Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Review Nokia Asha 302


scris de emobil / luni, 01 oct 2012


Nokia Asha 302 - Vedere din fata (auriu)

Seria Asha de la Nokia contine telefoane din categoria entry level, ceea ce inseamna caracteristici de baza la preturi accesibile. Aici se afla modele mai modeste ca Asha 202, dar si modele relativ bine dotate ca Asha 302. Telefonul nu este smartphone, insa ii permite unui utilizator obisnuit sa foloseasca Internetul si o serie de aplicatii, asadar nu este limitat doar la telefonie si mesaje.



Nokia Asha 302 isi inspira designul din seria de succes E a producatorului. Este o decizie interesanta, pentru ca seria E li se adresa utilizatorilor business si continea modele nu tocmai ieftine. Pe de alta parte, tastatura full QWERTY le este utila si celor care trimit multe mesaje text, nu doar utilizatorilor business care au nevoie in permanenta de acces la email.

Vezi lista completa de specificatii si dotari ale Nokia Asha 302



Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii


Aspect exterior



Nokia Asha 302 vine intr-o cutie de dimensiuni obisnuite, iar producatorul a inclus doar accesoriile strict necesare. Este vorba asadar de incarcatorul tipic Nokia cu mufa subtire, casti handsfree cu fir si manualul de uitilizare. Un mare minus este lipsa cablului microUSB, pentru care trebuie sa platesti separat. Investitia merita insa, pentru ca il vei putea incarca si cu ajutorul acestui cablu, de exemplu direct de la un laptop.

Telefonul este facut din plastic solid, iar capacul din spate este metalic. Are dimensiuni relativ reduse, adica o lungime de 115,2 mm, o latime de 58,9 mm si o grosime de 13,5 mm. Greutatea de 106 grame este confortabila. Desi nu este un telefon scump, Nokia se remarca in continuare prin calitatea constructiei, astfel incat telefonul pare de calitate.

Nokia Asha 302 - Vedere din fata (rosu)Partea din fata gazduieste ecranul de 2,4 inch, precum si difuzorul. Sub ecran se afla tasta directionala, tastele de apelare si inchidere apel, precum si tastele de control al meniurilor. Sub acestea se afla tastatura full QWERTY, care este chiar reusita, permitandu-ti sa scrii rapid mesaje sau email-uri.


Nokia Asha 302 - Vedere din fata/ dreaptaPartea dreapta gazduieste doar orificiul de prindere al curelei de mana.

Partea stanga are slotul pentru carduri microSD. Telefonul vine cu un card de 2 GB deja inclus.

Partea de jos contine microfonul.

Partea de sus contine portul microUSB, mufa pentru casti si handsfree, precum si mufa pentru incarcator. Poate ca ar fi fost bine daca Nokia ar fi renuntat la incarcatorul specific in favoarea unuia microUSB, astfel incat ar fi scapat de un conector inutil.

Partea din spate contine camera foto de 3,2 megapixeli. Din pacate nu are si flash, ceea ce inseamna ca nu vei putea fotografia daca nu ai lumina suficienta. Tot aici se afla si difuzorul extern al telefonului. Capacul metalic se poate desface foarte usor, iar in spate se afla bateria si cartela SIM.

Bateria are 1.320 mAh si rezista pana la 9 ore de convorbiri in 2G sau aproape 6 ore in 3G. In ceea ce priveste timpul de standby, acesta ajunge la 29,5 zile in 2G sau 34,5 in 3G. Durata reala de viata depinde de modul de utilizare, insa un minim de cateva zile este asigurat pentru un utilizator obisnuit.


Utilizare



Asha 302 nu este smartphone, el ruland un sistem de operare propriu Nokia. Acesta este insa reusit si functional, imprumutand multe dintre elementele de succes ale Symbian-ului. Meniul principal este intuitiv, putand fi afisat ca matrice de icon-uri sau ca lista. Foarte interesant, elementele din meniu pot fi rearanjate in functie de preferintele tale.

Nokia Asha 302 - Trei telefoaneS-au dus vremurile cand ecranul principal al unui telefon era aproape in intregime static. Asha 302 are o serie de widget-uri care iti ofera informatii utile, cum ar fi noutatile de pe Facebook sau de pe chat, precum si evenimentele din calendar. Poti configura tipul de informatii pe care le doresti afisate.

Device-ul Nokia se misca bine, avand un procesor de 1 GHz si 128 MB de memorie RAM. Nu am avut situatii in care acesta sa se blocheze. Multitasking-ul este foarte limitat, pentru ca doar playerul de muzica si radioul FM pot rula in background.

Telefonul are un ecran de 2,4 inch, cu o rezolutie de 320 x 240 pixeli. Era de asteptat pentru un telefon ieftin, rezolutiile mai mari fiindu-le rezervate device-urilor mai scumpe. Chiar daca nu este iesit din comun, ecranul este potrivit pentru un asemenea model si se poate citi chiar si in lumina puternica fara probleme.


Functii de baza



Nokia Asha 302 se comporta excelent in apeluri, oferind un sunet puternic si clar. Microfonul are si el o calitate buna.

Agenda este functionala, asa cum ne-a obisnuit Nokia pe toate modelele. Poti sa cauti usor un contact din agenda tastand cateva litere din nume si poti adauga contacte noi cu detalii ca numere de telefon, adresa de email etc. Odata gasit contactul dorit, ai optiuni directe pentru a-l apela, a-i trimite un mesaj text sau un email.

Mesageria este punctul forte al acestui telefon. Acest lucru se datoreaza atat aplicatiilor reusite si simplu de utilizat, cat mai ales tastaturii care iti permite sa scrii textul foarte rapid. SMS-urile si MMS-urile se trimit dintr-o aplicatie comuna, diferenta dintre ele fiind absenta sau prezenta unor fisiere multimedia.

Exista o aplicatie dedicata pentru email, care iti permite sa iti configurezi conturile POP3/ IMAP. In plus, telefonul vine cu aplicatia WhatsApp preinstalata, ceea ce inseamna ca poti sa le trimiti prietenilor tai mesaje gratuite, fiind suficient ca si ei sa foloseasca aceeasi aplicatie.

Pentru cei care folosesc telefonul in scop de serviciu si au nevoie de acces la un server Microsoft Exchange, vestea buna este ca telefonul are aplicatia Mail for Exchange.


Multimedia



Nokia Asha 302 nu este un telefon care se remarca prin specificatiile sale multimedia, dar este suficient pentru a asculta muzica sau pentru a te uita la un clip video. Una dintre limitari este memoria, pentru ca vine cu 100 MB de memorie interna si card microSD de 2 GB. Din fericire ii poti upgrada cardul microSD pana la 32 GB, daca ai nevoie de mai mult spatiu de stocare.

Galeria foto este reusita pentru un model ieftin. Poti sa vezi fotografiile sortate in albume sau in functie de momentul la care au fost facute. Zoom-ul se face rapid, chiar daca din pacate ecranul nu este prea pare pentru a-ti da posibilitatea sa vezi toate detaliile. Aplicatia iti permite chiar sa faci cateva modificari ale pozelor, cum ar fi sa umbli la contrast sau luminozitate, precum si sa le rotesti.

Playerul de muzica este destul de simplu, dar din nou era de asteptat pentru un asemenea model. Poate reda formatele audio populare fara probleme si poate rula in background, permitandu-ti sa folosesti alte aplicatii simultan. Calitatea audio este undeva la mijloc, acceptabila dar deloc impresionanta. Nici castile din pachet nu sunt extrem de performante, asa ca daca le inlocuiesti mai creste putin calitatea, chiar daca nu drastic.

Asha 302 are si radio FM, care foloseste castile pe post de antena. Poti sa cauti toate posturile disponibile in zona ta si sa le memorezi. Functia de RDS iti afiseaza informatii utile pe ecran, cum ar fi numele melodiei curente, daca posturile de radio le transmit.

Playerul video este destul de bun pentru un asemenea model. Suporta nu doar 3GP si MP4, ci si fisiere comprimate cu DivX si Xvid. Asta inseamna ca poti sa te uiti la filmele de pe calculator doar copiindu-le pe telefon, fara sa fie nevoie sa le mai convertesti in alt format. Din pacate nu se descurca daca ii dai fisiere HD 720p sau 1080p. Ecranul este si el destul de mic pentru o vizionare comoda, dar nu este imposibil sa urmaresti un film complet daca diagonala mica nu te deranjeaza.

Camera foto de 3,2 megapixeli nu impresioneaza nici ea, problema fiind ca are focalizare fixa. Pozele nu ies insa tocmai rau, mai ales daca tinem cont de aceste limitari. Nu iti inlocuieste camera foto in concediu, dar e buna pentru a face cateva poze atunci cand nu ai ceva mai performant la indemana. Lipsa unui flash inseamna ca nu vei putea fotografia daca nu ai lumina suficienta.

Inregistraerea video se poate face la 640 x 480 pixeli cu 15 fps, ceea ce produce clipuri video sacadate. O varianta mai buna, mai ales daca te uiti la filmuletele rezultate doar pe telefon, este sa reduci rezolutia la 320 x 240 pixeli, ceea ce iti va permite sa inregistrezi cu 30 fps.


Conectivitate



Telefonul sta mai bine decat ma asteptam la capitolul acesta, asigurandu-ti Internet rapid oriunde te afli. Daca esti acasa sau ai acces la un hotspot, suporta WiFi b/g/n. Atunci cand folosesti conexiunea de date a operatorului, ajungi pana la 14,4 Mbps download si 5,76 Mbps upload cu ajutorul tehnologiei HSPA.

In ceea ce priveste conectivitatea la un calculator, poti folosi atat un cablu microUSB pe care trebuie sa-l cumperi separat, cat si optiunea Bluetooth. Tot prin Bluetooth poti conecta un handsfree sau casti stereo fara fir.

Browserul web este cel propriu Nokia, care foloseste o tehnologie de compresie a datelor similara cu Opera Mini. Acest lucru inseamna ca traficul de date va fi scazut, iar paginile se incarca rapid. Dimensiunea mica ale ecranului isi spune cuvantul si aici, pentru ca nu poti sa te bucuri decat de cate o portiune a paginii web la un moment dat.


Aplicatii



Asha 302 vine cu aplicatiile obisnuite de organizare, cum ar fi un calendar, calculator, notite si lista todo. Am mentionat deja si WhatsApp, o aplicatie foarte populara de instant messaging. Cu siguranta merita sa intri in Nokia Store dupa ce il cumperi, ca sa ti-l imbogatesti cu alte aplicatii utile.

Telefonul Nokia nu are GPS, asa ca nu este extrem de util pentru harti si navigare. Exista o versiune de Google Maps compatibila cu el, insa nu iti poti vizualiza cu precizie locul in care te afli.


Prezentare video









Concluzii



Plusuri
+ dimensiuni reduse
+ materiale de calitate
+ functional pentru un feature phone
+ Internet de mare viteza

Minusuri
- nu are cablu microUSB inclus in pachet
- camera foto relativ slaba
- inregistrare video numai la rezolutii reduse
- calitatea de redare a muzicii nu impresioneaza

Concluzie: Nokia Asha 302 este un feature phone reusit, potrivit pentru cei care vor o gama bogata de functionalitati, dar nu vor sa plateasca o avere pentru smartphone. De la apeluri si mesaje pana la muzica si fotografie, Asha 302 face fata cu succes nevoilor unui utilizator obisnuit.



 
Asha 302, Asha 203 si Asha 202, telefoane ieftine [ ... ]

Nokia si-a imbogatit categoria de telefoane ieftine cu trei modele noi. In ciuda pretului redus pe [ ... ]

 
Mail for Exchange pentru telefoanele Nokia Asha

Nokia a facut disponibila o versiune beta a aplicatiei Mail for Exchange pentru telefoanele Asha. [ ... ]

 
Nokia 5800 XpressMusic, lansat la Londra

Nokia a anuntat ieri primul sau telefon touchscreen, 5800 XpressMusic. Odata cu lansarea lui, apare [ ... ]


2 comentarii. Posteaza un comentariu

 
22-12-2012 12:10 de Andreea

http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_Asha_302 . Aici scrie ca este smartphone.

 
25-12-2014 11:16 de Anonim

Defapt nu este facut pentru navigarea pe internet... este o minciuna asta! Si formatul mp4 este continut neacceptat de telefon.

Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact