Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

ANC a scazut tarifele de interconectare si promite reduceri de pana la 30% la factura de mobil


scris de emobil / vineri, 21 nov 2008


Doua apeluri

Sfarsitul de saptamana vine cu agitatie mare in piata telecom. ANC a decis sa reduca tarifele de interconectare. Problema este ca a facut-o doar pentru Orange si Vodafone, operatori considerati in pozitie dominanta. S-au creat doua tabere si spiritele s-au incins.Tariful de interconectare este perceput in cazul apelurilor dintr-o retea de telefonie catre o retea diferita. Acesta este motivul pentru care, de regula, un apel in afara retelei costa mai mult decat unul in retea. Practic, atunci cand suni dintr-o retea in alta, tu platesti o suma operatorului tau, iar alta suma ajunge la operatorul persoanei pe care o suni.

In urma scaderii anuntate de ANC, Orange si Vodafone vor percepe pentru interconectare un tarif de 5.03 eurocenti pe minut, fata de 6.4, cat aveau pana acum. Cosmote si Telemobil (Zapp) vor percepe 6.4 eurocenti pe minut, iar RCS&RDS 7.21 eurocenti pe minut. Aceste tarife sunt valabile incepand cu 1 ianuarie 2009. Din 1 ianuarie 2010, tarifele vor scadea in continuare la 5.67 eurocenti pentru Cosmote si Zapp si la 6.4 eurocenti pentru RCS&RDS. Din 2011, toti acesti operatori vor ajunge la aceeasi valoare de 5.03 eurocenti pe minut. Cosmote, Zapp si RCS&RDS nu aveau tarifele de interconectare reglementate de ANC pana acum, pentru ca nu erau considerati operatori cu putere semnificativa in piata. Puteau deci sa-si stabileasca singuri tariful de interconectare, prin negociere directa cu ceilalti operatori.

Uitandu-ma la aceste valori, inteleg supararea Orange si Vodafone. Nu numai ca le sunt reduse veniturile din interconectare, ba chiar le sunt impuse castiguri mai mici decat ale competitiei. Acesta este motivul pentru care ei invoca argumentele de discriminare. ANC sustine, in schimb, ca este normal sa le impuna tarife mai mici, pentru a usura accesul operatorilor mai noi pe piata si pentru a creste competitia. Unde va duce aceasta miscare? Cosmote, Zapp si RCS&RDS vor putea sa ofere minute mai ieftine "in alte retele" decat Orange si Vodafone.

Evident, Orange si Vodafone sunt nemultumiti, iar Cosmote, Zapp, RCS&RDS sunt fericiti. E normal ca fiecare companie sa-si sustina interesul in toata aceasta discutie.

Mi se pare nefondata aprecierea lui Liviu Nistoran, presedintele ANC, prin care considera ca in urmatorii ani factura la telefonie se va reduce cu 30%, in urma acestei reduceri a tarifelor de interconectare. Nu exista informatii despre modul in care operatorii vor modifica tarifele in urma deciziei ANC, deci estimarea aceasta nu prea are fundament. Nu cred ca este vreun operator dispus sa piarda bani, asa ca isi vor regandi ofertele comerciale pentru a compensa reducerea de venit din interconectare. Ramane sa vedem, dar nu cred ca vreunul din cei cinci operatori se vor grabi sa reduca tariful pe minutul de convorbire in afara retelei.

Sunt zvonuri in piata care spun ca decizia ANC are o componenta importanta de imagine. Da bine sa spui ca ieftinesti, chiar daca nu faci calcule prea elaborate. Nu tin partea operatorilor, e clar ca nu sunt saraci. Pun insa sub semnul intrebarii corectitudinea aplicarii unor tarife diferentiate intre operatorii mari si cei mici. La urma urmei, Orange si Vodafone au investit niste bani pe parcursul acestor ani, nu au ajuns sa aiba atatea milioane de clienti prea usor. Tu ce parere ai? ANC are dreptate cand ii obliga pe Orange si Vodafone sa perceapa tarife mai mici decat Cosmote, Zapp si RCS&RDS? Sau e doar o decizie de imagine, prin care ANC vrea sa arate cat de multe face pentru noi?

As vrea sa inchei cu o declaratie a lui Liviu Nistoran, cu privire la reactiile Orange si Vodafone: "Le inteleg pozitia si sunt normale asemenea reactii din partea unor operatori economici, dar scaderea nu va fi mare, doar de cateva procente si nu ii va afecta foarte mult". Pai sau sunt reduceri de 30% la factura, sau sunt scaderi mici, sa se hotarasca intr-un fel. 
Informatiile despre convorbirile telefonice si [ ... ]

Incepand cu 20 ianuarie 2009, operatorii de telefonie sunt obligati sa pastreze timp de sase luni [ ... ]

 
Japonia ia in considerare interzicerea mobilelor [ ... ]

Guvernul japonez investigheaza posibilitatea de a interzice telefoanele mobile din scoli. Aceasta [ ... ]

 
InfoClick incepe sa ofere informatii despre [ ... ]

InfoClick a lansat serviciul de agenda telefonica, prin intermediul caruia vei putea afla informatii [ ... ]


Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.

    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forumCatalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact