Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Review HTC Dream (Google G1)


scris de emobil / duminicã, 22 feb 2009


HTC G1 - Vedere din fata/ dreapta (alb)

Nu credeam ca vom avea atat de repede telefonul HTC Google G1 in Romania. De fapt nu credeam ca-l vom avea deloc. G1 a fost disponibil pentru prima data in SUA, apoi si in cateva tari din Europa. In toate tarile, a fost vandut de T-Mobile. Cum la noi T-Mobile nu este inca prezent, nu credeam sa fie vreo sansa. Iata insa ca primul telefon cu Android a ajuns si la noi, importat de MarketOnline. E decodat si se poate folosi in orice retea.



Abia am asteptat sa pun mana pe acest telefon. Sunt foarte curios cum se comporta Android-ul. Din punct de vedere hardware, telefonul nu aduce nimic in plus, dar sistemul de operare este foarte, foarte interesant. Cum folosesc cateva dintre aplicatiile Google, in special Gmail, sunt foarte curios cat de bine sunt integrate aceste aplicatii in noul telefon.

Vezi lista completa de specificatii si dotari ale HTC G1

Cumpara un HTC G1 de la MarketOnline



Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii


Aspect exterior



HTC G1 - Vedere din fata (negru)HTC G1 nu mai vine in cutia in forma de trunchi de piramida, asa cum ma obisnuisem la Touch Diamond si Touch Pro. Acum vine intr-o cutie obisnuita, de dimensiuni medii. In interiorul ei gasim incarcatorul (care are un cablu surprinzator de lung), un cablu de transfer date microUSB, o husa de piele, binecunoscutul handsfree stereo, bateria de 1150 mAh, CD cu software si multe manuale si pliante.

HTC a folosit materiale de calitate la realizarea lui G1, asa ca aspectul exterior este foarte placut. Pana acum, dupa toate imaginile in care am vazut telefonul, eram convins ca e facut dintr-un plastic lucios si ieftin. Nu e asa, plasticul chiar e de calitate si e placut la atingere. Este si foarte solid, nu am avut probleme cu scartaitul sau cu jocul la capacul bateriei. Plasticul din fata este lucios, iar cel din spate este mat. Culmea este ca nu se vad foarte tare amprentele, chiar si pe plasticul lucios. HTC G1 are partea de jos usor curbata si un mecanism glisant foarte interesant pentru ecran. Cu o lungime de 117 mm, o latime de 55.7 mm, grosime de 17.1 mm si o greutate de aproximativ 159 de grame cu tot cu baterie, produsul Google poate fi inclus in categoria smartphone-urilor de dimensiuni medii. Ca sa-ti faci o idee, este aproape la fel de greu cat un Touch Pro. E mult daca te-ai obisnuit cu telefoane usurele, dar incape totusi in buzunar.

HTC G1 - Vedere din spate/ stanga (alb)Rotind telefonul am observat in partea de jos, in dreapta, butonul pentru captura foto, in partea stanga tastele de volum si in coltul din stanga jos, foarte bine mascat, slotul pentru cardul microSD. Portul microUSB se afla in partea de jos si foloseste atat pentru incarcarea telefonului, cat si pentru transferul de date. Chiar si castile se conecteaza tot pe microUSB, nu are jack audio de 3.5 mm dedicat.

Partea frontala a telefonului este in mare parte ocupata de ecranul TFT de 3.2 inch, cu o rezolutie de 320 x 480 pixeli si 65.000 culori. Sub acesta se afla tastele de apelare/ respingere, tasta meniu, tasta de intoarcere la meniul precedent. Tastele directionale sunt inlocuite de un trackball.

HTC G1 - Vedere din spate, deschis (negru)In partea din spate, Google G1 are o camera foto de 3.2 megapixeli cu autofocus, dar din pacate fara flash. Ma asteptam ca macar ca flash-ul sa fie prezent, daca n-au pus o camera de rezolutie mai buna. O sa vedem putin mai incolo cum ies pozele, nu am asteptari prea mari. Langa camera, avem difuzorul, care ofera o calitate accetabila a sunetului. De pe capacul din spate nu putea sa lipseasca logo-ul Google. Bateria de 1150 mAh poate oferi pana la 406 ore in asteptare si pana la 5 ore si 20 minute de convorbire. Destul de mult zic eu, incat daca ai o zi aglomerata bateria nu se va descarca usor.

HTC G1 - Vedere din fata, deschis (alb)Tastatura QWERTY este ergonomica, se foloseste usor si placut. E interesant mecanismul slide prin care ajungi la ea, pare de calitate. Am fost dezamagit mai demult de un Touch Pro, aproape nou, caruia ii scartaia tastatura atunci cand o deschideam. Nu e cazul aici. Tastele ofera un raspuns bun si sunt suficient de mari incat sa le poti apasa usor si fara sa le incurci. Un singur lucru nu mi-a placut la tastatura, in anumite situatii vizibilitatea scade, in functie de unghiul sub care cade lumina pe taste. Vei avea astfel probleme cu identificarea unor litere. Tastatura are in total 48 de butoane.


Utilizare



Telefonul nu are stylus, asa ca a trebuit sa ma limitez la controlul prin atingere sau prin trackball. Am fost placut surprins sa constat ca, indiferent de metoda pe care am ales-o, m-am miscat rapid prin meniurile telefonului. Android-ul are aici un mare avantaj, este un sistem de operare gandit inca de la inceput pentru telefoane touchscreen, asa ca toate meniurile si textele sunt mari, ca sa le poti folosi usor cu degetul. La polul opus se afla Windows Mobile, unde totul este scris foarte mic, astfel incat fara un stylus e foarte greu sa te descurci. Trackball-ul lui G1 seamana foarte bine cu cel folosit de RIM in telefoanele sale BlackBerry. Este excelent, ti-o poate spune orice utilizator de BlackBerry.

HTC G1 foloseste ca sistem de operare Android-ul de la Google. Android este un sistem de operare care ruleaza numai pe dispozitive special create pentru asta. Aplicatiile pentru Android se scriu de regula in Java. Android este un sistem de operare open-source, ceea ce inseamna ca programatorii au acces la codul sursa, il pot modifica, dar isi pot optimiza si aplicatiile pe care le scriu in functie de modul in care a fost conceput sistemul de operare. Android are o interfata 3D foarte reusita si o multime de functii utile. Se bazeaza pe tot felul de efecte vizuale placute. Derularea meniurilor se face usor, doar trebuie sa te plimbi cu degetul pe ecranul dispozitivului. Mi s-a parut interesanta ideea celor de la HTC in ceea ce priveste securitatea. Pentru a debloca telefonul nu trebuie sa introduci nici o combinatie de cifre sau litere, ci sa unesti intr-un anumit fel noua puncte de pe ecran. Nu-mi dau seama pentru inceput ce mi-e mai usor sa tin minte, un cod de patru cifre sau un desen intre noua puncte. Cert e faptul ca daca cineva imi fura telefonul si ma tortureaza ca sa afle codul de blocare, nu voi mai putea sa spun nimic, ci doar sa le desenez pe o foaie cum sa uneasca punctele.

Ecranul lui G1 este un touchscreen TFT de 3.2 inch, cu o rezolutie de 320 x 480 pixeli si 65000 culori. Stylus-ul lipseste, deci degetul ii va tine locul. Am fost putin sceptic in ceea ce priveste lipsa acestuia, dar dupa ce m-am jucat mai mult timp cu degetul pe ecranul dispozitivului nu am simtit deloc lipsa lui, din contra, cred ca in curand din ce in ce mai multi producatori nu il vor mai include in pachet. Tehnologia incorporata in ecranul lui G1 a facut ca lipsa lui sa nu mai fie simtita, deoarece acesta are o sensibilitate ridicata. Accelometrul este prezent, se descurca bine, dar merge doar la anumite aplicatii. Oricum, imaginile si textul se vad foarte bine pe ecran, iar comutarea intre modul portrait si landscape se face foarte rapid. Pacat ca aceasta trecere nu se face decat prin deschiderea/ inchiderea tastaturii QWERTY, mi-ar fi placut sa treaca in modul landscape si doar atunci cand il intorc pe orizontala, chiar daca nu deschid tastatura. Am ramas placut surprins ca lizibilitatea nu scade atunci cand ecranul dispozitivului este expus la lumina puternica.


Functii de baza



La cat costa telefonul, nu m-am asteptat sa am probleme cu apelurile. Si asa este, se aude foarte bine. Difuzorul e puternic, microfonul e de calitate. Si receptia semnalului este buna, asa ca n-am avut apeluri intrerupte sau neclare.

Odata ce ai deschis telefonul pentru a scrie un mesaj, nu poti sa nu observi cat de interesant este mecanismul slide. Iti va lua putin sa te obisnuiesti cu el, dar cu timpul va deveni o placere.

Contactele sunt foarte usor de organizat, trebuie doar sa apesi pe icon-ul aferent si aplicatia se deschide automat. Textul din agenda are dimensiuni mari, fiind usor de citit. Fiecare persoana din agenda poate primi un numar mare de informatii, incepand cu adresa, numar de telefon fix/ mobil/ fax, adresa de email, dar si multe altele.

Atunci cand vine vorba de scrisul mesajelor si al email-urilor, totul se face din placere. Prin 2-3 atingeri ale ecranului ajungi sa scrii un mesaj nou. Tastarea se face rapid, tastele oferind confort si usurinta in tastare. Atunci cand primesti un mesaj nou, vei fi anuntat atat prin semnal sonor cat si prin semnalul luminos aflat in dreptul difuzorului. Mesajul este afisat in partea de sus a ecranului, el aparand cu numele expeditorului si cu subiectul. Este suficient sa tragi in jos de mesaj pentru ca el sa apara pe tot ecranul telefonului.


Multimedia



Daca cineva m-ar pune sa aleg intre iPhone si G1 din punct de vedere al calitatii si functiilor muzicale, cu siguranta as alege iPhone-ul. Traditia Apple in realizarea iPod-urilor isi spune cuvantul. G1 nu este facut neaparat pentru cei care rup telefonul in doua, ascultand muzica toata ziua. Se aude destul de bine si destul de tare, insa HTC puteau sa se chinuie mai mult aici. Marea problema este ca nu are jack de 3.5 mm, asa ca nu poti conecta decat castile originale. Sau aletele care sunt tot pe miniUSB. In pachet gasim o pereche de casti cu microfon, volum si buton pentru optiunea raspunde/ respinge apel.

Asta nu inseamna ca player multimedia al lui HTC G1 nu stie sa recunoasca fisierele MP3, AAC+, WMA, WAV, MIDI, Real Audio sau Ogg. Sunt fericit sa observ ca ascultarea melodiilor se poate face si cu playerul in background. Melodiile pot fi sortate dupa artist, album sau grupate in playlist-uri. Playerul audio poate sa afiseze si coperta albumului. Nu exista un egalizator sau alte setari pentru bass si treble. Sunetul este mediu, iar cand vine vorba de difuzoarele integrate, lucrurile stau si mai prost.

Daca player-ul audio stie sa "citeasca" destul de multe formate audio, dar nu prea se descurca in ceea ce priveste calitatea redarii acestora, playerul video m-a surprins placut. Pe langa majoritatea formatelor video (H.264, 3GPP, MPEG4 si 3GP) pe care stie sa le redea foarte bine, calitatea video este foarte buna si atunci cand vine vorba de streaming-ul de pe site-urile gen YouTube.

In caz ca te plictisesti de muzica din telefon, imi pare rau sa te anunt ca HTC G1 nu are radio FM.

Camera foto a lui G1 dezamageste foarte mult. Pe langa faptul ca flash-ul lipseste, ca de altfel si setarile asupra imaginii, calitatea imaginii este foarte scazuta. Singurele plusuri pe care le-as putea da camerei foto este ce are un buton dedicat, usor de folosit si ca are autofocus. Fotografiile la lumina naturala ies cu mult zgomo, de detalii nici nu mai e cazul sa vorbesc. Principalul dezavantaj al camerei il constituie faptul ca nu permite captura video. Sper ca problema asta cu captura video tine de software (de sistemul de operare Android mai exact) si nu de hardware, asa ca la un update al Android-ului sa fie introdusa si aceasta functie.


Conectivitate



HTC G1 este compatibil cu GPRS si EDGE, precum si cu tehnologia HSDPA. Viteza de transfer poate sa ajunga la 7.2 Mbps, in functie de retea. Telefonul are si conectivitate WiFi.

HTC G1 - Browser web (alb)HTC G1 are un browser web bazat pe WebKit, adica este ruda cu Safari si Google Chrome. Google a declarat ca lucreaza la o versiune de Chrome pentru Android, deci speram sa vedem acest browser cat mai curand. WebKit este capabil sa afiseze orice pagina de Internet, indiferent de incarcata de imagini ar fi ea. Chiar imi place cum se misca, ai posibilitatea sa maresti anumite zone ale paginii pentru detalii prin functia de zoom. E unul dintre putinele browsere de mobil care lucreaza cu ferestre, adica poti sa ai mai multe pagini de web deschise simultan. Cred ca e inutil sa mai explic cat de utila este functia asta.

G1 are si conexiune Bluetooth 2.0, dar din pacate vei putea folosi aceasta functie doar ca sa conectezi un handsfree. Nu poti sa transferi fisiere prin Bluetooth. Sa speram ca un update de firmware va rezolva si problema asta.

G1 este compatibil cu toate conturile de email care ofera POP3/ IMAP. Spuneam la inceputul review-ului despre integrarea cu aplicatiile Google. Contul de Gmail este foarte bine integrat, pentru acesta, ai push email. Imediat ce primesti un email nou, telefonul te anunta, ca si cum ai primi un SMS. Restul de conturi de email pot fi configurate pentru a fi verificate la intervale diferite de timp (5, 10, 30 minute).

Dispozitivul are cateva aplicatii deja instalate pentru instant messaging. Nu lipsesc nici Yahoo! Messenger si nici Google Talk.

Din pacate nu exista nici o posibilitate sa-ti sincronizezi telefonul cu PC-ul. Exista totusi o portita prin care sa poti transfera fisierele intre cardul de memorie al telefonului si PC, totusi nu vei putea sa iti sincronizezi contactele, SMS-urile sau email-urile. Pentru moment, singura cale sa poti sincroniza un Google G1 cu PC-ul este aceea de a instala cea mai recenta versiune de Android SDK, aceasta nefiind chiar o sarcina usoara. Dezvoltatorii Android au promis ca un viitor update firmware ti-ar oferi posibilitatea de a sincroniza G1 cu Microsoft Exchange 2007. Ramane sa asteptam sa vedem daca vor reusi acest lucru. Problema sincronizarii nu e prea mare totusi. Email-ul si contactele se sincronizeaza cu contul de Google de pe web, iar de acolo le poti downloada pe calaculator.

Aplicatii



G1 vine cu majoritatea aplicatiilor necesare gata instalate, multe dintre ele fiind aplicatii dedicate Google. Asta inseamna ca iti ofera acces la serviciile Google precum Gmail, Google Calendar, Google Maps si GTalk. Odata pornit G1, iti va cere sa introduci datele contului de Gmail. Nu poti activa telefonul fara un cont Google. Aplicatia Google Maps suporta modurile harta, satelit, trafic, precum si Street View.

Android Market este o aplicatie preinstalata si iti permite sa descarci software pe telefon. Deocamdata suporta doar aplicatii gratuite, dar Google a anuntat recent ca va permite intrarea aplicatiilor platite. Astept ca programatorii sa se puna pe treaba, sa vedem ce aplicatii vor scoate. Ca idee, Android Market are acum in jur de 1.000 de aplicatii, in timp ce Apple AppStore are 20.000.

GPS-ul este si el prezent, impreuna cu o busola digitala astfel ca nu prea ai cum sa te ratacesti, nici intr-un oras aglomerat, dar nici in desert. HTC G1 vine cu aplicatia Google Maps preinstalata. Nu are navigare vocala si nici nu stiu vreo alta aplicatie de navigare care sa mearga pe Android.

Prezentare video







Concluzii



Plusuri:
+ tastatura completa QWERTY
+ suport Java si Flash
+ interfata bogata si usor de utilizat
+ Android-ul arata bine si se misca excelent


Minusuri:
- greutatea mare
- lipsa transferului de fisiere prin Bluetooth
- calitatea slaba a sunetului difuzorului
- lipsa jack-ului audio de 3.5 mm
- lipsa inregistrarii video

Concluzie: Chiar daca la prima vedere pare cam mare, odata ce ai inceput sa butonezi la el, te obisnuiesti cu greutatea si marimea. Vei fi captivat de meniurile sale intuitive si de serviciile de Internet foarte bune, precum si de calitatea superioara pe care ti-o ofera ecranul tactil. Totul se vede bine si clar, iar raspunsul este foarte prompt atunci cand il atingi.

Poti cumpara atat telefonul HTC Google G1, cat si alte modele HTC de la MarketOnline.

Review sponsorizat de MarketOnline



 
HTC G1 va fi lansat in mai multe tari din Europa. [ ... ]

Telefonul HTC G1, vandut de T-Mobile in colaborare cu Google, va fi lansat in mai multe tari din [ ... ]

 
S-au comandat deja 1.5 milioane de telefoane cu [ ... ]

Se pare ca Google si HTC sunt pe cale sa inregistreze un succes de proportii cu telefonul lor G1 cu [ ... ]

 
Google G1 va avea o noua versiune

Au aparut zvonuri care indica faptul ca T-Mobile ar putea lansa o noua versiune a lui Google G1. [ ... ]


9 comentarii. Posteaza un comentariu

 
13-03-2009 12:06 de Anonim

SUPER TELEFONUL

 
13-03-2009 12:07 de Anonim

MISTOO

 
13-03-2009 19:55 de Anonim

vreau acest telefon

 
13-03-2009 22:51 de Anonim

prea tare da cat costa ?

 
22-03-2009 14:20 de Andras

Folosesc aceste telefon de 3 saptamani si sunt extrem de multumit: rapid, ergonomic si open-source. Stiu sigur ca iGo amigo (varianta mai simpla a aplicatiei iGo 8) este gata de lansare atat pt. symbyian cat si pt. platforma Android ( evident va fi contra cost, se poate instala pe cardul microSd si se activeaza pe net). Va anunt cand va fi disponibil.

 
08-10-2009 17:55 de Anonim

e capabil de inregistrre video...iti trebuie doar o aplicatie...

 
06-11-2010 20:20 de Anonim

ce aplicatie iti trebuie pt inregistrare video?

 
03-06-2011 23:29 de Anonim

Doar un update la softwere,si o sa ai.

 
21-06-2012 20:13 de Anonim

Nu imi spuneti cum iti dai seama daca e fals?

Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact