Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Viitorul suna promitator. Incarcarea telefonului vine din haine


scris de emobil / vineri, 19 sep 2014


celula fotovoltaica din siliciu

Aceasta tehnologie vine din partea celulelor fotovoltaice organice. O celula solara (fotovoltaica) consta din doua sau mai multe straturi de material semiconductor, cel mai intalnit fiind siliciul. Aceste straturi au o grosime cuprinsa intre 0,001 si 0,2 mm si sunt dopate cu anumite elemente chimice pentru a forma jonctiuni "p" si "n". Aceasta structura e similara cu a unei diode. Cand stratul de siliciu este expus la lumina se va produce o "agitatie" a electronilor din material si va fi generat un curent electric.celula fotovoltaica din siliciu1Celulele au de obicei o suprafata foarte mica si curentul generat de o singura celula este mic dar combinatii serie, paralel ale acestor celule pot produce curenti suficient de mari pentru a putea fi utilizati in practica. Pentru aceasta, celulele sunt incapsulate in panouri care le ofera rezistenta mecanica si la intemperii.

Celulele fotovoltaice folosite in prezent in mod curent sunt cele care utilizeaza ca material semiconductor siliciu (metaloid de culoare cenusie), germaniu (semimetal de culoare cenusiu-deschis) sau galiu (metal moale, de culoare cenusie), adica materiale anorganice. In schimb, celulele fotovoltaice organice sunt realizate pe baza de molecule organice si polimeri (substante macromoleculare).

celula fotovoltaica organica1Lucia Leonat, cercetatoare la Institutul pentru Celule Solare Organice din Linz, Austria, este unul dintre oamenii de stiinta care incearca sa realizeze celule solare pe hartie cat mai eficiente. Leonat arata ca materialul organic semiconductor poate fi depus "pe substraturi flexibile foarte subtiri (de la cateva zeci la cateva sute de nano-metri)".
celula fotovoltaica organica2In consecinta, celulele solare organice pe hartie pot fi "impachetate, transportate cu usurinta si montate pe cladiri, pe ferestre sau chiar pe articole portabile precum genti, corturi sau alte echipamente de camping, autoturisme, pentru a incarca dispozitive precum telefoanele mobile, tabletele etc". Celulele solare organice ar putea fi o solutie si pentru localitatile fara acces la electricitate.Avantaje-masa redusa;
-flexibilitate;
-elasticitate.


Dezavantaje-durata scurta de viata a celuleor organice;
-eficienta sczauta fata de celulele fotovoltaice pe baza de siliciu.

Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.

    Alte categorii


    Forum telefoane mobile


Parteneri:

telefoane mobile

laptop laptopuri

tableteCatalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact