Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

HTC Touch HD


scris de emobil / marşi, 02 dec 2008


HTC Touch HD

In 2008, au aparut doua telefoane cu sanse reale de a face concurenta iPhone-ului. Pe Samsung i900 Omnia l-am testat deja, iata ca a venit si randul lui HTC Touch HD sa treaca prin mana noastra.



Dupa ce le-am avut pe amandoua, mi-am dat seama de un lucru. Cine vrea iPhone doar pentru ca este iPhone si e atat de cool sa ai iPhone, nu va alege prea usor altceva. Ca sa treci de aceasta prejudecata si sa incersi sa evaluezi un Omnia, un Touch HD sau poate chiar viitorul BlackBerry Storm, trebuie sa fii suficient de rational incat sa-ti faci o lista cu ce apreciezi cel mai mult la un telefon si sa vezi care dintre aceste super telefoane au tot ce iti trebuie tie. Pentru ca iPhone e un telefon minunat, cu o interfata grafica inca neegalata de concurenta, dar are si multe minusuri. Lipsa multitasking-ului zic eu ca e unul dintre cele mai mari. Cum sa nu poti tine un messenger deschis tot timpul in background, in timp ce faci altceva cu telefonul? Din punctul acesta de vedere, sistemul de operare Windows Mobile 6.1 este mult mai flexibil, chiar daca nu are o interfata la fel de placuta.


Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii

Dintre toate telefoanele full touchscreen pe care le-am testat pana acum, Touch HD mi-a placut cel mai mult. Astept si Storm-ul ca sa trag linie si sa am o concluzie, dar pana atunci, ti-am spus de pe acum care e favoritul meu.


Aspect exterior



HTC Touch HD vine intr-o cutie destul de mare, neagra si eleganta. M-a impresionat mecansimul de inchidere al cutiei. Are un magnet care ii tine capacul lipit. In cutie sunt multe accesorii, ai acolo tot ce iti trebuie ca sa folosesti telefonul la maxim. Pe langa o gramada de manuale si CD-uri cu sofware, ai acolo casti (cu fir), cablu USB pentru reincarcare, incarcatorul propriu-zis, un stylus de rezerva, o folie de protectie pentru ecran, o husa dintr-un material textil si un card de memorie microSD de 8 GB.

HTC Touch HD - Vedere din fata/ spateTelefonul arata impresionant. Are cel mai mare ecran dintre toate telefoanele full touchscreen, 3.8 inch. Este mai mare chiar decat ecranul iPhone-ului, care are "doar" 3.5 inch. De asemenea, este mai mare decat in cazul Samsung Omnia (3.2 inch) sau Sony Ericsson XPERIA X1 (3 inch). De asemnea, Touch HD este si extrem de subtire. Este la fel de subtire ca iPhone, adica are 12 mm.


HTC Touch HD - Vedere din fata/ stangaPartea din fata e dominata de ecranul de 3.8 inch. Deasupra ecranului avem difuzorul si camera pentru videocall. Sub ecran sunt patru taste: pentru primit si respins apeluri, tasta Home care te duce in ecranul principal si tasta Back, cu care te intorci in meniu. In partea din spate este doar camera foto. E scoasa putin in relief, dar e suficient de bine protejata incat zgarieturile sa nu fie o problema.


HTC Touch HD - Vedere din spate/ dreaptaIn partea de jos, este doar microfonul si conectorul miniUSB. Acesta se foloseste atat pentru incarcare, cat si pentru conectare la calculator. In partea de sus, se gaseste butonul de pornire/ oprire si jack-ul audio de 3.5 mm, la care poti sa conectezi castile. In partea stanga este doar butonul de volum, iar pe partea dreapta nu este nici un buton. Stylus-ul se scoate prin coltul din dreapta jos. Ca si la Touch Diamond, foloseste un mecanism magnetic pentru a-l tine fixat acolo. E foarte usor de scos si de pus la loc, pentru ca magnetul il trage in pozitia corecta.


Utilizare



HTC Touch HD are sistemul de operare Windows Mobile 6.1 Professional. Interfata grafica este cea proprie, TouchFLO 3D, care este optimizata pentru folosirea cu degetul in loc de stylus. Pentru aproape toate functiile de zi cu zi va fi suficient sa folosesti TouchFLO 3D, vei avea nevoie de stylus doar cand vei intra in meniurile specifice Windows Mobile.

TouchFLO 3D este nu doar usor de folosit cu degetul, dar arata si foarte bine. Se bazeaza pe tot felul de efecte vizuale placute, cum ar fi sa "dai pagina" cu degetul pentru a trece dintr-un meniu in altul sau de la un mesaj la altul. Indiferent ca vrei sa umbli in agenda, sa te uiti la poze sau filme, sa asculti muzica sau sa intri pe Internet, vei gasi aplicatia in interfata TouchFLO 3D. Cu toate ca e complexa, se misca foarte bine. Telefonul nu mi s-a blocat deloc si nici nu mi-a dat impresia ca ar merge prea incet. De asemenea, totul este intuitiv, asa ca dupa ce te obisnuiesti putin cu conceptul de touchscreen, o sa ti se para logic si usor de folosit. Aici iPhone are ceva in plus, functia de multi-touch. Multi-touch inseamna ca ecranul poate sa detecteze doua degete aflate simultan pe ecran si foloseste la efectele de zoom prin departarea/ apropierea degetelor si alte lucruri similare. TouchFLO 3D nu stie sa detecteze decat un singur deget pe ecran, daca pui doua degete il incurci. Nu e un mare minus parerea mea, oricum daca nu ai avut iPhone inainte nu o sa-i simti lipsa.

Ecranul, am spus de la inceput, este impresionant. Nu numai ca este cel mai mare ecran touch dintr-un telefon, dar are si o rezolutie foarte buna, 480 x 800 de pixeli. Este rezolutia maxima pe care o suporta Windows Mobile. Cred ca e inutil sa spun ca totul se vede excelent, incepand cu textul si fotografiile si terminand cu filmele. Chiar poti sa te uiti la un film in conditii bune, fara sa obosesti si putand sa vezi toate detaliile. Mai mult, ecranul fiind mare, tastatura virtuala QWERTY are tastele suficient de bine departate intre ele, incat sa o poti folosi fara probleme si fara stylus. Evident ca Touch HD are si accelerometru, asa ca ecranul se intoarce imediat in pozitia adecvata. Culorile si contrastul sunt foarte bune, claritatea de asemenea. Chiar si in lumina puternica am putut sa folosesc telefonul fara probleme. E drept ca o sa fie mai greu sa te uiti la un film in soare puternic, dar banuiesc ca nu faci asta prea des. O sa vorbesc putin mai incolo de aplicatii, dar iti spun de pe acum ca un ecran atat de mare te face sa te gandesti ca nu trebuie sa mai dai banii pe un GPS de masina.

Ca la orice touchscreen, vor ramane multe amprente pe ecran. Nu e vorba ca ar avea Touch HD vreo problema, pur si simplu asta e situatia cu orice telefon cu ecran tactil. Nu cred ca o sa te deranjeze ca trebuie sa-l mai stergi pe tricou din cand in cand. E bine sa ai tricou din bumbac, sa nu zgarii ecranul. Pare oricum rezistent, in saptamanile in care eu l-am folosit nu a capatat nici o zgarietura.


Functii de baza



Nu ma asteptam sa am vreo problema cu apelurile si cu mesajele si nici nu am avut. Calitatea sunetului e foarte buna, atat in interior cat si in medii zgomotoase. Am auzit si m-am auzit foarte bine. Nici cu semnalul nu au fost probleme, chiar daca am ajuns si prin zone cu semnal mai slab.

Agenda telefonului este excelenta. Nu atat prin faptul ca poate sa memoreze oricate contacte, iar pentru fiecare poate a adauge o multime de detalii. Eu apreciez cel mai mult la HTC-uri functia de smart dial. E atat de simplu sa tastezi doua - trei litere sau cifre din numarul pe care il suni, iar telefonul sa-l gaseasca automat... Mai ai de facut o singura apasare cu degetul si gata, se formeaza numarul. Cred ca functia asta de smart dial e vitala pentru un touchscreen. Daca la un telefon normal zici ca e OK sa te misti cu sagetile prin agenda, la touchscreen-uri e destul de greu sa te misti in sus sau in jos in agenda, asa ca o metoda de simplificare a apelarii era binevenita.

Cand vine vorba de scris SMS-uri, multi sunt de parere ca o tastatura virtuala nu e eficienta si ca iti va lua o vesnicie sa scrii un mesaj. Nu e adevarat. Totul tine de obisnuinta. Asa cum te-ai obisnuit cu trei litere pe o tasta, te vei obisnui repede si cu o tastatura QWERTY virtuala. Si chiar nu e nevoie sa folosesti stylus-ul. Telefonul e suficient de destept incat sa-si dea seama ce tasta ai vrut sa apesi, chiar daca nu o nimeresti perfect. Bineinteles ca Touch HD stie sa trimita si sa primeasca MMS-uri, nu-i nimic deosebit de mentionat aici.


Multimedia



Cand spui telefon multimedia, toata lumea se gandeste la iPhone. Cred ca e momentul ca acest lucru sa se schimbe. Touch HD e la fel de multimedia ca un iPhone. Meritul este in principal al ecranului. Fiind atat de mare si avand o rezolutie atat de buna, imaginile si filmele se vad in conditii excelente. Poti sa treci de la o poza la alta cu celebra miscare de dat pagina. In functie de pozitia telefonului, imaginile si filmele vor fi afisate pe verticala sau pe orizontala. E clar ca e mult mai bine sa le vezi pe orizontala, ca sa profiti de ecranul mare.

Nici la muzica telefonul nu sta rau. In primul rand, ai un jack de 3.5 mm, asa ca poti conecta orice casti, nu doar pe cele care vin cu telefonul. Eu am folosit castile mele care sunt ceva mai bune decat cele standard HTC si am fost foarte multumit de calitatea sunetului. Se aude tare si clar. Cand te plictisesti de muzica de pe telefon, fie downloadezi alta, fie asculti radio. Telefonul are un radio FM cu RDS.

Camera foto este si ea de calitate. Nu se ridica la nivelul uneia de pe un telefon special facut pentru poze, dar e mai mult decat suficienta pentru Touch HD. Are 5 megapixeli si autofocus, iar pozele ies chiar bine. Din pacate nu are flash, asa ca va trebui sa te multumesti cu poze facute pe lumina. Inca o data, nu te astepta la super poze care sa te lase cu gura cascata, dar le poti folosi fara probleme atat pentru a le trimite prin MMS sau prin email, cat si pentru a le descarca pe calculator.


Conectivitate



Un smartphone fara suficiente optiuni de conectivitate devine inutil. E clar ca pentru HTC Touch HD ai nevoie de Internet rapid. Are atat de multe functii real-time interesante, cum ar fi vremea sau indicii bursieri, incat o conexiune permanenta la Internet e de dorit. Pe langa GPRS/ EDGE, telefonul suporta 3G si HSDPA 7.2 Mbps. Cand esti intr-o zona acoperita de WiFi, te poti conecta wireless fara probleme. Prin urmare, indiferent ca esti acasa, la birou sau pe drum, poti sa fi conectat permanent la Internet. Conexiunea HSDPA iti permite sa folosesti fara probleme telefonul pe post de modem pentru laptop.

Touch HD are si Bluetooth cu A2DP, asa ca poti sa-ti conectezi niste casti stereo fara fir si sa asculti muzica stereo. Portul miniUSB iti permite sa conectezi telefonul la calculator.

Ca sa vezi paginile de web, ai doua optiuni de browser, dupa gusturi. Primul este Internet Explorer, care vine implicit cu Windows Mobile. Daca nu-ti place, telefonul vine cu Opera Mobile 9.5, care este configurat chiar ca browser implicit. Nu e o alegere rea, e si preferatul meu, asa ca pe acesta l-am folosit cel mai mult. Se misca bine, incarca repede paginile si profita la maxim de ecranul mare. Poti sa zici ca navighezi aproape la fel de placut ca pe un calculator.

Pentru email, telefonul are o aplicatie instalata care isi face treaba fara probleme. Imi place mult cum arata, este integrata in TouchFLO 3D. Vei vedea toate mailurile intr-un plic virtual si poti sa treci de la unul la altul miscand degetul in sus sau in jos, pe ecran. Daca vrei sa citesti in detaliu un email, apesi pe el si se deschide pe tot ecranul. Poti sa folosesti conturi POP3/ IMAP/ SMTP, cat si Exchange.


Aplicatii



Windows Mobile este raiul aplicatiilor pentru mobil. Fie ca sunt gratuite sau costa niste bani, poti sa instalezi cam orice software ti se pare interesant.

Pe telefon o sa gasesti instalate deja cateva aplicatii utile. De departe, prima pe lista este suita Microsoft Office pentru mobil. Poti sa deschizi si sa modifici fisiere Word, Excel sau PowerPoint. Telefonul are un procesor rapid si suficienta memorie incat sa nu se blocheze chiar daca lucrezi cu fisiere mai mari. Daca sunt extrem de mari totusi, o sa dureze ceva pana le deschide. O sa gasesti instalat si un program cu care deschizi fisiere PDF.

Functia de organizer este si ea foarte bine pusa la punct, ca in orice Windows Mobile. Ai un calendar calumea, lista de task-uri, poti sa pui reminder pentru toate evenimentele. Asa ca de acum, nu mai ai scuze ca sa intarzii la intalniri.

Dincolo de aceste aplicatii preinstalate, poti sa cauti pe Internet si sa instalezi cam orice iti trece prin minte. Inclusiv o multime de jocuri. Sunt multe jocuri pentru telefoanele de genul acesta, cu ecran mare si accelerometru, care se bazeaza pe miscarea telefonului pentru a controla ce se intampla in joc. Cauta-le, sunt foarte haioase.

Am ajuns si la GPS. Telefonul are receptor GPS integrat, mai ramane sa-i pui un software care stie sa lucreze cu el. Poti sa incepi cu Google Maps, este gratuit si face treaba buna. E util mai ales pentru cei care calatoresc mult, Romania nu e acoperita momentan la nivel de strada. Poti insa sa vezi muntii si padurile patriei, din satelit. Tarile din Vestul Europei sunt bine acoperite, asa ca o sa vezi ce placut e sa poti scoate telefonul ca sa gasesti o strada cand te pierzi printr-un oras, in concediu.

Si pentru ca tot are GPS, merita folosit si in masina, ca sa nu mai dai banii pe un dispozitiv separat. N-am incercat sa instalez nici un software de GPS, dar majoritatea au variante pentru Windows Mobile. Tin minte ca IGO de exemplu venea direct instalat pe carduri microSD, asa ca bagi cardul si nu mai ai nimic de facut.


Prezentare video







Concluzii



Plusuri:
- Ecranul este excelent, ca dimensiune si rezolutie.
- Desi este complet ca functionalitati, are dimensiuni mai mult decat rezonabile, e foarte subtire.
- Interfata TouchFLO 3D face sa nu ai nevoie de stylus de cele mai multe ori.
- Exista foarte mult software pe care poti sa-l instalezi pe Windows Mobile 6.1.

Minusuri:
- Camera foto nu are flash.
- Uneori ai nevoie sa mai intri in Windows Mobile, unde interfata nu e optimizata pentru lucrul cu degetul si vei avea nevoie de stylus.

Concluzie: HTC Touch HD e clar un concurent serios pentru iPhone. Dupa cum spuneam la inceput, iPhone este un icon si va ramane asa, deci cine vrea iPhone doar pentru ca este iPhone nu o sa renunte la acest gand prea usor. Touch HD stie insa sa faca o multime de lucruri, nu vad ce ti-ai mai putea dori de la un telefon. Plus ca arata si foarte bine, e placut de folosit, e performant. Daca nu ne gandim si la pret, nu exista practic nici un motiv sa nu ti-l iei.



 
A aparut un update de software pentru HTC Touch HD

HTC a publicat un upgrade pentru software-ul lui HTC Touch HD. Update-ul rezolva cateva bug-uri, [ ... ]

 
HTC Touch HD, disponibil din noiembrie

Touch HD este telefonul full touchscreen de la HTC, care se pozitioneaza ca rivalul iPhone. Cu [ ... ]

 
Manualul HTC Touch HD, disponibil pentru download

HTC au inceput sa livreze primele telefoane HTC Touch HD. Probabil unor testeri, pentru ca nici un [ ... ]


Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact