Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Review Nokia 5730 XpressMusic


scris de emobil / sâmbătă, 17 oct 2009


Nokia 5730 XpressMusic - Vedere din fata (rosu)

Nokia 5730 XpressMusic este unul dintre putinele telefoane din clasa XpressMusic care are atat tastatura slide QWERTY, cat si tastatura alfanumerica sub ecran. Desi este un smartphone dedicat pasionatilor de muzica, nu ignora utilizatorii de Internet. Vine echipat cu WiFi, GPS si suport pentru jocurile N-Gage.



5730 XpressMusic pare o ruda apropiata a lui E75. Desi amandoua fac aproximativ aceleasi lucruri, E75 a fost gandit pentru utilizatorii business, iar 5730 XpressMusic pentru cei pasionati de muzica.

Vezi lista completa de specificatii si dotari ale Nokia 5730 XpressMusic



Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii


Aspect exterior



Telefonul vine cu suficiente accesorii. Surpriza placuta a fost cardul de memorie de 8 GB, suficient pentru multa muzica si multe filme. Pe langa acesta, am mai primit incarcatorul, cablul microUSB, castile handsfree cu mufa de 3,5 mm, manualele de utilizare si un CD cu software.

Nokia 5730 XpressMusic - Vedere din fata (argintiu)Nokia 5730 XpressMusic - Vedere din fata (roz)

Nokia 5730 XpressMusic vine intr-o gama variata de culori. Exista o varianta neagra, precum si combinatii de negru cu albastru, rosu si roz. Ca dimensiuni se incadreaza in clasa smartphone. Greutatea este de 139 de grame, lungimea de 112 mm, latimea de 51 mm si grosimea de 15,4 mm. Desi are tastatura slide, e suficient de compact incat sa nu te deranjeze in buzunar.


Nokia 5730 XpressMusic - Vedere din fata, deschis, orizontal (albastru)Partea frontala este dominata de ecranul mare de 2,4 inch, deasupra caruia se afla senzorul de lumina ambientala si camera secundara pentru apeluri video. Sub ecran se afla tastatura alfa-numerica, aceasta fiind asemanatoare cu a lui 5630 XpressMusic. Tastele sunt mari, astfel incat nu risti sa le incurci intre ele. Tasta directionala este usor de manevrat. In interiorul sau se gaseste un LED ce te avertizeaza luminos in cazul in care ai pierdut un apel sau ai un mesaj necitit. Exista si un buton pentru jocuri, aflat intre difuzor si ecran.

Pe partea stanga a ecranului sunt asezate controalele playerului de muzica, tipic pentru un telefon XpressMusic. Sunt subtiri si sunt luminate in alb. Par cam fragile la atingere, insa nu am avut probleme cu ele. Partea stanga gazduieste portul microUSB si slotul pentru cardul de memorie microSD. Ambele sunt acoperite cu capace de plastic pentru a preveni patrunderea prafului. Am intalnit o problema enervanta aici, ambele capace se desfac greu, trebuie sa ai unghii bune sau ceva ascutit la indemana. Mai mult decat atat, exista o problema si cu extragerea cardului de memorie. Daca ai degetele prea mari, nu cred ca vei reusi sa il scoti.

In partea de jos vei gasi mufa pentru conectarea incarcatorului de camera, microfonul si orificiul pentru prinderea curelei de mana.

In dreapta ai doua butoane. Unul dintre ele este cel dedicat camerei foto, celalalt pentru controlul volumului si al zoom-ului din timpul fotografierii.

In partea de sus, plasat confortabil, se afla jack-ul audio de 3,5 mm. Acesta nu este protejat de patrunderea prafului.

Nokia 5730 XpressMusic - Vedere din spate (rosu)Partea din spate a lui 5730 arata bine. Amprentele degetelor nu raman pe capacul bateriei, ceea ce este foarte excelent. Aici gasesti camera foto de 3,2 megapixeli, dotata cu flash LED. Capacul bateriei se desface cam greu. Sub el se afla bateria Li-Ion de 1.000 mAh, difuzorul si slotul pentru cartela SIM. Nu inteleg cum se propaga sunetul, deoarece capacul ce il acopera nu prezinta nicio deschidere pentru a-i permite sa iasa spre exterior. Chiar daca producatorul spune ca bateria tine 300 de ore in stand-by in 2G si 270 ore in 3G, respectiv 5 ore de convorbire in 2G si 4 ore in 3G, eu am fost nevoit sa-l incarc zilnic. Binteles ca l-am folosit intens, navigand pe Internet prin WiFi si folosind GPS-ul.


Utilizare



Fiind un smartphone, 5730 XpressMusic foloseste ca sistem de operare Symbian S60 3rd Edition. Noutatile sistemului de operare se vad imediat ce pornesti telefonul, deoarece ecranul de asteptare a fost reproiectat. Cea mai mare imbunatatire o reprezinta schimbarea barei de contacte. In partea de sus, sub indicatorul de nivel al semnalului si al bateriei, iti poti configura scurtaturi catre prietenii pe care ii suni cel mai des, fiecare cu propria fotografie.

In afara de faptul ca exista icon-uri animate in meniu, nu mai sunt alte noutati importante. Navigarea prin meniu se face fluent, fara blocari sau intarzieri de raspuns. Asta pentru ca telefonul are un procesor destul de puternic (369 MHz) si 128 MB de memorie RAM.

Ecranul TFT nu este foarte mare, avand 2,4 inch si o rezolutie QVGA (240 x 320 pixeli), precum si 16 milioane culori. Ofera o imagine cu luminozitate si contrast excelente, fiind unul dintre cele mai bune ecrane pe care le-am vazut la Nokia. Nu ai probleme cu el nici macar in lumina puternica a soarelui. Un ecran mai mare ar fi fost mai bun, dar n-ar mai fi ramas loc pentru tastatura alfanumerica.

Ambele tastaturi sunt bine facute. Ofera o senzatie placuta la atingere si sunt potrivite pentru cei care au multe mesaje de scris. Butoanele din partea de jos a tastaturii alfanumerice sunt cam aproape de margine, astfel incat sunt ceva mai greu de apasat. Mecanismul slide pare de calitate, nu cred ca se va uza prea repede.


Functii de baza



Cum te-ai obisnuit probabil la telefoanele Nokia, sunetul se aude tare si clar in difuzor, asa ca n-ai probleme cand vorbesti cu cineva. Nivelul semnalului este si el bun, chiar in zone mai slab acoperite. Am observat ca vibratiile sunt foarte puternice, telefonul se simte cand suna chiar daca esti in mers si il ai in buzunar.

Agenda lui 5730 XpressMusic este foarte buna, asa cum ne-am obisnuit pe Symbian S60. Poti sa adaugi un numar nelimitat de contacte, iar pentru fiecare in parte poti sa stabilesti o multime de detalii suplimentare (numere de telefon, adresa de email, data nasterii etc.). Sincronizarea se poate face atat cu Microsoft Outlook, cat si cu un serviciu SyncML. De asemenea, software-ul de pe CD (Nokia PC Suite) te ajuta sa faci un backup al agendei pe calculator. Cautarea in agenda se face rapid, tastand primele cateva litere din nume sau din prenume.

Meniul este cel standard, doar icon-urile sunt putin schimbate fata de ceea ce am vazut pana acum pe Symbian S60 3rd Edition. Acestea pot fi afisate atat sub forma de matrice, cat si sub forma de lista. Datorita accelerometrului, ecranul poate fi rotit si in modul landscape.

Nokia 5730 XpressMusic suporta toate tipurile de mesaje. Poti trimite fara probleme SMS, MMS sau email. Primele doua folosesc acelasi editor, iar cel din urma unul separat. Editoarele sunt cele obisnuite, asa ca nu am nimic special de spus aici. Trecerea de la SMS la MMS se face introducand un fisier multimedia.

Clientul de email este reusit. Poate descarca doar headerele sau mesajele in intregime. Poate fi configurat sa verifice periodic conturile de email si sa vada daca ai primit ceva. O noutate o reprezinta reproducerea vocala a email-urilor primite. Daca esti in trafic si nu poti sa te uiti pe ecran, poti configura telefonul sa iti citeasca textul mesajului. Functia este disponibila din pacate doar in engleza. Chiar daca nu merge perfect, mi se pare o idee buna si Nokia ar putea sa lucreze mai mult la aceasta functie.


Multimedia



Fiind un telefon din gama XpressMusic, este facut pentru multimedia. Desi memoria interna are doar 100 MB, vine cu un card de 8 GB, numai bun pentru filme si muzica.

Galeria de imagini m-a surprins in mod placut. Este aproape identica cu cea de pe majoritatea telefoanelor cu Symbian S60 3rd Edition. Derularea se face rapid, chiar daca esti intr-un folder cu multe poze. Imaginile se vad clar si au culori vii.

Camera foto are 3,2 megapixeli. Are flash LED, autofocus si lentile Carl Zeiss. Rezolutia maxima a fotografiilor este de 2048 x 1536 pixeli. Lentilele nu sunt protejate impotriva zgarieturilor, asa ca va trebui sa fii grijului daca vrei sa mai faci poze cat de cat bune si dupa cateva luni. Calitatea imaginilor este in general buna, detaliile sunt decente pentru o camera de 3,2 megapixeli. Exista putin zgomot in zonele cu lumina putina. Camera poate sa inregistreze video la rezolutie VGA (640 x 480 pixeli) cu 30 fps.

Playerul video poate reda fisierele atat in mod portrait, cat si landscape. Bineinteles, poti sa te uiti la filme in full screen. Din pacate nu are suport pentru DivX sau Xvid.

Orice telefon XpressMusic are un player de muzica mai bun decat telefoanele obisnuite. Playerul de muzica al lui Nokia 5730 XpressMusic suporta o multime de formate, printre care MP3, AAC, eACC+ si WMA. Tastele dedicate te ajuta de fiecare data cand schimbi o melodie. Playerul poate rula fara probleme in fundal, arantandu-ti pe ecranul de asteptare ce melodie asculti la un moment dat. Melodiile pot fi sortate dupa mai multe criterii (album, artist, gen, comozitor). La un XpressMusic este esential sa gasesti o melodie usor. Pentru 5730 XpressMusic, cautarea se face prin tastarea a unei parti din numele melodiei sau a artistului. Dupa ce incarci fisiere prin USB, telefonul iti solicita automat scanarea cardului de memorie pentru a verifica daca exista melodii noi. Daca gaseste ceva, le adauga in biblioteca muzicala. Daca nu iti place cum se aude sunetul, poti modifica setarile egalizatorului. Functia Say and Play iti permite sa spui numele melodiei, playerul o recunoaste si o canta automat. Calitatea sunetului este buna, castile standard fiind destul de reusite. Le poti folosi si pe ale tale, intrucat telefonul are jack audio de 3,5 mm.

Radioul FM cu RDS este si el prezent. Se pot memora frecventele posturilor de radio pe care le asculti frecvent. Poate fi folosit si pentru posturi radio streaming de pe Internet, atat prin WiFi cat si prin 3G.


Conectivitate



Fiind un smartphone, 5730 XpressMusic nu putea sa faca rabat la conectivitate. Poti naviga pe Internet atat prin WiFi, cat si prin HSDPA 3,6 Mbps. Acolo unde nu ai HSDPA, poti folosi 3G, EDGE sau GPRS.

Transferul de date intre telefon si calculator se poate face fie prin microUSB, fie prin Bluetooth. Bluetooth-ul suporta profilul A2DP, asa ca iti vei putea conecta castile stereo wireless.

Browserul web ofera o experienta de navigare placuta. Chiar si paginile complexe se incarca relativ repede si sunt afisate bine. Cursorul are precizie buna si iti permite sa te misti rapid intr-o pagina web. Telefonul are suficienta memorie RAM, asa ca nu am intalnit situatii in care sa primesc celebra eroare "Memory Full". Browserul suporta atat JavaScript, cat si Flash. Ar fi fost potrivit un ecran ceva mai mare.


Aplicatii



Nokia 5730 XpressMusic - Vedere din fata (albastru)Ca pe orice telefon Symbian, gama de aplicatii este foarte bogata. Functiile de organizator sunt foarte bine facute. In calendar poti adauga o evenimente de mai multe tipuri, inclusiv cu remindere. Poti sa vizualizezi calendarul la nivel de zi, saptamana sau luna. In acest fel nu vei mai uita ce ai de facut.

Navigarea GPS este posibila, datorita receptorului integrat. Telefonul vine cu Nokia Maps, dar iti poti instala si tu alte aplicatii. Navigarea e destul de buna, un ecran mai mare ar fi avut si aici cateva avantaje.

Functiile office sunt si ele prezente. Viewerul instalat iti permite sa deschizi fisiere Word, Excel sau PowerPoint. Ca sa le si modifici, trebuie sa cumperi o licenta separata de QuickOffice. Poti, de asemenea, sa citesti documente PDF.

Alte aplicatii preinstalte sunt calculatorul, convertorul de marimi si un dezarhivator de fisiere ZIP. Telefonul are suport pentru jocurile N-Gage.


Prezentare video







Concluzii



Plusuri:
+ tastatura slide QWERTY
+ jack audio de 3,5 mm
+ WiFi
+ radio FM cu RDS
+ Nokia Say an Play

Minusuri:
- nu are suport DivX/ Xvid
- calitatea fotografiilor nu e foarte buna
- nu are TV-Out

Concluzie: Nokia 5730 XpressMusic este potrivit pentru cei care vor un telefon multimedia, dar il vor folosi si pentru functiile sale business sau pentru navigarea pe Internet. Smartphone-ul este aproape complet, singurul minus fiind camera foto relativ slaba. Puncteaza insa bine la conectivitate si aplicatii.



 
Nokia 5730 XpressMusic, imbinarea dintre un [ ... ]

Desi Nokia nu a anuntat nimic oficial in privinta lui 5730 XpressMusic, cei de la mobile-review.com [ ... ]

 
Nokia 5800 XpressMusic, lansat la Londra

Nokia a anuntat ieri primul sau telefon touchscreen, 5800 XpressMusic. Odata cu lansarea lui, apare [ ... ]

 
Nokia pregateste modelul N8 cu o camera foto de 12 [ ... ]

Nokia se pregateste sa lanseze un nou smartphone cu dotari de exceptie. Ecranul lui N8 va avea [ ... ]


Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact