Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Review HTC HD2


scris de emobil / marşi, 12 ian 2010


HTC HD2 - Vedere din fata/ stanga

HTC a reusit sa intreaca monstrul TG01 de la Toshiba cu HD2, un telefon cu tehnologie avansata si dotari de exceptie. Ecranul tactil este enorm, are 4,3 inch. Telefonul foloseste cel mai nou sistem de operare Microsoft, adica Windows Mobile 6.5. Cu siguranta este unul dintre telefoanele cele mai performante de pe piata. Concureaza chiar si cu Nexus One, noul telefon Google.



De ce este acest telefon deosebit? Pe langa ecranul mare, are cel mai puternic procesor de mobil existent acum pe piata, celebrul Snapdragon de 1 GHz. Tin minte vremurile cand aveam calculator la 600 MHz. E placut sentimentul de a avea un telefon mai puternic decat calculatoarele de acum cinci ani.

Vezi lista completa de specificatii si dotari ale HTC HD2



Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii


Aspect exterior



Am primit telefonul intr-o cutie simpla, dar plina de accesorii. In interiorul ei am gasit, pe langa telefon, un incarcator USB, cablul standard microUSB, CD-ul cu software-ul si manualul de utilizare. Pe langa toate acestea, am mai gasit un set de casti handsfree cu butoane dedicate pentru muzica, un card microSD de 2 GB si o husa eleganta. Husa este putin cam rigida, telefonul intra cam greu, insa dupa o uzura de cateva zile e mai usor de folosit.

HTC HD2 - Vedere din fata si spateCu un ecran atat de mare, nu m-a mirat deloc cand am vazut lungimea de 120,5 mm, dar mai ales latimea de 67 mm. Telefonul este cu 5 mm mai lat decat iPhone 3GS. Cu toate acestea, HD2 este extrem de subtire, avand doar 11 mm grosime. Greutatea este de 157 grame. Telefonul este disponibil doar in culoarea neagra.


HTC HD2 - TastaturaPartea frontala a telefonului este ocupata aproape in totalitate de ecranul imens de 4,3 inch. In partea de jos se afla cele cinci butoane de comenzi rapide pentru apelare, respingere apel, tasta meniu, acasa si tasta inapoi. Tastele raspund bine la comenzi, doar ca sunt putin cam greu de accesat cu o singura mana. In partea de sus este difuzorul dispozitivului.


HTC HD2 - Vedere din stangaHTC HD2 - Vedere din fata/ dreapta

In partea stanga a telefonului se afla doar tasta volum, frumos mascata in carcasa telefonului. In partea din dreapta ma asteptam sa gasesc butonul hardware dedicat camerei foto, dar din pacate HD2 nu dispune de asa ceva.

In partea de jos telefonul are portul microUSB, microfonul si jack-ul audio de 3,5 mm pentru conectarea castilor. Compartimentul pentru stylus nu exista, deoarece HTC HD2 nu are stylus. HD2 este unul dintre primele telefoane HTC cu port microUSB, nu miniUSB ca de obicei. In partea de sus, telefonul nu are niciun buton.

HTC HD2 - Vedere din spateSpatele telefonului gazduieste camera foto de 5 megapixeli, impreuna cu flash-ul dublu LED. Tot aici telefonul are si difuzorul. Detasarea capacului ne arata bateria de 1.230 mAh. Pentru a avea acces la cartela SIM sau la cardul de memorie, trebuie sa scoti bateria. Capacitatea bateriei este suficienta chiar si pentru acest telefon care consuma foarte mult. In testele mele am reusit sa-l tin in viata cam 2 zile dupa fiecare incarcare, cu o utilizare intensa.

Ca design pot sa spun ca imi place mai mult decat precedesorul sau, Touch HD, chiar daca diferentele nu sunt foarte mari. Imi place ca HD2 are ecranul mai mare si marginea din jurul ecranului mai mica. Carcasa este facuta din materiale mai bune. Pe de alta parte, fiind atat de mare, este dificil uneori sa-l folosesti cu o singura mana.


Utilizare



Chiar daca HTC HD2 are noul sistem de operare Windows Mobile 6.5, a carui interfata de utilizare este mai buna decat a lui Windows Mobile 6.1, HTC si-a pus interfata proprie TouchFLO 3D. Fata de Hero, care are Android, am simtit lipsa widget-urilor de pe ecranul de asteptare.

Interfata TouchFLO 3D este extrem de reusita. Cuplata la procesorul de 1 GHz si la memoria RAM de 448 MB, aceasta raspunde foarte repede la comenzi. Animatiile arata si ele foarte bine. Starea vremii este anuntata vizual si chiar simulata. Spre exemplu, atunci cand ploua afara, pe ecranul telefonului apar picaturi de ploaie, acestea fiind curatate ulterior de un stergator ca de masina. Amuzant, nu?

HTC HD2 - Trei telefoaneEcranul de standby este unul nou. Binecunoscutul ceas mare este insa la locul lui. Partea de jos a ecranului detine o bara cu icon-uri pentru cele mai importante aplicatii ale telefonului, structurate pe tab-uri. Cu ajutorul acesteia poti accesa rapid meniul principal, mesajele, persoanele de contact, calendarul, fotografiile, clipurile video, stare vremii, setarile si multe altele. Toate aceste tab-uri sunt foarte bine optimizate pentru utilizarea cu degetul. Efectele din interiorul acestora sunt impresionante si, mai important, se misca extrem de cursiv. Chiar si zoom-ul unei imagini se face rapid. Asa cum am spus mai sus, sincronizarea cu starea vremii mi se pare foarte reusita.

Ecranul tactil este una din piesele de rezistenta ale lui HTC HD2. Cei 4,3 inch ai TFT-ului sunt capabili de o rezolutie WVGA (480 x 800 pixeli), fiind de atlfel cel mai mare ecran intalnit pe un telefon mobil din ceea ce stiu. Chiar daca este atat mare, nu sta foarte bine cu lizibilitatea in lumina puternica. Fiind un ecran capacitiv, acesta raspunde insa rapid la atingeri.


Functii de baza



La cat de mult costa HD2, nu ma asteptam sa am probleme la testul standard de calitate a apelurilor. Telefonul se aude tare in orice mediu te-ai afla, iar receptia semnalului este foarte buna.

Meniul principal al sistemului de operare are forma unui fagure de miere, acest lucru fiind specific Windows Mobile 6.5. Icon-urile din meniu se apasa usor, chiar daca ai degetele mai mari. Le poti reordona cu drag & drop.

Agenda este una dintre cele mai bune intalnite pana acum la un telefon. Ai la dispozitie un numar nelimitatat de contacte, in care poti adauga oricate informatii suplimentare. Contactele sunt afisate in ordine altfabetica, poti trece rapid de la o litera la alta cu ajutorul benzii alfabetice din partea dreapta. De asemenea, exista posibilitatea de a cauta un contact prin tastarea unei parti din numele acestuia.

Ca orice smartphone, telefonul poate sa trimita si sa primeasca toate tipurile de mesaje, adica SMS, MMS si email. Aceaste functii ale telefonului sunt grupate in tab-ul mesaje. Mesajele de tip SMS si MMS sunt salvate in acelasi folder, iar email-urile sunt salvate separat. In ceea ce priveste editoarele, email-ul foloseste un client separat, cel standard Windows Mobile. Scrierea unui mesaj este o adevarata placere, tastele virtuale fiind suficient de mari incat sa scrii precis.

Editorul de email este neschimbat fata de Windows Mobile 6.1. Se configureaza automat pentru majoritatea providerilor de email, fiind suficient sa introduci adresa de email si parola.


Multimedia



Memoria interna a lui HTC HD2 este de doar 180 MB, insa telefonul vine cu un card microSD de 2 GB. Pentru managementul fisierelor, folosesti interfata standard Windows Mobile.

Galeria foto are suport pentru multi-touch, adica poti face zoom cu doua degete. Aceasta poate fi accesata chiar din ecranul de asteptare prin intermediul tab-ului dedicat. Imaginea se deschide automat in modul landscape si din pacate nu exista nicio optiune pentru a o roti in modul portrait. Probabil nu te va deranja acest lucru, pozele se vad foarte bine in modul landscape. Navigarea printre imagini si zoom-ul sunt o adevarata placere, este primul telefon care concureaza iPhone-ul din acest punct de vedere.

Playerul de muzica are un shortcut dedicat in ecranul de asteptare. Interfata sa de utilizare mi-a amintit de iPod. Functioneaza atat in modul landscape, cat si in portrait. Butoanele pentru controlul muzicii sunt afisate in partea de jos a ecranului. Piesele muzicale pot fi sortate dupa artist, gen, compozitor sau poti crea tu liste cu melodiile preferate. Egalizatorul vine separat de player si se numeste Audio Booster. Jack-ul audio de 3,5 mm iti permite sa conectezi si alte casti in afara de cele standard. Calitatea audio este destul de buna pentru un telefon.

Radioul FM are RDS, iar interfata sa este foarte placuta. Poate memora pana la 20 de posturi radio.

Playerul video standard nu este prea reusit. Este cunoscutul Windows Media Player, care stie sa citeasca fisiere MP4 si 3GP. Suportul pentru DivX si Xvid lipseste, trebuie sa instalezi separat codecuri. Filmele in format HD 720p sunt afisate la 12 - 13 fps, ceea ce nu e deloc bine. Ecranul mare e foarte potrivit pentru a te uita la filme, insa e bine sa iti gasesti un player video mai performant. Bateria tine pentru aproximativ doua filme, ceea ce mi se pare impresionant.

Camera foto are 5 megapixeli si dispune de flash dublu LED. Imaginile au o rezolutie maxima de 2.592 x 1.944 pixeli. Pozele sunt realizate numai in modul landscape si pot fi capturate prin intermediul butonului touch de pe ecran, deoarece HD2 nu dispune de un buton dedicat in partea laterala. Interfata este foarte buna, iar setarile sunt numeroase. Poti configura nivelul sensibilitati ISO pana la 800, poti aplica efecte de culoare si multe altele. Calitatea imaginii este buna, zgomotul de imagine este putin cam mare, insa culorile sunt vii, iar contrastul bun.

Inregistrarea video se face la rezolutie VGA (640 x 480 pixeli) cu 30 fps. Ma asteptam initial la filmare HD 720p, tinand cont de procesorul puternic. E bine insa si VGA. Calitatea imaginii este buna. Poti configura manual balansul de alb, rezolutia, luminozitatea si cateva efecte de culoare.


Conectivitate



Avem de-a face cu un super telefon, deci conectivitatea la Internet este completa. HTC HD2 suporta atat WiFi, cat si HSPA cu 7,2 Mbps download si 2 Mbps upload.

Browser-ul web al lui HTC HD2 este Opera Mobile 9.5, dar exista si Internet Explorer. Opera Mobile este excelent optimizat pentru atingere, insa nu are Flash. Internet Explorer suporta Flash, insa nu merge bine pe toate site-urile. Ce folosesti dintre cele doua, este mai mult o chestie de gust. Pana sa ajungem la versiunea 6.5 a sistemului de operare Windows Mobile, Internet Explorer era un browser foarte slab. Acum merge mult mai bine, deci merita o privire.

HTC HD2 se poate conecta la calculator atat prin cablu microUSB, cat si prin Bluetooth. Pentru cantitati mari de date transferate, e mai bine sa folosesti cablul, pentru ca o sa mearga mai repede.


Aplicatii



Windows Mobile este recunoscut pentru posibilitatile sale excelente de management al timpului. Calendarul poate fi sincronizat usor cu Microsoft Outlook. Poti adauga intalniri, evenimente si task-uri.

HTC HD2, ca orice telefon cu Windows Mobile, vine cu suita Office Mobile. Cu ajutorul acesteia poti vizualiza si edita documentele de tip Word, Excel si Powerpoint. PDF-urile pot fi citite si ele pe telefon.

Windows Mobile 6.5 vine cu un magazin propriu de aplicatii, numit Marketplace. E un loc in care vei putea gasi multe aplicatii compatibile cu telefonul, unele gratuite, altele nu.

HTC HD2 - Car kitReceptorul GPS foloseste ca aplicatie Copilot Live 8. Aceasta are o licenta gratuita timp de 14 zile, dupa care trebuie sa platesti. Google Maps merge foarte bine si este gratuita, insa nu are navigare vocala. Exista multe alte aplicatii GPS pentru Windows Mobile. Ecranul foarte mare este potrivit pentru navigarea GPS in masina, asa ca nu mai are rost sa dai banii pe un dispozitiv GPS separat.


Prezentare video





Concluzii



Plusuri
+ ecran mare de 4,3 inch
+ Windows Mobile 6.5
+ procesor Qualcomm Snapdragon 1 GHz si 448 MB RAM
+ HSPA
+ GPS
+ radio FM cu RDS
+ camera foto de 5 megapixeli
+ inregistrare video VGA (640 x 480 pixeli) cu 30 fps
+ jack audio de 3,5 mm
+ Microsoft Office Mobile
+ bateria tine destul de mult

Minusuri
- este putin cam lat
- lizibilitatea ecranului redusa la lumina puternica
- lipsa butonului dedicat camerei foto
- nu are suport DivX/ Xvid cu software-ul standard

Concluzie: Daca vrei unul dintre cele mai performante telefoane de la ora actuala, HTC HD2 este alegerea perfecta, cel putin daca ne uitam la dispozitivele Windows Mobile. Are dotari de top, inclusiv cel mai mare ecran de telefon mobil intalnit pana acum. Procesorul Snapdragon de 1 GHz ii ofera performante de invidiat.



 
Windows Phone 7 merge pe HTC HD2

Odata cu lansarea Windows Phone 7, Microsoft a tinut sa precizeze ca niciunul din telefoanele de pe [ ... ]

 
Prezentare video HTC HD2

HTC a publicat o prezentare video detaliata, de peste sapte minute, a celui mai performant telefon [ ... ]

 
Update de software pentru HTC HD2: ROM 1.48 si [ ... ]

HTC a publicat doua update-uri de software pentru HTC HD2. Este vorba de o noua versiune de ROM [ ... ]


1 comentarii. Posteaza un comentariu

 
27-02-2013 02:53 de Mada

am si eu o intrebare va rog...cum scot ceasul acela mare de de ecranul telefonului? cu tot cu meteo?

Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact