Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Review Nokia 5230


scris de emobil / sâmbătă, 23 ian 2010


Nokia 5230 - Vedere din fata

5800 XpressMusic a fost un succes pentru Nokia. Telefonul are dotari bune, chiar daca pretul este destul de mare pentru ce ofera. Nokia are obiceiul sa ia un telefon reusit, sa-l modifice putin si sa-l scoata ca model nou. 5800 XpressMusic a devenit mai intai 5530 XpressMusic, iar acum s-a transformat in Nokia 5230.



Pretul noului telefon este mai mic decat al orginalului, insa si dotarile sunt ceva mai slabe. Se pastreaza totusi design-ul reusit. Cine il va cumpara? Un utilizator caruia ii place cum arata 5800 XpressMusic, dar vrea sa plateasca mai putin pentru ca nu are nevoie chiar de toate functiile sale.

Vezi lista completa de specificatii si dotari ale Nokia 5230



Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii


Aspect exterior



Nokia 5230 este un smartphone entry level, deci nu m-am asteptat ca finlandezii sa fie prea darnici cu accesoriile. Presupunerea s-a confirmat imediat ce am deschis cutia. Nu am gasit cablu de date si card de memorie. Telefonul vine totusi cu incarcator, casti handsfree, curea de mana si manual de utilizare. Am primit si doua capace colorate, pentru schimbare partii din spate a telefonului. Sincer, Nokia trebuia sa renunte la cureaua de mana si la manual si sa puna macar cablu de date. Majoritatea utilizatorilor isi conecteaza telefonul la calculator ca sa transfere muzica si poze.

Nokia 5230 - CuloriCa dimensiuni, telefonul se incadreaza in limitele obisnuite pentru un smartphone. Are o lungime de 111 mm, o latime de 51,7 si o grosime de 15,5 mm. Cantareste 115 grame, ceea ce inseamna ca il vei putea tine si in buzunarul de la pantaloni. Culorile disponibile sunt negru si alb, insa ii poti schimba capacul bateriei cu altele de diferite culori. Carcasa este facuta din acelasi plastic ca si 5800 XpressMusic si este solida.

Din fata, telefonul este identic cu 5800 XpressMusic. Chiar si butoanele de sub ecran sunt exact la fel pozitionate (apelare, meniu, respingere apel). Ecranul ocupa cel mai mult spatiu, iar deasupra sa se afla difuzorul, senzorul de proximitate si cel de lumina ambientala. In partea dreapta, deasupra ecranului, se afla o tasta touch care deschide un meniu multimedia.

In partea de sus am gasit jack-ul audio de 3,5 mm, butonul de pornire/ oprire, portul miniUSB si mufa pentru conectarea incarcatorului. Pacat ca telefonul nu se si incarca prin miniUSB. Acest port este protejat cu un capac de plastic impotriva prafului.

Nokia 5230 - Vedere din fata/ dreapta (alb)Pe partea dreapta telefonul are butonul pentru camera foto, cel de control al volumului si tasta ce blocheaza/ deblocheaza ecranul telefonului.


Nokia 5230 - Vedere din fata/ stanga (negru)In stanga ai la dispozitie cele doua sloturi pentru cardul de memorie microSD si pentru SIM. Ambele sunt usor de pus, dar greu de scos. Iti trebuie ceva ascutit ca sa iti fie mai usor. Difuzorul se afla tot pe partea stanga.

In spate telefonul arata foarte simplu. Vei gasi aici doar lentila camerei foto de 2 megapixeli, care duce lipsa unui flash. Sub capac se afla o baterie Li-Ion de capacitate 1.320 mAh, care din datele producatorului ar trebui sa ofere o autonomie de 432 ore in stand-by, pana la 7 ore de convorbiri si 33 de ore de redare muzicala. Eu l-am incarcat o data la trei zile, cu o utilizare moderata.


Utilizare



Sistemul de operare al lui Nokia 5230 este Symbian S60 5th Edition. Interfata de utilizare este foarte asemanatoare cu a lui 5800 XpressMusic, insa vine si cu o serie de noutati.

Ecranul de asteptare are o modificare. In partea de jos, cele sase shortcut-uri ale lui 5800 XpressMusic au devenit patru pentru 5230. In partea de sus ai bara de contacte.

Telefonul raspunde rapid la comenzi, procesorul ARM de 434 MHz si memoria RAM de 128 MB oferind performanta necesara. E drept ca exista procesoare mult mai rapide, insa 5230 functioneaza foarte bine cu acesta.

Ecranul tactil are 3,2 inch si ofera o rezolutie de 360 x 640 pixeli, precum si 16 milioane de culori. Ecranul este rezistiv, ceea ce inseamna ca trebuie sa apesi putin mai mult pentru a da o comanda. Din pacate nu se vede bine in lumina puternica. In interior insa, culorile sunt vii, iar textul si imaginile se vad foarte clar.


Functii de baza



Calitatea sunetului in apeluri este excelenta. Sunetul se aude tare si clar, deci poti sa vorbesti si in medii mai zgomotoase. Receptia semnalului este si ea buna, chiar si in pasaje sau la metrou.

Ca la orice smartphone cu Symbian, poti adauga in agenda un numar nelimitat de contacte. Fiecare contact poate avea o multime de detalii, cum ar fi numere de telefon, adresa de email, numar de fax etc. Cautarea in agenda se face tastand cateva litere din nume sau din prenume. Agenda se poate sincroniza cu Microsoft Outlook sau cu orice serviciu SyncML.

Meniul principal este format din icon-uri, asezate cate trei pe rand si cate patru pe coloana. Le poti muta in orice pozitie, tragand cu degetul. Poti sa asezi meniul si sub forma de lista.

Nokia 5230 stie sa trimita toate tipurile de mesaje, adica SMS, MMS si email. Cum ne-a obisnuit Nokia, telefonul foloseste un singur editor pentru primele doua tipuri de mesaje si unul separat pentru email. Scrierea mesajelor se face usor pentru ca ecranul este mare si butoanele virtuale sunt si ele mari. In modul landscape poti sa folosesti o tastatura QWERTY foarte reusita. Dupa o perioada de cateva zile in care te obisnuiesti cu ea, vei scrie mesaje foarte repede.

Clientul de email este foarte bun. Se configureaza usor daca ai cont la un provider important. In acest caz iti scrii doar adresa de email si parola, telefonul facand setarile automat. Poti sa faci si tu configurarea manual pentru orice cont POP3/ IMAP/ SMTP. Aplicatia de email poate gestiona mai multe conturi. Are o optiune interesanta, care iti permite sa trimiti email-urile imediat ce o conexiune de Internet este disponibila. Prin urmare, in cazul in care nu trimiti email-urile pe loc, nu va trebui sa mai tii minte dupa ce te conectezi la Internet sa le trimiti. Telefonul va face acest lucru pentru tine.


Multimedia



Nokia 5230 este un telefon bun pentru multimedia, insa finlandezii au vrut cu orice pret sa il vanda la un pret mic, asa ca au scos cardul microSD din pachet. Cum are doar 70 MB, trebuie sa cumperi neaparat un card de memorie daca vrei sa pui pe el filme, muzica sau poze.

Galeria de imagini este bine optimizata pentru atingerea cu degetul. Imaginile pot fi sortate dupa nume, marime sau data si le poti trimite prietenilor prin Bluetooth, email sau MMS. Zoom-ul imaginilor se poate face fie prin bara dedicata, fie prin butonul de volum. M-a nemultumit faptul ca pozele se incarca greu daca au o rezolutie mai mare, trec chiar si cateva secunde.

Playerul de muzica este usor de folosit, oferind o interfata placuta. Piesele muzicale preferate pot fi organizate in liste, pot fi sortate dupa nume, artist, gen sau compozitor. Poti sa cauti o melodie anume tastand o parte din numele sau sau al artistului. Sunt suportate majoritatea formatelor audio cunoscute. Dupa ce copiezi melodii pe telefon, trebuie sa dai un refresh in player pentru ca acestea sa fie adaugate in biblioteca de muzica. Cum Symbian-ul este multitasking, playerul de muzica merge foarte bine in background.

Calitatea audio este excelenta, chiar daca nu este un telefon XpressMusic. Castile din dotare sunt bune, insa poti sa le schimbi cu altele pentru ca telefonul are jack audio de 3,5 mm.

Radioul FM are RDS. Si interfata acestuia este reusita si optimizata pentru atingere. Poate scana si memora frecventele posturilor de radio din zona in care te afli.

Playerul video dezamageste prin faptul ca nu ofera suport DivX sau Xvid. Ecranul este mare, astfel incat poti sa te uiti si la filme mai lungi. Fisierele suportate sunt cele 3GP si MP4. Nokia PC Suite iti converteste filmele de pe calculator astfel incat sa se vada pe telefon. Playerul functioneaza doar in mod landscape, filmele ocupand intregul ecran.

Camera foto are doar 2 megapixeli, foarte slaba in comparatie cu ce ofera alte smartphone-uri. A fost inca o sursa de reducere a pretului pentru acest telefon. Interfata de utilizare permite insa o multime de setari: contrast, balans de alb, ISO etc. Calitatea este acceptabila pentru o camera de 2 megapixeli. Asa cum era de asteptat, detaliile nu sunt foarte bogate, iar culorile sunt cam sterse.

Inregistrarea video se face la rezolutie VGA (640 x 480 pixeli) cu fps FPS. Sunetul se aude foarte bine, dar calitatea video nu este prea reusita. Filmele sunt salvate in format MP4.


Conectivitate



Nokia 5230 are HSDPA 3,6 Mbps, insa nu are WiFi. Daca folosesti doar ocazional Internetul nu o sa consideri probabil lipsa WiFi-ul ca fiind o mare problema. Totusi hotspot-urile gratuite sunt din ce in ce mai multe, asa ca e pacat sa nu le poti folosi.

Pentru conectarea la calculator poti folosi un cablu de date miniUSB sau Bluetooth-ul. Asa cum am spus deja, telefonul nu vine cu cablu miniUSB, trebuie sa cumperi tu unul separat.

Browserul web este foarte bun. Incarca rapid paginile web, iar acestea sunt afisate la fel ca pe calculator. Are chiar si suport Flash. E o placere sa stai pe Internet cu acest browser. Poti sa faci dublu click oriunde intr-o pagina web pentru a face zoom.


Aplicatii



Aplicatiile preinstalate sunt numeroase si utile. Daca nu esti totusi multumit, gasesti in Ovi Store o multime de aplicatii, atat gratuite, cat si contra cost.

Organizatorul este cel standard pentru Symbian S60 5th Edition. Poti adauga sedinte, task-uri, memo-uri, zile de nastere. Toate au remindere, asa ca nu ai motive sa mai uiti ceva.

Un mare minus pentru acest telefon este lipsa unui viewer de documente. Va trebui sa cauti alte aplicatii pentru a vizualiza PDF-uri sau documente Microsoft Office.

Nokia 5230 are si receptor GPS. Ecranul mare si de rezolutie buna afiseaza hartile foarte bine. Aplicatia folosita este Ovi Maps. Nokia a anuntat recent ca Ovi Maps are si navigare GPS gratuita, deci cred ca vei folosi din plin aceasta aplicatie.


Prezentare video







Concluzii



Plusuri
+ ecran mare de 3,2 inch
+ GPS
+ inregistrare video VGA (640 x 480) cu 30 fps
+ radio FM cu RDS
+ calitate audio excelenta
+ pret accesibil

Minusuri
- lipsa WiFi
- lizibilitate scazuta a ecranului la lumina puternica
- playerul video nu suporta DivX sau Xvid
- nu are in pachet cablu de date si nici card de memorie
- nu are viewer pentru fisiere Microsoft Office

Concluzie: Nokia 5230 este un telefon multimedia foarte reusit. Daca iti place sa asculti muzica si sa te uiti la filme, iar uneori sa intri pe Internet de pe telefon, 5230 nu te va dezamagi. Singurul minus important este camera foto slaba. GPS-ul este un bonus nesperat pentru pretul acestui telefon.



 
Update de software pentru Nokia X6 si 5230

Nokia a anuntat update-uri de software pentru modelele X6 si 5230. Browserul web este mai [ ... ]

 
Nokia 5230, un telefon touchscreen ieftin

Cred ca angajatii Nokia au terminat concediul mai repede decat altii, pentru ca finlandezii s-au [ ... ]

 
Nokia 5800 XpressMusic, lansat la Londra

Nokia a anuntat ieri primul sau telefon touchscreen, 5800 XpressMusic. Odata cu lansarea lui, apare [ ... ]


Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact