Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Review Motorola ZN5


scris de emobil / duminicã, 19 apr 2009


Motorola ZN5 - Vedere din fata

Motorola ZN5 este unul dintre telefoanele bune pentru utilizarea de zi cu zi. Chiar daca nu are toate dotarile pe care le gasesti pe un smartphone mai scump, un utilizator obisnuit va fi cu siguranta multumit. Este unul dintre putinele telefoane care foloseste ca sistem de operare Linux, in combinatie cu un procesor Freescale de 500 MHz.



Are si o camera foto performanta, facuta de Kodak. Desi majoritatea producatorilor trec la camere de 8 megapixeli pentru telefoanele dedicate fotografierii, ZN5 ramane la 5 megapixeli.

Vezi lista completa de specificatii si dotari ale Motorola ZN5

Cumpara un Motorola ZN5 de la MarketOnline



Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii


Aspect exterior




Cutia lui ZN5 este de dimensiuni medii si nu iese cu nimic in evidenta. O poza cu telefonul si o scurta prezentare a dotarilor sale apar pe capacul cutiei, care este acoperita in rest de multe poze de dimensiuni mici. Este probabil un semn ca telefonul se pricepe la fotografiere. In interiorul cutiei, am gasit incarcatorul, un set de casti handsfree ROKR, cablul USB pentru transferul de date, un cablu TV-Out destul de lung, manualul de utilizare si un CD cu software.

Dimensiunile telefonului nu sunt chiar foarte mari, se incadreaza in limitele normale. Telefonul are o lungime de 118 mm, o latime de 50,5 mm si o grosime care variaza de la 12 mm in dreptul capacului bateriei si 16 mm in dreptul camerei foto. Greutatea este de 114 grame. ZN5 este disponibil doar in culoarea neagra, cu ceva insertii de gri.

Motorola ZN5 - Vedere din fata/ stangaDesign-ul lui ZN5 este elegant, modern si tipic pentru un telefon Motorola. Telefonul nu este facut totusi sa impresioneze, are un aer de telefon mediu. Partea de jos este confectionata din cauciuc, ceea ce face ca telefonul sa stea foarte bine in mana si sa se simta placut. Telefonul este compact si sta foarte bine in buzunar.

Partea frontala este ocupata de ecranul TFT de 2,4 inch, sub care se afla tastatura numerica. Nu are nici senzor pentru lumina si nici camera secundara pentru apelurile video.

Motorola ZN5 - Vedere din stangaPartea laterala stanga a telefonului gazduieste jack-ul audio-video de 3,5 mm pentru conectarea castilor, precum si portul microUSB pentru conectarea la calculator. Acesta este acoperit cu un capac de cauciuc, pentru a preveni patrunderea prafului. Jack-ul audio-video se foloseste si pentru conectarea cablului TV-Out, ca sa proiectezi pe ecranul televizorului imaginile si filmuletele din telefon. Partea de sus are suportul pentru cureaua de mana.

Motorola ZN5 - Vedere din fata/ dreaptaIn partea dreapta, am gasit tasta pentru blocarea/ deblocarea tastelor si tasta de control al volumului, dar si al zoom-ului camerei foto. Undeva mai jos, se afla butonul dedicat pornirii camerei si capturii foto/ video. Tastele aferente camerei foto sunt bine plasate si usor de apasat, astfel incat nu e nevoie de efort pentru a face poze.


Motorola ZN5 - Vedere din spatePartea din spate arata putin mai ciudat, telefonul fiind vizibil mai gros acolo unde este camera foto. Diferenta de grosime intre cele doua extremitati este de 4 mm. Acest design le-a permis celor de la Motorola sa puna o camera buna, dar si sa pastreze telefonul la o greutate acceptabila. Partea din spate este confectionata dintr-un material plastic ce nu aluneca, fiind si placut la atingere. Camera foto de 5 megapixeli are un capac de protectie, pe care este inscriptionat numele producatorului, Kodak. Mecanismul de actionarea al acestui mecanism este tip slide, se deschide usor si odata deschis, porneste si aplicatia aferenta camerei foto. Flash-ul este cu Xenon, deci va face poze bune pe intuneric.

Odata desfacut capacul din spate, gasim acumulatorul Li-Ion de 950 mAh. Conform producatorului, aceasta ofera o autonomie excelenta in conditii normale de utilizare. Poate sa ajunga pana la 580 de ore in stand-by si 9 ore si 30 de minute in convorbire. Eu l-am utilizat destul de intens in perioada in care l-am testat, dar am reusit fara probleme sa nu il incarc mai des de o data la 3 - 4 zile.

Cardul microSD sta in spatele bateriei, deci trebuie sa o scoti pentru a avea acces la el. Daca schimbi des cardurile cu prietenii pentru a transfera poze sau filme, o sa fie mai greu.


Utilizare



Motorola ZN5 este unul dintre putinele telefoane mobile care folosesc Linux ca sistem de operare. Procesorul este foarte puternic, este un Freescale la 500 MHz. Cu toate acestea, nu pot sa spun ca telefonul se misca extraordinar de repede. Au mai fost situatii cand am avut delay de o secunda in anumite meniuri. De blocat insa, nu s-a blocat niciodata.

Interfata grafica este cea obisnuita Motorola, adica Linux Java based OS. Meniul este structurat sub forma unei matrici 3 x 3, fiind organizat foarte bine. Iti permite sa accesezi submeniurile direct din tastele numerice, asa ca poti sa ajungi foarte repede unde vrei. Nu are efecte 3D sau animatii spectaculoase, dar mi-a lasat o impresie placuta.

Ecranul lui Motorola ZN5 are 2,4 inch si o rezolutie de 240 x 320 pixeli. Contrastul este excelent, chiar si in lumina puternica a soarelui. Culorile sunt vii si luminoase, pozele si filmuletele se vad foarte bine, mai ales ca ecranul e destul de mare.

Tastatura este placuta la atingere si raspunde repede la comenzi, fiind potrivita pentru scrierea mesajelor.


Functii de baza



Calitatea convorbirilor este foarte buna. Sunetul se aude tare si clar, chiar si in zone mai zgomotoase m-am descurcat fara probleme. Comparativ cu alte telefoane pe care le-am mai folosit, calitatea difuzorului este peste medie.

Agenda telefonului este limitata la 1.000 de contacte. Persoanele din agenda pot fi afisate sub forma de lista, putand sa adaugi si cate o imagine pentru fiecare. E usor de folosit, poate fi sortata dupa nume sau dupa prenume, dar din pacate cautarea se poate face doar dupa numele de familie. Agenda are functia de smart dial. Daca tastezi o parte dintr-un numar de telefon direct in ecranul de asteptare, cauta printre numerele din agenda si daca gaseste ceva, iti afisaza persoanele respective.

Motorola ZN5 stie sa trimita si sa primeasca toate tipurile de mesaje, adica SMS, MMS sau email. Editorul de mesaje este simplu, bine organizat si usor de utilizat. Mesajele noi sunt in mod implicit SMS, dar daca adaugi un obiect multimedia, devin MMS.

Clientul email poate lucra atat cu conturi POP3, cat si IMAP. Se poate configura automat pentru majoritatea serviciilor populare de email, tu trebuie doar sa ii spui adresa de email si parola.


Multimedia



Galeria de imagini oferita de ZN5 este simpla si ofera acces usor si rapid la pozele din memorie. Navigarea se face rapid, fara delay-uri. Imaginile pot fi vizualizate si in modul fullscreen. Poti sa le organizezi pe foldere, dupa bunul plac.

Motorola ZN5 - Camera foto (1)Camera foto se vrea punctul de atractie al telefonului. Kodak nu dezamgeste niciodata in privinta calitatii foto, asa ca ar trebui sa garanteze calitatea in cazul lui ZN5. Asa cum o sa vedem in continuare, camera este buna, dar se poate si mai bine de atat. Are 5 megapixeli, deci poate captura imagini pana la o rezolutie de 2.560 x 1.920 pixeli. Are flash Xenon, astfel incat o sa poti sa fotografiezi fara probleme in conditii de lumina slaba. Un plus al acestei camere il reprezinta viteza cu care captureaza si salveaza pozele in memorie. Poti astfel sa faci foarte multe poze consecutive. Exista si modul macro, cu ajutorul caruia poti face poze de la distanta redusa (maxim 10 cm).

Motorola ZN5 - Camera foto (2)In ceea ce priveste calitatea pozelor, aceasta depinde in mare parte de lumina in care sunt facute. Daca subiectul fotografiat se afla la lumina puternica a razelor soarelui pozele ies foarte bine, dar daca norii sunt pe cer sau mai e putin timp pana la lasarea serii calitatea scade. In cazul iluminarii puternice, pozele au culori vii si detalii bune.

Fotografiile pe timp de noapte ies surprinzator de bine pentru un telefon. Meritul este al flash-ului Xenon, care produce suficienta lumina pentru poze decente. Distanta maxima pana la subiect trebuie sa fie de 7 m. Peste aceasta distanta, flash-ul nu mai are putere sa lumineze.

Playerul de muzica este simplu, insa am fost multumit de el. Ai posibilitatea sa sortezi melodiile in functie de artist, album, gen sau sa creezi playlist-uri cu melodiile tale preferate. Are un egalizator grafic cu cateva moduri presetate. Poate sa ruleze si in background, asa ca poti sa asculti muzica in timp ce faci altceva cu telefonul. Din pacate, puterea sunetului e destul de mica, asa ca nu prea mai auzi muzica in casti daca e galagie in jur. Mai ales pe strada, unde e aglomerat, pot sa spun ca nu mai e o placere sa asculti muzica. Nu e o problema a castilor din pachet, am incercat si cu altele, pur si simplu telefonul nu scoate o putere suficienta.

Motorola ZN5 are si radio FM, din pacate fara RDS. Poti sa cauti doar manual posturile de radio, e bine sa le stii frecventele ca sa le gasesti mai usor. Castile trebuie sa stea permanent conectate, pe post de antena.

Camera poate sa inregistreze si video la 320 x 240 pixeli cu 15 fps. In aceste conditii, iti dai seama ca filmuletele nu ies la o calitate buna. Fisierele video sunt salvate in formatul 3GP.


Conectivitate



Telefonul poate fi folosit in retele GSM 850/ 900/ 1800/ 1900. Telefonul nu are 3G, asa ca nu vei putea sa te conectezi la Internet rapid in reteaua operatorului, fiind limitat la EDGE. Ai totusi optiunea sa folosesti WiFi, asa ca cel putin in zonele cu hotspot-uri vei putea naviga pe Internet in conditii mai bune.

Browserul web este slab dupa toate standardele. E util doar daca ai de cautat ceva urgent, pentru ca nu se descurca bine cu site-urile complexe. Cum nici viteza de conectare nu e prea buna, nu cred ca il vei volosi prea des.

ZN5 are Bluetooth cu A2DP, deci vei putea conecta casti stereo fara fir.

Conectarea la calculator se poate face fie prin Bluetooth, fie cu ajutorul cablului microUSB.


Aplicatii



Telefonul vine cu aplicatia Office Tools. E foarte utila pentru managementul fisierelor, poti sa vezi tot ce ai in memoria telefonului si pe card, poti copia sau muta fisierele dintr-o parte in cealalta.

O alta aplicatie utila este calendarul. Acesta iti poate afisa evenimetele la nivel de zi, saptamana sau luna. Cand adaugi un eveniment nou, trebuie sa alegi dintr-o lista ce cuprinde 12 posibilitati: sedinta, aniversare, zi onomastica si multe altele.

ZN5 are si un calculator. Nu este stiintific, dar il poti folosi pentru calcule simple.

Pe langa aplicatiile preinstalate, poti sa instalezi si tu alte aplicatii Java.


Prezentare video







Concluzii



Plusuri:
+ camera foto de 5 megapixeli are flash cu Xenon si face poze foarte rapid
+ procesor Freescale la 500 MHz
+ WiFi
+ TV-Out
+ autonomie foarte buna
+ jack audio de 3,5 mm

Minusuri:
- lipsa 3G
- nu are GPS
- radioul FM nu are RDS
- lipseste un viewer de documente
- pozele nu ies bine daca nu ai lumina suficienta

Concluzie: Motorola ZN5 are un design modern si este potrivit pentru a asculta muzica si a face rapid fotografii. Este bun si pentru cineva care il foloseste frecvent, pentru ca bateria tine mult. Nu va fi insa pe gustul celor care vor sa intre mult pe Internet de pe telefon, pentru ca browserul web este slab.

Poti cumpara telefonul Motorola ZN5, alte telefoane Motorola sau alte telefoane mobile de la MarketOnline. La data la care am facut review-ul, Motorola ZN5 costa 1.023,08 RON.

Review sponsorizat de MarketOnline



 
Motorola Moto X, lansat oficial

Motorola a lansat smartphone-ul Moto X, un model foarte asteptat despre care aparusera o multime de [ ... ]

 
Motorola Q11, un nou smartphone Windows Mobile

Motorola au publicat pe site informatii despre un nou smartphone cu Windows Mobile 6.1. Este vorba [ ... ]

 
Update de software cu multe imbunatatiri pentru [ ... ]

Motorola a publicat un update de software pentru smartphone-ul sau RAZR. Din pacate nu este vorba [ ... ]


1 comentarii. Posteaza un comentariu

 
28-11-2010 21:59 de Nickbrai

Ai face bine sa te documentezi suficient cand tragi cate o concluzie care se vrea de profesionist...Zn5 face fotografii excelente dak stii sa-l folosesti.Astfel pentru detalii intri in menu si folosesti macro, iar pt poze in locuri cu lumina slaba activezi low light. Vei fi surprins placut. Toate bune!

Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact