaturii. In partea de jos are microfonul, mufa pentru incarcator si portul microUSB. De ce are nevoie si de mufa de incarcator? Pentru ca nu se incarca pe microUSB. Nokia a introdus aceasta functionalitate doar la o parte din telefoanele noi.

Nokia N96 - Suport de birouIn partea din spate, telefonul are camera foto si un suport de birou. Nu am mai vazut un asemenea suport de birou pana acum, dar e foarte interesant. Iese practic un inel din jurul camerei, care lasa telefonul sa se sprijine pe o suprafata plana, la fel ca o rama foto. Te vei putea uita astfel la TV fara sa tii telefonul in mana tot timpul. E de inteles de ce s-au gandit la asa ceva, telefonul are functia de DVB-H, deci e posibil sa te uiti destul de frecvent la posturile TV.

N96 are o baterie de 950 mAh. Foarte, foarte putin pentru un smartphone. Cu greu am reusit sa-l folosesc o zi fara sa-l incarc, m-am limitat la multe lucruri pe care as fi vrut sa le fac cu el. Daca esti doar genul care vorbeste la telefon si atat nu o sa ai probleme. Dar dupa ce dai o gramada de bani pe el, sigur vei vrea sa faci mai multe. Sa asculti muzica, sa stai pe Internet, sa te uiti la TV. Toate aceste activitati consuma din baterie, iar cei 950 mAh sunt insuficienti. Eu ma asteptam sa gasesc o baterie cu cel putin 1300 mAh, poate chiar 1500.


Utilizare



Nokia N96 are sistemul de operare Symbian 9.3, cu interfata grafica S60 3rd Edition Feature Pack 2. Adica tot ce are Nokia mai bun. Toate meniurile sunt usor de folosit, desi sunt complexe. Sunt bine organizate, asa ca nu iti va fi greu sa gasesti o anumita functie sau setare. Desi procesorul este putin mai slab decat cel de pe N95 8GB, telefonul se misca bine. Nu am avut intarzieri la intrarea in meniuri, nu mi s-a blocat, totul a mers rapid. La asta contribuie si memoria de 128 MB, destul de mult pentru un telefon. Practic, memoria e suficienta chiar si pentru cele mai pretentioase aplicatii, nu am avut situatii de "Memory full".

Ecranul este unul din punctele tari ale telefonului. Este mare, avand 2.8 inch si are o rezolutie buna, 240 x 320 pixeli. Contrastul este foarte bun, culorile sunt vii. Chiar si in lumina puternica, ecranul se poate citi fara probleme. Dimensiunea generoasa il face perfect nu doar pentru muzica si jocuri, ci chiar pentru filme.

Tastatura e foarte controversata. Multi se plang ca nu e foarte ergonomica si ca e greu sa distingi tastele. Sunt partial de acord, N95 8GB avea o tastatura mult mai buna. Dar nici cea a lui N96 nu e chiar rea. Tastele de sub ecran mi se par foarte inghesuite, asa ca trebuie sa fii atent sa apesi exact ce vrei, fara sa incurci butoanele. Tastatura principala alfanumerica are si ea un defect, tastele nu sunt clar separate intre ele, asa ca la inceput iti va fi greu sa tastezi ceva fara sa te uiti foarte atent. Dar cu timpul te vei obisnui si vei sti unde e fiecare tasta. N96 e tot dual slide, ca si familia N95. Cele patru taste speciale de muzica din partea de sus sunt usor de folosit. Insa eu nu le-am folosit prea des, poti sa folosesti pentru comenzi tastele principale. E interesant ca tastatura din partea de sus are acum doua moduri, muzica sau jocuri. Pentru muzica sunt cele patru taste binecunoscute, iar in modul jocuri sunt doar doua functionale, cele din mijloc. Nokia cocheteaza de ceva timp cu taste speciale de jocuri in partea de sus a telefonului. Nu e o idee rea, dar nici exagerat de utila.

Pentru ca tot vorbim de tastatura, impresia lasata de mecanismul dublu slide este foarte buna. E de calitate, nu scartaie, nu se blocheaza, se inchide bine. Sper doar sa ramana la fel de eficient si in timp, sa nu apara defecte datorate uzurii. N95 si N95 8GB nu au avut probleme de uzura, deci ma astept ca si N96 sa se comporte bine.


Functii de baza



Nokia N96 se comporta excelent in apeluri. Sunetul este tare si clar, asa ca l-am putut folosi fara probleme chiar si in aglomeratie sau in medii zgomotoase. Persoanele de la capatul celalalt al "firului" m-au auzit si ele foarte bine, nu s-a plans nimeni. La fel si cu semnalul, receptia radio e foarte buna, chiar si la metrou, in subsoluri sau in alte locuri cu semnal mai slab.

Agenda e cea standard pentru telefoanele Nokia Symbian. Poti sa memorezi oricate numere si foarte multe detalii pentru fiecare in parte. Agenda se poate sincroniza fara probleme cu Microsoft Outlook daca folosesti Nokia PC Suite, care este pe CD-ul din cutie. Chiar si fara CD, poti sa-ti sincronizezi agenda cu o multime de site-uri gratuite de pe Internet care folosesc protocolul SyncML. Acest protocol permite sincronizarea agendei, calendarului, uneori si a mesajelor intre telefonul tau si un server. La ce foloseste? Prima situatie ar fi daca iti pierzi telefonul, poti sa-ti recuperezi toate datele pe un telefon nou. A doua situatie ar fi daca vrei sa umbli mai usor in agenda sau in calendar. In loc sa butonezi telefonul, intri direct pe site-ul cu care ai facut sincronizarea si iti modifici de acolo datele.

Telefonul sta la fel de bine si la capitolul mesaje. Desi tastatura e putin cam incomoda pentru a scrie multe SMS-uri, te vei obisnui totusi destul de repede. N96 imprumuta de la telefoanele Nokia S40 o functionalitate care simplifica trimiterea de mesaje. Astfel, atat SMS-urile cat si MMS-urile se trimit din acelasi editor. Implicit, cand alegi sa trimiti un mesaj nou, aceasta este SMS. Daca introduci in el o poza de exemplu, atunci devine MMS.


Multimedia



Pe ecranul mare si de calitate buna, pozele se vad foarte bine. Fie ca sunt luate de pe Internet, de pe calculator sau facute cu camera telefonului, se vor vedea clar si in culori vii. Galeria de imagini e o aplicatie bine facuta, care iti permite sa treci rapid printre poze si sa cauti ce iti trebuie. Ca o noutate, poti sa le dai pozelor tare tag-uri, ca sa iti fie mai usor sa le imparti in categorii sau sa le gasesti cand ai nevoie.

Nokia N96 - Muzica (1)Nokia N96 - Muzica (2)


N96 e un telefon foarte bun pentru muzica, din mai multe motive. In primul rand, sunetul chiar e de calitate. Poate ca nu se ridica la inaltimea unui iPod, dar pentru un telefon este excelent. Si e semnificativ mai bun decat in cazul altor telefoane pe care le-am folosit, incluzand aici si N95 8GB. In al doilea rand, are jack audio de 3.5 mm, deci vei putea sa-ti conectezi castile tale preferate pentru a imbunatati calitatea sunetului. Chiar mai bine ar fi sa folosesti niste casti Bluetooth. Telefonul are profil A2DP pentru Bluetooth, adica iti permite conectarea unor casti stereo. In al treilea rand, cu cei 16 GB ai telefonului si inca 16 GB pe cardul de memorie, nu vei duce lipsa de spatiu vreodata. Si nu in ultimul rand, playerul audio se ridica si el la inaltimea asteptarilor. Poate sa-ti sorteze melodiile dupa album, artist, gen sau compozitor. Poti de asemenea sa creezi liste cu melodiile tale preferate, ca sa le asculti mai usor. Bineinteles, are si Album Art, cu care iti va afisa coperta CD-ului in timp ce melodia ruleaza. Playerul are si egalizator, asa ca fanii bass-ului puternic pot sa-i creasca volumul.

Daca te plictisesti de muzica pe care o ai pe telefon, poti oricand sa asculti radio. Radioul FM are RDS. Poti sa faci o scanare automata care iti va gasi toate posturile din zona sau poti sa downloadezi lista posturilor cu frecventa aferenta de pe Internet. Evident, radioul merge folosit doar daca ai si castile, pentru ca acestea au rol de antena.

Nokia N96 - Video (2)Nokia N96 - Video (1)


Pentru redarea filmelor, N96 are playerul Real. E un player bun, folosit de Nokia de mult timp pe telefoanele sale cu Symbian. Ecranul fiind mare, e o placere sa te uiti la filme pe el. Poti sa scoti dn spatele telefonului suportul special pentru birou, ca sa nu fie nevoie sa-l mai tii in mana in timpul filmului.

Nokia N96 are si un tuner DVB-H, care iti permite sa receptionezi posturi TV fara sa ai nevoie de conexiune la Internet. E cam acelasi lucru cu a receptiona posturi radio, doar ca e alta tehnologie. Iar tehnologia e atat de noua, incat nu prea o sa gasesti posturi TV decat in foarte putine orase. In Romania, doar Bucurestiul e suficient de norocos incat sa aiba asa ceva, dar nici in Capitala serviciile nu sunt lansate comercial, ci doar in teste. Pana cand tehnologia va mai progresa, nu vei folosi probabil acest serviciu decat prin vreo capitala europeana, daca ai drum.

Camera foto de 5 megapixeli e buna, iar flash-ul cu doua LED-uri suficient de puternic incat sa faci poze noaptea. Spre surprinderea mea totusi, Nokia nu a pus o camera foto la fel de buna ca pe N95 8GB. Din ce motiv, e greu de spus, dar pozele sunt un pic mai slabe si mai sarace in culori si contrast decat cele facute cu un N95 8GB. Chiar si lentila e ceva mai expusa la zgarieturi, pentru ca la N95 8GB era putin adancita. La N96 e la acelasi nivel cu carcasa, deci sunt sanse mari sa fie zgariata prin buzunar. Flash-ul cu doua LED-uri face lumina suficienta noaptea, insa in flash pe baza de xenon ar fi fost mult mai bun pentru o camera foto performanta.

Poti si sa filmezi in conditii bune, la rezolutia 640 x 480 pixeli, cu 30 fps. La acest capitol, N96 depaseste majoritatea telefoanelor care se chinuie cu filmarea la 15 fps. Fisierele video sunt in format MP4.


Conectivitate



Pentru dependentii de Internet si email, N96 e un telefon perfect. In primul rand, optiunile de conectare sunt excelente. Daca te conectezi prin reteaua mobila, ai la dispozitie GPRS/ EDGE/ 3G si HSDPA 3.6 Mbps. Daca ai hotspoturi in zona, atunci vei merge pe varianta WiFi.

Dupa ce te-ai conectat, intervine browserul web. Acelasi browser care s-a impus pe N95 si N95 8GB. Randeaza fara nici o problema paginile web complicate, iar memoria de 128 MB a telefonului a facut sa nu vad niciodata eroarea "Memory full". Cred ca acesta este singurul browser care mi se pare suficient de bun incat sa nu am nevoie sa instalez Opera Mobile.

Pentru email, am folosit clientul integrat din meniul de mesaje. Nu e foarte schimbat fata de cel din N95 8GB, dar nici nu era cazul pentru ca isi facea treaba bine. Suporta conturi POP3/ IMAP/ SMTP, poate fi configurat sa verifice periodic daca ai primit mesaje noi. Nokia s-a gandit si la cei nu foarte tehnici, dar care vor totusi sa-si citeasca email-urile pe telefon, asa ca a pus un wizard ce te va ajuta sa-ti faci configurarea. Sunt aproximativ 1000 de provideri de email deja definiti in telefon, tu trebuie doar sa-l alegi pe al tau, sa introduci numele de utilizator si parola, iar restul setarilor vor fi facute automat.

Daca ai cumva un cont de email de tip Microsoft Exchange, iti poti instala o aplicatie gratuita numita Mail for Exchange, care stie sa se conecteze la acest tip de mailbox-uri. Nu e chiar push email, aplicatia va face verificari periodice pentru a-ti aduce mesajele, dar e o functie utila care iti permite sa citesti email-urile business cand nu esti la birou.

Am spus deja cand am vorbit de muzica, telefonul are Bluetooth. Nu are infrarosu, dar nu am mai vazut de mult asa ceva pe un telefon nou. Il poti conecta la calculator si cu un cablu microUSB.


Aplicatii



Organizerul lui N96 e excelent. In primul rand ai calendarul, in care poti adauga sedinte, zile de nastere, task-uri, orice ai de facut. Mai ai o aplicatie Notes in care poti sa notezi orice informatie unde nu ai nevoie de remindere. Calendarul se poate sincroniza fara probleme cu Microsoft Outlook sau alte aplicatii care stiu protocolul SyncML.

Platforma Symbian vine si cu niste aplicatii bune pentru mobile office. E vorba de suita de aplicatii QuickOffice, cu care poti sa vizualizezi fisiere Word, Excel sau Powerpoint. Ai chiar si o varianta light de Adobe Reader. Varianta preinstalata nu iti permite sa modifici fisierele Microsoft Office, dar daca esti dispus sa dai niste bani in plus, poti cumpara versiunea imbunatatita de QuickOffice care te lasa si sa editezi fisiere.

Dintre aplicatiile mai interesante care vin cu N96, am remarcat un convertor de unitati de orice tip, precum si o aplicatie care te lasa sa desfaci arhivele Zip.

Nokia N96 - Jocuri (2)Nokia N96 - Jocuri (1)


La jocuri, lucrurile stau foarte bine. In primul rand, poti instala fara probleme orice joc Java compatibil cu telefonul. Dar asta nu e totul. Nokia dezvolta de mult timp platforma N-Gage, care vine cu jocuri mult mai realiste, cu detalii grafice mai bune si mult mai dinamice. Dupa o perioada lunga de teste, N-Gage este acum complet functionala si are si jocuri. M-am jucat cateva si am ramas placut impresionat. Mi-aduce aminte de inceputurile jocurilor 3D pe calculator. Pentru un telefon, e chiar impresionant. E drept ca toate jocurile N-Gage costa, dar diferenta fata de unul Java e mare.

Unui telefon ca N96 nu putea sa-i lipseasca GPS-ul. Poate ca nu toti apreciaza inca aceasta functie la adevarata sa valoare, nici eu nu o faceam pana acum ceva timp, dar acum nu as mai putea sta fara ea. In primul rand, ca sofer, nu are rost sa mai dai banii pe un GPS separat. Pui un software de navigare pe telefon si gata, ai rezolvat problema. Ca pieton nu vei avea nevoie de el in orasul tau, dar intr-un oras strain isi va dovedi utilitatea. Gasesti usor obiectivele turistice, restaurantele, strazile... chiar merita.

Cand vine vorba de software GPS, exista mai multe variante, incepand de la gratuit pana la foarte scump. Google Maps e gratuit si merge foarte bine, doar ca nu are navigare vocala. Asta inseamna ca nu prea ai ce sa faci cu el daca esti sofer, dar e excelent pentru un pieton. Orasele din Vestul Europei sunt bine acoperite, la nivel de strada si obiectiv turistic, asa ca telefonul iti va fi un ajutor de nadejde in calatoriile tale. O alta posibilitate este sa folosesti Nokia Maps. Aplicatia vine preinstalata, dar poti doar sa cauti strazi si obiective pe harta. Daca vrei navigare, platesti un tarif pentru fiecare tara in parte. In afara de aceste doua aplicatii, mai sunt si altele, unele dintre ele facute inclusiv de firmele care fac GPS-urile pentru masina.

Prezentare video







Concluzii



Plusuri:
+ N96 e performant, are procesor bun si memorie suficienta
+ camera foto e excelenta, pozele ies foarte bine
+ e un telefon foarte bun pentru Internet si email
+ daca ai nevoie de functii de business, nu te va dezamagi, are atat un calendar excelent, cat si aplicatii de mobile office
+ ecranul este mare, are o rezolutie buna si se vede foarte bine

Minusuri:
- bateria tine putin, va trebui sa-l incarci zilnic
- design-ul e controversat, unii considera ca tastatura nu e ergonomica
- butonul care declansaza camera foto e greu de folosit

Concluzie: Nokia N96 e un urmas demn al lui N95 8GB. Nokia a facut rabat la anumite componente, cum ar fi procesorul, camera foto si bateria. Acestea sunt mai slabe decat ale predecesorului sau. Cu toate acestea, la restul functiilor isi egaleaza sau isi depaseste predecesorul. E un pic cam scump pentru ce ofera, gandeste-te daca iti sunt cu adevarat utile toate functiile sale sau te multumesti cu un N95 8GB. Nu de alta, dar 5800 XpressMusic deja a inceput sa se vanda prin unele tari, iar N97 nu e nici el departe, asa ca poate iti investesti banii in ceva mai revolutionar.



 
Update de software PR1.2 pentru Nokia N96

Nokia a publicat un update de firmware pentru N96. Noua versiune este 12.043. Update-ul se poate [ ... ]

 
Upgrade de software disponibil pentru Nokia N96 [ ... ]

Daca esti suficient de norocos incat sa ai deja un N96, Nokia ti-au facut cadou un upgrade de [ ... ]

 
Update de software pentru Nokia N96: 20.050

Nokia a publicat un update de software pentru modelul N96, care rezolva o multime de bug-uri. [ ... ]


Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact