Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Nokia N95


scris de emobil / marşi, 26 sep 2006


Nokia N95

Nokia N95 este unul dintre cele mai dotate telefoane in acest moment. La momentul lansarii, a fost varful de gama pentru Nokia. L-au comparat chiar cu un PC mobil, datorita functiilor bogate pe care le are. Cele mai importante sunt camera de 5 megapixeli, modulul GPS, viteza HSDPA si iesirea audio/ video prin jack de 3.5 mm.



Puterea si bogatia de functii din Nokia N95 vin insa si cu dezavantaje: software-ul nu se misca tocmai repede, iar bateria se consuma rapid daca telefonul este folosit intens.


Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii

Am testat un Nokia N95, asa ca hai sa vedem cat de bun este acest telefon.

Aspect exterior



N95 vine intr-o cutie destul de mare, care contine o multime de accesorii. Pe langa manual, incarcator si CD cu software, in cutie am mai gasit un cablu USB, card de memorie, casti si cablu TV Out. Dimensiunea cardului de memorie poate sa difere. Din cate am aflat, acesta poate sa aiba intre 128 si 512 MB.

In ceea ce priveste design-ul, a fost extrem de controversat la momentul lansarii. Sistemul dual slide arata foarte bine si face ca telefonul sa nu fie foarte lung, pentru ca majoritatea butoanelor sunt ascunse. In acelasi timp, pare fragil. Doar pare, pentru ca l-am folosit din greu timp de cateva luni si nu a avut nici cea mai mica problema. E drept ca se poate deschide accidental daca il tineti in buzunar, dar se intampla suficient de rar incat sa nu fie asta o problema.

Telefonul este maricel, dar incape perfect in palma. Incape chiar si in buzunar, fara sa deranjeze. Smartphone-urile sunt destul de mari in general, asa ca daca vrei un telefon destept trebuie sa faci mici sacrificii.

Materialele din care este facut telefonul sunt de calitate, asa ca telefonul este bine facut si da impresia ca este solid. Plasticul din spate este foarte placut la atingere. Lentila camerei este protejata de un mecanism care se deschide manual. Cand acest mecanism este actionat, porneste si camera si poti face poze cu o singura apasare de buton. Desi sunt convins ca in felul acesta sufera mult mai putine zgarieturi, mi s-a intamplat destul de des ca mecanismul respectiv sa se agate in buzunar si sa scot telefonul cu camera pornita. Nokia si-a dat seama probabil ca mecanismul nu este tocmai bun, asa ca la N95 8GB au renuntat la el. Nu l-au inlocuit cu altceva, pur si simplu l-au scos, lentila camerei fiind direct accesibila.

Pe langa butoanele obisnuite la un asemenea telefon, adica cel pentru camera foto si cel de volum, N95 are un buton pe lateral, in partea dreapta, prin care se poate intra direct in galeria foto. Telefonul mai are doua boxe stereo, butonul de pornire/ oprire, senzor infrarosu, slot de memorie si jack audio/ video de 3.5 mm. In acest jack se pot introduce niste casti obisnuite, un handsfree sau poate fi folosit pentru TV Out.

In partea de jos, telefonul are mufa pentru incarcator si un port miniUSB, pentru transferurile de date. Pacat ca portul miniUSB nu se poate folosi si pentru incarcare, de multe ori ai un laptop in preajma, dar nu si o priza.

Tastatura este de calitate. Cu toate ca am folosit telefonul intens, nu a dat semne de uzura. Tastele se apasa usor si sunt suficient de bine distantate intre ele incat sa nu fie apasate gresit. Cand nivelul de lumina din mediul exterior scade sub un anumit nivel, tastele sunt luminate in mod automat. Aceasta functie este controlata de un senzor de lumina, aflat pe telefon langa camera din fata.

Cele patru taste de control al redarii filmelor, care apar cand fata telefonului este trasa in jos, sunt deosebit de utile. Din pacate nu se pot folosi si in alte aplicatii, cum ar fi Music Player.

Ecranul este mare si de calitate. Ajuta astfel enorm la toate functiile multimedia. Imaginile se vad foarte bine, filmele la fel. Navigarea pe Internet este o placere, incape suficient de multa informatie pe ecran incat sa intelegi ce e in pagina respectiva si sa-ti faci o idee despre felul in care ar arata pe un calculator. Evident, mai e mult pana cand navigarea pe Internet va fi la fel de placuta ca pe PC, insa dimensiunea ecranului este suficent de buna incat sa poti intra pe Internet de pe telefon daca ai nevoie.


Utilizare



Inainte de a testa telefonul, am fost foarte reticent in privinta modului in care se va comporta software-ul. Pe de-o parte, am avut in trecut o multime de experiente proaste cu stabilitatea Symbian cu Nokia 6680 si cu N70. Se bloca des, iar daca porneam doua - trei aplicatii simultan telefonul era de nefolosit. Pe de alta parte, N95 are 160 MB de memorie interna, mult mai mult decat 6680 sau N70. Asa ca a aparut o licarire de speranta.

Nu a fost atat de rau pe cat m-am asteptat, dar nici bine. Cu cat foloseam mai multe aplicatii simultan, cu atat telefonul se misca mai greoi si se bloca. Mai mult, inchidea o parte din aplicatiile deschise, probabil intr-un efort disperat de a elibera memorie. O data la doua zile ii faceam invariabil un restart. Noroc ca cei de la Nokia lucreaza la update-uri de software. Utilizatorii de telefoane Nokia pot sa-si faca singuri update, avand la dispozitie Nokia Software Updater, o aplicatie care se poate descarca de pe site-ul Nokia. Am facut si eu un update si parca am obtinut alt telefon! Ultima versiune de software este semnificativ mai rapida si mai stabila. Mai multe aplicatii deschise simultan nu mai reprezinta o problema, iar telefonul se blocheaza acum extrem de rar.

O functie care simplifica multe lucruri este Active Standby. Daca o activezi, vei avea in modul standby al telefonului sase shortcut-uri pe care le definesti singur, catre orice aplicatie din telefon, inclusiv cele instalate de tine. Pe langa aceste shortcut-uri, modul Active Standby iti ofera acces rapid la calendar, task-uri si retelele WiFi din zona.

Tot pentru o utilizare mai placuta, ecranul lui N95 poate fi folosit in doua moduri: portrait sau landscape. E clar ce face fiecare, Nokia insa a facut foarte usoara si intuitiva trecerea intre cele doua. Schimbarea se face cel mai usor cu ajutorul slide-ului. Daca deschizi slide-ul in sus, ca sa vezi tastele numerice, ecranul este in modul portrait. Daca deschizi slide-ul in jos, ca sa vezi tastele de control pentru filme, ecranul trece in modul landscape. Daca inchizi slide-ul, ultimul tip de vedere ramane selectat (fie portrait, fie landscape). Mai mult, browserul de Internet are o functie in meniu prin care ecranul poate fi modificat din portrait in landscape si invers, indiferent de pozitia slide-ului. Pentru navigarea pe Internet si pentru vizionarea de poze si filme, modul landscape este mult mai potrivit. Pur si simplu incape mai multa informatie pe ecran.

In privinta bateriei, lucrurile nu stau foarte bine. Cand m-am rezumat la apeluri si SMS, nu au fost probleme, dar functiile multimedia si navigarea pe Internet consuma foarte mult. In perioada de folosire intensa, l-am incarcat zilnic.


Functii de baza



Cu toate ca N95 are zeci de functii minunate, trebuie sa faca bine lucrurile de baza, adica apeluri si SMS. Calitatea sunetului este buna, la fel si a microfonului. Numerele de telefon se pot apela rapid din agenda, cautand dupa primele litere. De asemenea, se pot apela si din lista ultimelor apeluri raspunse, respinse sau nepreluate. Telefonul suna relativ tare, dar in functie de tonul de apel ales este posibil sa nu-l auzi daca il tii intr-un buzunar ascuns sau daca muzica din masina e foarte tare. Agenda este bine facuta, numerele de contact pot fi grupate si se poate selecta un ton de apel diferit pentru fiecare grup. Contactele pot fi asociate cu o imagine, care va aparea pe ecran in momentul in care persoana respectiva suna.

Am folosit destul de des functia de respingere a apelului cu SMS. Ca sa nu se intrebe cel care a sunat de ce ii resping apelul, am pus un SMS de genul "Nu pot sa raspund acum, da-mi un SMS daca e urgent". Oricum trimiteam astfel de SMS-uri, asa ca macar nu mai trebuie sa-l scriu de fiecare data.

Si in privinta SMS-urilor, lucrurile stau bine. Tastatura este bine gandita, tastele se apasa usor, asa ca nu mi-a luat mult sa scriu mesajele. Acestea se pot salva atat in memoria telefonului, cat si pe card, asa ca nu mai trebuie sa le stergi mereu pe cele vechi ca sa faci loc. S-au strans cateva sute de mesaje in Inbox-ul meu si nu a incetinit deloc. Lucrurile stau la fel de bine si cu MMS-urile, fara sa fie nimic notabil de mentionat.


Multimedia



Nokia N95 - GalerieLa capitolul multimedia, telefonul exceleaza. Ecranul mare si de calitate buna face ca imaginile si filmele sa se vada bine si clar. Camera foto de 5 megapixeli. face poze bune. Am descarcat cateva dintre ele pe calculator, se vad suficient de bine. Am tiparit o parte dintre ele pe hartie foto, calitatea este rezonabila pentru un telefon mobil.

Real Player este bun pentru redarea filmelor. Poti sa instalezi insa si alte programe, gratuite sau nu, in cazul in care vrei sa redai filme cu subtitrari sau sa ai mai multe functionalitati. Eu nu am simtit nevoia sa instalez altceva. Player-ul audio este destul de simplut. Isi face bine treaba, dar e greu de lucrat cu el daca vreti sa va creati multe liste de melodii. Radioul FM este o completare utila atunci cand ai castile la tine, dar nu ai muzica pe telefon.

Nokia N95 - VideoSunt insa doua aplicatii deja instalate pe telefon, pe care nu le-am folosit un timp. Cand am stat insa mai mult cu ele, le-am gasit foarte interesante. Prima se numeste Podcasting si iti permite sa te abonezi la o serie de podcast-uri, sa descarci episoadele si sa le asculti. Banuiesc ca abonarea se face printr-un fel de feed XML, pentru ca aplicatia iti spune cand a aparut un episod nou. Eu nu am introdus manual acest feed, ci m-am abonat la cateva din zecile de podcast-uri predefinite in aplicatie. E foarte tare aplicatia, am gasit podcast-uri despre istorie, despre IT&C, despre management. Bineinteles, in engleza. A doua aplicatie care mi-a placut este Video Centre. Face cam acelasi lucru ca si Podcasting, dar cu fisiere video in loc de audio. Am apreciat calitatea foarte buna a filmelor pe care le-am gasit pe Video Centre, rezolutia e mai mare decat pe site-urile obisnuite de video streaming pentru mobil.

Singurul minus pe care l-am gasit aici a fost volumul destul de mic al sunetului cu casti. Daca este mai multa galagie in jur, devine dificil sa asculti muzica sau un audiobook.


Conectivitate



Nokia N95 - Browser webPunctul forte al lui N95 este conectivitatea. Este unul dintre primele telefoane HSDPA. Daca operatorul tau are retea HSDPA, poti face download cu pana la 3.6 Mbps. Diferenta fata de un 3G, ca sa nu mai spun fata de GPRS, este enorma. Acesta diferenta este si mai vizibila pentru aceia dintre voi care se conecteaza la Internet de pe calculator, cu telefonul pe post de modem. HSDPA se apropie de o conexiune broadband fixa, pe cand GPRS este un fel de dialup (daca iti mai amintesti cumva ce este acesta si cu ce se mananca).

Mai mult, telefonul stie WiFi. Din ce in ce mai multe restaurante si cafenele isi pun si in Romania retea wireless pentru clienti, asa ca intr-o multime de locuri poti naviga pe Internet gratuit printr-o asemenea retea. Sunt si multe retele WiFi particulare nesecurizate, asa ca plimbandu-ma prin oras m-am putut conecta la Internet in anumite locuri prin retelele de apartament. Se spune ca in New York gasesti o retea WiFi gratuita aproape in orice loc din oras. Probabil ca vom ajunge si noi asa, deci aceasta functie mi se pare foarte importanta. Mai ales ca multi avem retea wireless in casa, telefonul se poate conecta usor la ea si putem naviga la viteza mare si gratuit. Conectivitatea WiFi mai are un avantaj: VoIP. Sunt tot felul de aplicatii cu care puteti apela gratuit sau mai ieftin prin Internet. Una dintre cele mai populare este Fring, care poate apela prin intermediul Skype, Google Talk sau Yahoo Messenger.

Browserul telefonului este unul dintre cele mai bune, din ce am vazut pana acum. Se misca bine inclusiv pentru paginile incarcate sau cu mult Javascript. E drept ca o pagina mult prea complexa il va bloca, dar in majoritatea cazurilor nu veti avea probleme. Browserul are un cursor asemanator celui de mouse de pe calculator, navigarea in pagina fiind astfel foarte usoara. Cand cursorul este in apropierea unui link, se pozitioneaza pe el, astfel incat poti sa dai click mai rapid. Cand faci scroll rapid in pagina, browserul face un preview in coltul din dreapta sus, ca sa-ti faci o idee cat de mare este pagina si cam ce gasesti in ea. Am instalat si Opera, merge bine, cum ma asteptam. Diferentele fata de browserul telefonului nu sunt insa prea mari, asa ca am preferat sa-l folosesc pe cel integrat, mai ales ca porneste instantaneu.

In privinta email-ului, lucrurile nu stau extraordinar. Clientul de email se gaseste in meniul Mesaje, langa SMS si MMS, deci arata cam la fel. Am putut sa adaug conturi care stiu POP3/ IMAP si SMTP. Se poate configura o verificare automata la anumite intervale de timp, in momentul in care primesti un email nou iti apare un pop-up ca in cazul SMS-urilor. Clientul de email stie sa lucreze cu atasamente, atat la primire, cat si la trimitere.

N95 stie atat de Bluetooth, dar si de infrarosu. Nu ma asteptam sa nu suporte Bluetooth, dar senzorul de infrarosu este o surpriza placuta, pentru ca se gaseste in putine telefoane noi.


Aplicatii



Aplicatiile fac ca N95 sa fie atat de puternic. Pe langa faptul ca vine cu multe deja instalate, poti sa instalezi altele si ai o gama foarte larga de unde sa alegi, atat pe bani cat si gratuit.

Aplicatiile de organizer sunt bunicele. Calendarul este cel cu care eram obisnuiti la Symbian. Poate fi vizualizat la nivel de zi, saptamana sau luna. Au fost aduse imbunatatiri sistemului de management al task-urilor, care acum se integreaza cu calendarul. Nu trebuie sa te astepti la functii prea avansate, insa face bine lucrurile de baza. Cu ajutorul PC Suite, calendarul si task-urile se pot sincroniza cu Outlook-ul de pe calculator.

QuickOffice iti permite sa lucrezi fisierele Word, Excel si Powerpoint. Doar sa le vizualizezi, nu si sa le modifici, insa pentru atasamentele din email-uri este excelent. Aplicatia are si versiuni platite, cu care fisirele se pot edita. Aceste upgrade-uri platite aduc si compatibilitatea cu versiunile 2003 si 2007 ale Microsoft Office.

Adobe PDF va permite sa deschideti fisiere PDF. Merge bine cu fisiere mici, insa documentele mari il blocheaza.

Si in privinta jocurilor sunt cateva noutati. E clar ca jocurile Java merg, chiar si cele mai complexe pentru ca telefonul are suficienta memorie. Nokia insa a lansat N-Gage, o platforma prin care promite jocuri mult mai complexe pentru telefoanele din seria N. Am instalat N-Gage, apoi am instalat un joc trial pentru aceasta platforma. Jocul chiar era 3D, insa nivelul de detalii ale imaginilor este comparabil cu cel din vremea PC-urilor 486. Platforma este insa la inceput si Nokia par hotarati sa o imbunatateasca, asa ca astept sa vedem ce va aduce in viitor.

Nokia N95 - GPSAm lasat la sfarsit una dintre cele mai apreciate functii ale lui N95: GPS-ul. Este unul dintre primele telefoane cu GPS integrat. Am crezut pentru inceput ca GPS-ul nu functioneaza sau ca telefonul meu este defect, pentru ca nu vedea nici un satelit. Am aflat ulterior ca prima conectare dureaza extrem de mult, am citit pe forumuri ca se ajunge si pana la o ora. La mine a durat cam jumatate de ora. Aceasta problema s-a intamplat doar prima data, ulterior s-a conectat foarte rapid la sateliti. Telefonul vine cu Nokia Maps, un soft de navigare bun si cu multe functii. Problema este ca poti doar sa vezi pe unde esti sau sa cauti un punct de interes, dar ca sa navighezi de la punctul A la punctul B, trebuie sa platesti suplimentar. Sunt insa alte soft-uri GPS gratuite sau nu care se pot instala pe telefon. Acestea folosesc modulul GPS integrat si pot sa faca si navigarea.


Prezentare video





Concluzii



Plusuri:
+ are o gama foarte bogata de functii
+ exceleaza la capitolul multimedia si navigare pe Internet
+ se pot instala foarte multe aplicatii, gratuite sau pe bani
+ poate fi un telefon business relativ bun
+ GPS-ul este foarte util

Minusuri:
- fiind Symbian, software-ul se misca putin cam greoi, dar nu deranjant
- volumul sunetului este mic, intr-un mediu zgomotos muzica nu se aude suficient de tare
- bateria tine relativ putin si nu se poate incarca pe USB
- se putea lucra mai mult la calendar si email, ca sa iasa un telefon mai potrivit pentru mediul business

Concluzie: Nokia N95 este un telefon excelent, cu care poti face cam orice se poate face in acest moment cu un telefon. Mai este mult pana cand un telefon mobil va ajunge un PC, dar se merge fara discutie in aceasta directie. Daca folosesti des multimedia si Internet pe telefon, N95 nu o sa te dezamageasca. Nu este tocmai un telefon business, dar poate fi folosit cu succes si in acest rol.



 
Versiune noua de software pentru N95: 31.0.017

La scurt timp de la update-ul 31.0.014, Nokia a lansat versiunea 31.0.017. Nu exista un changelog [ ... ]

 
Update de software pentru Nokia N82, N95 si N95 [ ... ]

Nokia a publicat versiunea de software v35 pentru trei smartphone-uri ale sale, adica N82, N95 si [ ... ]

 
O noua versiune de software pentru Nokia N95: [ ... ]

Desi toata lumea a crezut ca versiunea de software 30.0.015 va fi ultima pentru N95, Nokia ne-a [ ... ]


25 comentarii. Posteaza un comentariu

 
26-12-2008 20:23 de Anonim

este un telefon foarte bun

 
15-02-2009 12:34 de elbissimo

este super bun,dar nu stiu de unde sa iau teme pt el

 
22-02-2009 00:00 de Dj Susp3kt

www.zedge.net teme pt orice tip de telefon ... MS

 
23-02-2009 18:15 de Anonim

daca ma puteti ajuta...atunci cand vreau sa intru in diferite aplicatii....mesaje....foto....galerie....imi apare eroarea "deja in uz"...ce trebuie facut...id-ul de mess paul_beast_master...ms

 
12-03-2009 20:09 de Anonim

un tell forte smecher dar trebuie sa stii cum sal folosesti;);););)

 
21-03-2009 16:36 de Anonim

un super tel, fata de multe altele...

 
29-08-2009 10:30 de Anonim

mi lam luat si eu de 1 luna si e foarte tare. maiputin k tine bateria putin . :d:d:d

 
11-09-2009 22:38 de sorrys

ptr mine este bestial

 
02-10-2009 21:45 de Alek


 
05-10-2009 20:11 de Alexa

E super telefonul dar tine putin bateria daca nu il butonezi poate tine pana la 5 zile ;))

 
29-10-2009 00:25 de Anonim

e bun telefonul am unul de aproximativ 1 an si sunt f multumit de ce stie sa faca am instalat pe el tot ce era posibil pt a ii testa capacitatile....alexa cand vreodata te-a tinut pe tine bateria 5 zile nebutonat?daca vb la tel aproximativ 30-40 de min pe zi nici 3 zile nu aveai sansa.

 
22-12-2009 17:07 de Anonim

ziceimi si mie de unde pot sa i-au aplicatii pt N95

 
30-12-2009 16:33 de Anonim

zicetimim si mie de ce nu pot trimite sms de pe noia n95 este din spania si am abonament

 
16-04-2010 10:39 de Anonim

Multumesc pt informatie.Eu am N 95 si inka nui stiu toate functiile

 
16-04-2010 10:41 de Anonim

insa cardul de memori este oferit la 4 gb nu 512 mb

 
07-03-2011 22:26 de cata

si acum tine pasul cu tehnologia e super tare n95-ul

 
09-04-2011 21:26 de gaby

super

 
19-04-2011 11:19 de Anonim

mersi de informati marcel

 
01-05-2011 16:07 de Anonim

este fff bun telefonul...bv celor de la nokia

 
06-08-2011 19:43 de Anonim

vreau sa stiu de ce un N95 DA PENTRU ORICE APEL :apel respins!

 
29-11-2011 17:37 de lory 961

am si eu un n95 si am instalat pe el un program gps si merge super tare folosind gps ul itern deci fara bani ,pentru filme in format avi am pus un prg [smart movie]si vad filmele cu subtitrare,deci e bun!!!

 
18-01-2012 16:32 de Anonim

e cel mai tare telefon ,si fratisu e misto : n 98 foarte tari telefoanele

 
11-07-2012 20:59 de Anonim

am de 4 ani!!este super tare telefonul

 
29-02-2016 22:08 de Anonim

Buna . Am un n95 8gb si as vrea sa pot incheia apelul la glisare . Ma puteti ajuta ???

 
29-02-2016 22:09 de Anonim

Astept mesaje de la voi pe ddenis138@yahoo.com. Mersiii

Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact