Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Nokia 5220 XpressMusic


scris de emobil / marşi, 22 apr 2008


Nokia 5220 XpressMusic

Nokia 5220 XpressMusic a fost creat pentru a multumi aproape pe oricine, dar mai ales iubitorii de muzica. Acesta vine cu o forma care la prima vedere te face sa crezi ca e deformat sau chiar defect. Insa designul subtire si eleganta sugerata de liniile fine te fac sa-ti schimbi rapid parerea.



Pretul acestui telefon mobil e accesibil, apropiindu-se de cel al modelului Nokia 5310, fiind destinat in special celor tineri.


Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii

Daca esti in cautare de multi megapixeli sau cea mai noua tehnologie touchscreen nu ai ajuns unde trebuie, Nokia 5220 XpressMusic ofera muzica la o calitate superioara, impreuna cu un pret atractiv si o forma deosebita.


Aspect exterior



Am deschis cutia colorata cu nerabdare pentru a da de telefonul asimetric, dar tocmai de aceea cool. Cutia contine componentele de baza cu care Nokia ne-a obisnuit. Nokia 5220 XpressMusic e insotit de acumulatorul Li-Ion Nokia BL-5CT. Subtire si de dimensiuni reduse, acesta are o capacitate de 1050 mAh, perfect pentru consumul de energie destinat redarii de muzica. In aceeasi cutie se afla incarcatorul Nokia AC-3, ultra-compact, foarte usor, rapid la incarcare. Alte accesorii cuprind: cartela de memorie microSD Nokia MU-28 de 512 MB, setul cu casca Nokia HS-48, care are un buton foarte util pentru a raspunde/ refuza apelurile si e compatibil cu conectorul audio standard de 3.5 mm, cablul USB de conectare la calculator Nokia CA-101, cu dublul rol de transfer date USB 2.0 si in acelasi timp un incarcator alternativ foarte util cand vrei de exemplu sa-ti incarci telefonul mobil la laptop, ghidul de utilizare, CD-ul cu software si o curelusa pentru o a purta telefonul.

Forma telefonului este cu totul deosebita, eu nu am mai intalnit-o. Daca majoritatea telefoanelor Nokia urmeaza tiparul de telefon "dreptunghi", atat pe verticala, cat si pe orizontala, Nokia aduce un design asimetric, indraznet si cool, atribute ce denota intentia companiei de a se adresa utilizatorilor tineri care prefera ceva nou. Forma asimetrica e completata de designul foarte subtire al telefonului de doar 10.5 mm, foarte usor de luat cu tine, fie in buzunarul pantalonilor, fie intr-o husa eleganta. Greutatea telefonului este aproape neglijabila si impresionanta, doar 78 de grame!

Materialele din care e facut Nokia 5220 Xpress Music dezamagesc putin, mai ales cand ne gandim ca telefonul este destinat tinerilor in general, care nu sunt tocmai grijulii cu lucrurile lor. Carcasa e facuta dintr-un plastic cam slabut. Ecranul telefonului putea fi mai mare, cei 2 inch nu sunt suficienti, insa daca ne uitam la raportul pret - calitate putem trece cu vederea. Ofera o rezolutie de 240 x 320 pixeli si 262.000 de culori, culori care nu sunt cele mai bune pe care le-am vazut la Nokia, iar daca privesti din unghiuri diferite nu prea distingi ce e pe ecran.

Deasupra ecranului se afla difuzorul urmat de logo-ul Nokia si numele modelului XpressMusic. Ecranul ocupa aproximativ o treime din telefon, urmat de tastatura. La prima vedere tastatura pare de calitate proasta, in realitate aceasta este foarte utila si foarte ergonomica. Tastarea se face foarte usor si rar ti se intampla sa apesi mai multe taste sau alte taste pe care nu intentionezi sa le actionezi.

Tastatura e impartita in doua zone, tastele pentru navigarea in meniu si functii speciale si tastele alfanumerice. In zona tastelor pentru navigare avem 5 taste, cate doua pe lateral, iar in mijloc o tasta in forma de cerc folosita in special pentru navigarea in meniu, pe verticala si orizontala. Tastele alfanumerice, surprinzator, sunt amplasate intr-un mod cat se poate de clasic, probabil pentru a intra in conflict placut cu forma neobisnuita a telefonului. Lumina din fundal si luminarea tastelor se face in functie de lumina ambientala, intensitatea sa fiind reglata de senzorul de lumina amplasat deasupra ecranului.

Sub taste avem o surpriza. Suportul unde de obicei se leaga curelusa acum este amplasat pe aceiasi parte cu tastatura si pur si simplu este ca o mica gaura, cu un inel de aluminiu, de unde se poate lega curelusa. Acest mic detaliu ofera un plus de design telefonului.

Pe partea dreapta a telefonului sunt amplasate discret slotul pentru cardul de memorie microSD si tastele speciale pentru volum, atat de discret incat aproape nu vezi ca sunt acolo. Cardul poate fi de maxim 8 GB, iar ca sa ai acces la el nu trebuie sa scoti bateria.

Nokia 5220 XpressMusic - Vedere din stangaPartea stanga e un joc de lumini. Aici se gasesc tastele cu functii speciala pentru muzica, PLAY, PAUSE, FWD si REWIND pentru a asculta mai usor muzica de pe telefon. Tastele au un rol dublu, pe langa functiile de baza acestea sunt si LED-uri care lumineaza in functie de ritmul muzicii. In partea de sus se afla si portul pentru incarcator.

In partea superioara a telefonului se afla portul microUSB pentru cablul de conectare cu calculatorul, portul audio de 3.5 mm pentru casti si butonul pentru eliberarea capacului din spate (unde e bateria).

Nokia 5220 XpressMusic - Vedere din spateSpatele telefonului e acoperit cu un cauciuc placut la atingere. Tot aici se gasesc si logo-ul proeminent Nokia, camera foto si din nou suportul pentru curelusa.


Utilizare



Nokia 5220 XpressMusic nu vine cu un sistem de operare independent de genul Symbian sau Windows Mobile, lucru ce ar fi fost interesant. In schimb telefonul beneficiaza de intefata grafica Series 40 5th edition. Un lucru inovator si interesant in acelasi timp la interfata S40 este faptul ca in loc sa folosesti o imagine de fundal pe ecranul telefonului, poti opta pentru ceva mult mai practic in modul standby activ. Modul standby activ e format din mai multe parti, care pot fi la randul lor aranjate sau editate dupa preferintele utilizatorului. In mai toate cazurile, partea de sus e dedicata accesului instant la anumite functii des folosite. Partea centrala ofera acces la Music Player, iar in partea inferioara evenimentele setate in calendar pentru ziua curenta. O functie de care chiar si unele smartphone-uri nu dispun este posibilitatea de a adauga o nota in modul standby activ. Memoria interna a telefonului este de 30 MB.

Timpul de raspuns al meniului este ideal, fara intarzieri sau blocari incomode a interfetei. Caracteristic la Nokia, fiecare obiect din meniu are o scurtatura prin tastele alfanumerice.

La fel ca si calculatorul tau, telefonul are nevoie uneori sa-si faca update la softul instalat, astfel Nokia ofera posibilitatea de a face update prin intermediul softului Nokia Software Updater, care este extrem de usor, telefonul trebuie doar conectat la calculator, iar de restul se ocupa Nokia Software Updater.

Ecranul TFT de 2 inch ofera o rezolutie de maxima de 240 x 320 pixeli si 262.000 culori, modest pentru functiile telefonului atunci cand vine vorba de fotografii si filme in special.


Functii de baza



Nokia 5220 XpressMusic poate stoca pana la 2000 de contacte, fiecarui camp putandu-i-se asocia o multitudine de campuri (nume, prenume, adresa, telefon, email, site etc), dar si 5 numere de telefon per contact. Prenumele e separat de nume pentru a se evita eventualele conflicte la sincronizarea agendei. Fiecarui contact din telefon i se poate asocia o sonerie unica, o fotografie si/ sau un clip video. Un lucru util e ca ai posibilitatea de a modifica marimea textului din agenda telefonica si poti grupa contactele in functie de preferintele tale, utile pentru filtrele care le vei aplica mai tarziu daca vrei, sa zicem, sa restrictionezi apelurile de la un anumit grup de contacte.

Cautarea unui contact se face gradual, adica in timp ce scrii litere din numele contactului iti apar posibilele rezultate, util si rapid. Inca o caracteristica inteligenta a agendei e posibilitatea de a face apeluri prin comenzi vocale. Nu trebuie sa inregistrezi in prealabil numele contactele, ci exista o aplicatie care recunoaste cuvintele pe care le spui si initiaza apelul la contactul rostit. Aplicatie dispune si de un mod in care invata sa recunoasca mai bine vocea ta.

Ca la toate modele mai noi de la Nokia, exista o functie "Gaseste pe harta" care iti arata pe o harta locatia respectivului contact, daca in prealabil i-ai introdus adresa corecta in campurile sale.

Apelurile sunt impecabile. Nu exista probleme cu sunetul sau semnal in timpul convorbirilor, sunetul este puternic si clar in ambele capete. Datorita interfetei S40 acest telefon dispune de tehnologia "active noise cancellation" pentru a suprima zgomotele din fundal din timpul convorbirilor telefonice.

Nokia 5220 Xpress Music poate trimite si primi atat simplele SMS, dar si EMS, MMS si mesaje email. SMS si MMS folosesc acelasi editor, pentru a transforma un SMS in MMS trebuie doar sa inserezi o imagine sau orice continut multimedia. Editorul e intuitiv, bine organizat si prietenos. Prin intermediul MMS se pot trimite contacte sau chiar evenimente din calendar.

Clientul email suporta protocoalele POP3, SMTP si IMAP4, fiind extrem de usor de utilizat. Odata introdusa adresa de email, clientul preia singur setarile necesare din lista de 1000 de furnizori de servicii de email.


Multimedia



Galeria de imagini din telefon este un simplu file manager, nu sunt multe imbunatatiri fata de celelalte generatii de telefoane Nokia. Pozele pot fi vizualizate si in modul fullscreen cu ajutorul editorul foto de care dispune telefonul, editor care e cam sarac in functionalitati, foarte rar o sa ajungi sa editezi vreo poza aici.

Telefonul vine dotat cu o camera foto de 2 megapixeli care poate efectua poze cu o rezolutie maxima de 1600 x 1200 pixeli. Camera nu e lucrul pe care s-au concetrat cel mai mult cei de la Nokia. Dispune de setari pentru echilibrul culorilor, 3 nivele de calitate plecand de la basic la high, diverse efecte, fotografiat in mod portret sau landscape si altele. Timpul de salvare a pozelor a scazut considerabil fata de modele anterioare si pentru imbunatatirea calitatii camera telefonului are algoritmul de procesare a pozelor NIPS brevetat de Nokia. Cateva lucruri importante ar trebui sa sti, camera nu are nimic pentru a proteja lentila de zgarieturi, nu are flash, nici autofocus si nici un buton special pentru capturarea imaginiilor. Calitatea pozelor e acceptabila pe timpul zilei, fara flash nici nu se pune problema de poze pe timp de noapte. Camera poate face clipuri video de o durata nelimitata, in functie de memorie, dar care sunt de rezolutie QCIF in format 3GP de calitate foarte proasta.

XpressPlayer este inima telefonului sau cel putin cea mai important aplicatie a sa. Prima imbunatatire importanta sunt tastele laterale destinate exclusiv playerului si radioului FM. Dupa cum am mai spus, respectivele taste lumineaza in functie de ritmul melodiei. Pe langa functiile obisnuite a unui player, acesta mai poate sorta melodiile dupa artist, album si gen muzical. Playerul poate fi personalizat prin adaugarea de noi skinuri. Acesta iti da mana libera de a schimba o gramada de setari, egalizatorul are 7 presetari care pot fi modicate dupa cum doresti. Spre deosebire de Nokia 5310, radioul in Nokia 5220 nu are Visual Radio, care imbunatatea experienta radio prin adaugarea de elemente vizuale si de grafica la transmisiile audio de catre statiile radio compatibile cu Visual Radio.

Video playerul din Nokia 5220 Xpress Music suporta formatul 3GP si formatul MPEG4. Clipurile video pot fi redate in mod fullscreen sau cu viteza inainte si inapoi. Daca ecranul de 2 inch ar fi fost mai mare , lucrurile ar fi stat diferit intr-un mod pozitiv.


Conectivitate



Din punct de vedere al conectivitatii avem un mare dezavantaj, telefonul nu dispune de tehnologia 3G. Nokia 5220 XpressMusic suporta insa GPRS si tehnologia EDGE pentru a avea acces la internet mobil. Pentru conxiunile pe distanta scurta telefonul are in dotare tehnologia Bluetooth 2.0 si totodata are si suport pentru profilul A2DP pentru a putea asculta muzica la o pereche de casti cu Bluetooth. Telefonul are acelasi browser web ca si Nokia 5310, cel standard oferit de S40. Dar cam pe toate telefoanele Nokia mai recente e preinstalat web browserul Opera Mini care e net superior fata de cel oferit de S40. Este mult mai intuitiv si textul e mult mai bine integrat in fereastra. Din nou ne lovim de dimensiunea mica a ecranului.

Comunicarea USB e foarte usoara datorita implementarii portului de microUSB pe telefon, iar o data conectat cu cablul USB la calculator accesul la continutul memoriei telefonului si a cardului sau este nelimitat.

Datorita cardului microSD si a capacitatii mari de date suportate (8 GB), telefonul poate fi folosit si la transportul datelor de dimensiuni medii, iar spre deosebire de Nokia 5310 cardul nu este amplasat sub bateria telefonului astfel incat accesul la card este foarte usor si se poate face ori de cat ori e nevoie.


Aplicatii



Cand spui "aplicatii" la un telefon Nokia, automat te gandesti la Calendar, prezent mai in toate telefoanele Nokia. Este foarte bine elaborat, oferind o multime de functii de time management integrate intr-o interfata grafica prietenoasa. Sincronizarea cu Outlook se poate face cu suita de programe Nokia PC Suite.

Nokia 5220 vine cu o intreaga suita de programe preinstalate cum sunt convertorul de marimi si cautarea Yahoo!. The Nokia Sensor e bazata pe Bluetooth pentru a detecta alti utilizatori de telefoane cu tehnologia Bluetooth si care partajeaza poze sau muzica. The Download! se conecteaza direct la Nokia.com pentru a descarca diferite aplicatii sau continut media. Wallpaper creator te ajuta sa creezi imagini de fundal. Nokia Widsets este o suita de mini aplicatii care aduc pe telefonul tau continutul tau favorit de pe web. Cu ultima aplicatie, World clock se poate vedea ora in orice parte a globului cu doar cateva clickuri.

Telefonul are 4 jocuri, care mai de care: The City Bloxx, Snake III, Guitar Rock Tour, inspirat din Guitar Hero, si Rally 3D.


Prezentare video





Concluzii



Plusuri:
+ Design cool
+ Bateria tine chiar mult
+ Pretul e accesibil
+ Nokia Maps e chiar util, chiar daca telefonul nu are GPS

Minusuri:
- Nu are 3G
- Ecranul e cam mic
- Camera foto e de calitate slaba
- Materialele nu sunt de cea mai buna calitate

Concluzie: Nokia 5220 Xpress Music e un telefon solid, simplu, dedicat celor care iubesc muzica si vor sa o ia cu ei peste tot pastrand calitatea sunetului intr-un pachet ieftin si util.



 
Nokia 5800 XpressMusic, lansat la Londra

Nokia a anuntat ieri primul sau telefon touchscreen, 5800 XpressMusic. Odata cu lansarea lui, apare [ ... ]

 
Nokia anunta rezultatele financiare pe Q2 2009. [ ... ]

Nokia a anuntat rezultatele financiare pentru trimestrul al doilea din 2009. Vanzarile au scazut cu [ ... ]

 
Nokia pregateste modelul N8 cu o camera foto de 12 [ ... ]

Nokia se pregateste sa lanseze un nou smartphone cu dotari de exceptie. Ecranul lui N8 va avea [ ... ]


Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact