Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Review Nokia E72


scris de emobil / duminicã, 17 ian 2010


Nokia E72 - Vedere din fata

Seria E de la Nokia a fost mereu dedicata oamenilor de afaceri, care folosesc intens serviciile de email. E72 este urmasul lui E71. Pastreaza aceleasi caracteristici care i-au adus succesul lui E71, insa aduce si imbunatatiri care sa ne convinga sa-l cumparam. Arata mai bine si este mai performant.



Nokia E72 nu este doar pentru oamenii de afaceri. Daca folosesti des Internetul si vrei un telefon bun la orice, cu o baterie de capacitate mare, atunci sigur nu vei fi dezamagit de acest model.

Vezi lista completa de specificatii si dotari ale Nokia E72



Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii


Aspect exterior



Cutia telefonului este de dimensiuni medii. Sunt incluse toate accesoriile de care are nevoie un utilizator obisnuit. Am primit un set de casti handsfree cu jack audio de 3,5 mm si cu taste de control pe fir, incarcatorul, cablul de date microUSB, o husa de piele, o curea de mana din piele si manualul de utilizare. Am gasit in cutie si un card microSD de 4 GB, nu sunt sigur insa ca toate magazinele decid sa includa in pachet si acest accesoriu. M-a surprins placut bucata de panza ce serveste la curatarea telefonului.

Ca dimensiuni, telefonul se incadreaza in limitele normale pentru forma pe care o are. Este insesizabil mai mare decat E71, adica este mai greu cu un gram si mai lat cu un mm. Astfel, are o lungime de 114 mm, o latime de 58 mm si aceeasi grosime de 10 mm. Greutatea lui este de 128 grame. La greutate contribuie capacul de metal al bateriei. Desi poate parea cam lat, sta destul de bine in buzunarul de la pantaloni. Il salveaza grosimea foarte redusa.

Partea frontala gazduieste ecranul de 2,36 inch si tastatura QWERTY, impreuna cu tastele principale de control, cele directioanle si D-pad-ul optic. Mai ramane loc in partea de sus pentru difuzor, camera secundara pentru apelurile video si senzorul de lumina ambientala.

Nokia E72 - Vedere din stangaIn partea stanga se afla portul microUSB si slotul pentru cardul de memorie microSD. Ambele au capace de protectie pentru a preveni patrunderea prafului.


Nokia E72 - Vedere din dreaptaIn dreapta telefonul are trei butoane. Doua dintre ele sunt dedicate controlului volumului, iar al treilea este folosit pentru comenzi vocale. Chiar daca sunt inghesuite, se manevreaza usor.

In partea de sus telefonul are jack-ul audio de 3,5 mm impreuna cu butonul de pornire/ oprire. Butonul de pornire/ oprire poate fi folosit atat pentru schimbarea profilelor, cat si pentru blocarea telefonului.

In partea de jos telefonul are mufa de incarcare si locasul de prindere al curelei de mana.

Nokia E72 - Vedere din spateIn partea din spate, E72 are un capac din otel inoxidabil cu niste mici santuri, care au rolul de a preveni aparitia amprentelor. Este o inovatie utila, multe telefoane au probleme cu amprentele pe carcasa din inox. Tot aici se afla camera foto de 5 megapixeli, flash-ul LED, oglinda pentru autoportret si difuzorul. Lentilele camerei nu sunt protejate impotriva zgarieturilor. Acumulatorul este celebrul Li-Pol de 1.500 mAh, care face fericit utilizatorii de E71 prin autonomia sa mare. Nokia afirma ca pe E72 ar trebui sa asigure pana la 12 ore de convorbiri si 576 de ore de standby. Eu am folosit telefonul intens si l-am incarcat in medie la patru zile.

Toate materialele carcasei sunt de buna calitate, telefonul este extrem de solid. Evident ca nu scartaie si nu exista joc intre componente.


Utilizare



Nokia E72 foloseste sistemul de operare Symbian S60 3rd Edition. Este vorba de versiunea 9.3, adica mai noua decat cea de pe E71. Interfata de utilizare este cea obisnuita pentru Symbian. Meniurile sunt bine structurate si intuitive. Procesorul este puternic, ruland la 600 MHz. Memoria RAM este si ea suficienta, 128 MB. Interfata si aplicatiile se misca foarte bine, fara blocari.

Ecranul de asteptare iti arata o multime de informatii. Poti sa vezi ora, data, nivelul de incarcare al bateriei, nivelul semnalului. Poti sa vezi si daca ai mesaje sau apeluri nepreluate. Poti sa adaugi shortcut-uri catre aplicatii sau site-uri web.

Ecranul TFT al lui E72 nu este foarte mare, este acelasi folosit de E71 si E63. Are diagonala de 2,36 inch si ofera o rezolutie de 320 x 240 pixeli. Contrastul si culorile sunt foarte bune, iar lizibilitatea este excelenta chiar si in lumina puternica.

Trebuie sa vorbim despre tastatura, pentru ca prezinta multe imbunatatiri fata de E71. Butonul de spatiu a fost micsorat, ceea ce a creat loc pentru inca doua butoane. Unul dintre ele permite activarea si dezactivarea Bluetooth-ului cu o singura atingere. Toate tastele sunt placute la atingere si usor de utilizat. Te vei obisnui repede cu asezarea lor, chiar daca nu ai mai folosit tastaturi QWERTY. Cred ca cea mai mare realizare este butonul optic de navigare, este mult mai rapid decat niste taste directionale.


Functii de baza



Nokia E72 ofera un sunet puternic si de calitate in timpul apelurilor. Receptia semnalului este foarte buna, deci te vei descurca si in zone unde acoperirea nu este excelenta.

Ca la orice telefon Symbian, agenda poate stoca oricate contacte doresti. Fiecarui contact ii poti atribui mai multe campuri de informatii, cum ar fi numere de telefon, numar de fax, telefon fix, data nasterii, adresa, email si multe altele. Cautarea unui contact se face dupa nume sau prenume, iar afisarea se face treptat, pe masura ce se gasesc potriviri cu ce ai tastat. Poti sa-i asociezi fiecarui contact o imagine si un ton de apel.

Functiile de mesagerie sunt foarte importante pentru cineva care cumpara un E72. Telefonul stie sa lucreze cu SMS, MMS si email. Tastatura QWERTY ajuta la scrierea rapida a textului. Clientul de email este foarte reusit. Stie sa faca automat setarile daca ai cont la un provider cunoscut, cum ar fi Yahoo, Gmail, Ovi Mail sau Windows Live. Suporta si serverele Exchange, fara sa mai instalezi aplicatii suplimentare. Poti sa-l configurezi si manual, pe baza protocoalelor POP3/ IMAP si SMTP.

La fel ca toate telefoanele business noi de la Nokia, E71 are Mode Switcher. Aceasta functie iti permite sa creezi doua profiluri diferite pentru telefon, unul pentru serviciu, altul pentru timpul liber. Poti sa alternezi intre ele cu un singur buton. Fiecare profil poate avea propriile shortcut-uri, tonuri de apel etc.

O alta functie interesanta este cea de blocare de la distanta. Daca ti se fura telefonul, poti sa trimiti un SMS cu un anumit cod, iar acesta se blocheaza. Daca cineva incearca sa-l deblocheze si nu ghiceste codul in trei incercari, telefonul sterge toate datele. Functia este utila mai degraba pentru telefoanele pierdute. In cazul furtului, sunt convins ca hotul schimba imediat SIM-ul, deci nu ii mai poti trimite SMS-ul de blocare.


Multimedia



Memoria de stocare a telefonului este de 250 MB. Cardul microSD de 4 GB a fost insa foarte util pentru a stoca poze, muzica si filme.

Galeria de imagini este asemanatoare cu cea de pe telefoanele Nokia din seria N si arata excelent. Derularea si zoom-ul pozelor se fac rapid. Efectele de tranzitie intre poze sunt reusite.

Playerul de muzica este bine pus la punct, avand o interfata bogata in functii. Suporta majoritatea formatelor de fisiere, precum si playlist-uri. Sortarea melodiilor se poate face dupa artist, album, gen, compozitor. Poti chiar sa cauti o melodie dupa numele ei sau al artistului. Egalizatorul are opt benzi si cinci moduri presetate. Jack-ul audio de 3,5 mm iti permite sa conectezi castile tale, daca nu esti multumit de cele standard. Calitatea audio este buna, telefonul poate inlocui cu succes un player MP3 din clasa medie.

Playerul video este acelasi Real Player, care nu a mai venit cu noutati de multi ani. Suporta fisierele 3GP si MP4, insa nu si codec-urile DivX si Xvid. Intrucat ecranul este pozitionat pe orizontala, playerul functioneaza doar in mod landscape. Ecranul este suficient pentru clipuri scurte, insa nu cred ca rezisti sa te uiti la un film intreg.

Radioul FM este stereo si are RDS. Aplicatia poate scana si memora automat pana la 50 de posturi din zona in care te afli. Reda posturile radio si in difuzorul telefonului, dar trebuie sa pastrezi castile conectate, pentru ca au rolul de antena.

Camera foto are 5 megepixeli, autofocus si flash LED. Rezolutia maxima a fotografiilor este de 2.592 x 1.944 pixeli. Interfata ofera setari numeroase. Flash-ul poate fi setat pe unul dintre modurile automat, reducere ochi rosii si oprit. Functia de geotagging lipseste, desi E72 are GPS. Calitatea imaginii este excelenta, camera lui E72 face printre cele mai frumoase fotografii dintre telefoanele cu camere de 5 megapixeli. Contrastul, culorile si luminozitatea sunt foarte bune. Nivelul de detalii este foarte bun, iar zgomotul de imagine este insesizabil. Inregistrarea video se face la rezolutei VGA (640 x 480 pixeli), insa cu doar 15 fps.


Conectivitate



Nokia E72 este un telefon bun pentru cei care vor sa stea tot timpul conectati la Internet. Ai la dispozitie atat WiFi, cat si HSPA cu 10,2 Mbps download si 2 Mbps upload.

Browserul web este foarte bun, cum suntem deja obisnuiti pentru telefoanele Symbian. Suporta Flash si incarca paginile rapid. Desi ecranul nu este mare, ajuta pozitionarea sa orizontala.

Pentru a conecta telefonul la calculator, poti folosit atat un cablu microUSB, cat si Bluetooth-ul. Aplicatia Nokia PC Suite iti permite sa transferi poze, muzica, filme intre telefon si calculator, precum si sa faci backup sau sa instalezi aplicatii.


Aplicatii



Nokia E72 - IMToate telefoanele din seria E au functii excelente de management al timpului, precum si de mobile office. Calendarul lui E72 este foarte reusit. Poti adauga mai multe tipuri de evenimente, cum ar fi sedinte, memo-uri, todo-uri, zile de nastere etc. Poate afisa evenimentele la nivel de zi, saptamana sau luna.

QuickOffice-ul nu lipseste, asa ca poti sa citesti documentele Microsoft Office. Ofera nu doar posibilitatea de a vizualiza documentele, ci si de a le edita. Nu mai este nevoie sa platesti o licenta separata pentru editare. Este compatibil chiar si cu fisierele Office 2007. Pot fi citite si PDF-urile.

Pentru navigarea GPS, telefonul foloseste Ovi Maps. Navigarea vocala nu este gratuita, trebuie sa platesti separat o licenta. Poti sa instalezi si alte aplicatii GPS pentru Symbian, inclusiv Google Maps.


Prezentare video





Concluzii



Plusuri
+ WiFi si HSPA
+ tastatura QWERTY reusita
+ procesor puternic
+ camera foto de calitate
+ GPS
+ jack audio de 3,5 mm
+ radio FM cu RDS
+ bateria tine mult
+ QuickOffice pentru editare documente, inclusiv Office 2007

Minusuri
- butonul optic nu este foarte precis
- inregistare video la doar 15 fps
- nu are buton dedicat camerei foto

Concluzie: Nokia E72 este telefonul ideal pentru orice om de afaceri. Cu ajutorul lui iti poti planifica timpul, poti citi email-urile si poti naviga pe Internet. Nici aspectele multimedia nu sunt de neglijat, telefonul poate fi folosit si pentru muzica sau filme scurte in timpul liber.



 
Update de software pentru Nokia E72: 52.005

Nokia a publicat un update de software pentru modelul E72. Noul firmware nu aduce noutati, ci repara [ ... ]

 
Ovi Maps cu navigare gratuita si un upgrade de [ ... ]

Nokia a publicat un update de softare pentru modelul business E72. Versiunea de firmware 31.023 [ ... ]

 
Update de software pentru Nokia E72: 54.005

Nokia a publicat un update de software pentru celebrul model business E72. Firmware-ul 54.005 nu [ ... ]


9 comentarii. Posteaza un comentariu

 
16-05-2010 21:40 de ovex32

o adevarata capodopera. !!!

 
16-07-2010 22:19 de Anonim

il conectez la curent si nu se incarca

 
29-07-2010 16:27 de Anonim

Am avut aceias problema cu incarcatul, l-am tinut vreo luna prin service si mi l-au schimbat.

 
19-08-2010 23:05 de Anonim

aceeasi problena....reistaleaza tot pe el...incepe sa mearga dar nu excelent din pacate

 
29-08-2010 22:21 de Anonim

nu are FM transmit...un foarte mare dezavantaj

 
10-11-2010 15:58 de Anonim

EXCELENT DAR 2 MICI CHESTII,AM CUMPARAT HARTI SI CAM OCUPA 2GB SI 2 LA STIRI GEN BBC NU MERGE PLAYERU SI VAD CA NU SE POATE INSTALA NIMIC

 
02-12-2011 18:46 de Anonim

nu sunt bune tel e72






 
13-03-2012 20:51 de Claudiu

Telefon mai praf ca asta n-am vazut!
Pierde semnalul, bateria tine groaznic de putin.
Telefon de bussiness?hait!cine vrea sa configureze mailul pe Exchange sa se lase pagubas caci face telefonul zob!
Odata configurat, sistemul de operare e pus pe branci, se incinge, raspunde foarte greu la comenzi.
NU IL RECOMAND CA TEL DE BUSSINESS!

 
30-09-2012 19:06 de Anonim

in prumul rand trebe sa sti sa folosesti un telefon bussiness si dupaia sa vb

Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact