Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Review Nokia N97


scris de emobil / duminicã, 19 iul 2009


Nokia N97 - Vedere din fata

Nokia N97 a fost unul dintre cele mai asteptate telefoane ale anului 2009. Cu mult timp inainte de aparitia sa la vanzare, am fost alimentati cu tot felul de informatii, oficiale sau nu. Asta a facut sa ne dorim sa punem mana pe el cat mai rapid, pentru ca promitea sa redefineasca notiunea de smartphone. Pentru Nokia, N97 este la fel de inovativ ca N95-ul, la vremea sa. Telefonul se apropie din ce in ce mai mult de un calculator, in special in ceea ce priveste navigarea pe Internet.



N97 vine si cu imbunatatiri la sistemul de operare Symbian S60 5th Edition, dupa prima versiune a acestuia, instalata pe 5800 XpressMusic. Sistemul de operare dedicat telefoanelor cu touchscreen a impresionat placut utilizatorii. Desi intre timp Android-ul se impune din ce in ce mai mult si pare sa devina in scurt timp sistemul de operare preferat, Symbian ramane tare pe pozitii si incearca sa ne demonstreze ca nu se teme de concurenta. Incepand de anul viitor, Symbian va deveni integral open source, ceea ce ar trebui sa atraga si mai mult interes din partea dezvoltatorilor de software.

Vezi lista completa de specificatii si dotari ale Nokia N97



Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii


Inainte sa scriu acest review, mi-am format o idee buna despre N97. Toata lumea spune ca este un smartphone care nu dezamageste. Sa vedem daca este asa sau nu.


Aspect exterior



Telefonul este livrat intr-o cutie de culoare neagra, de dimensiune normala. Au apus vremurile in care producatorii se intreceau in cutiile de dimensiuni impresionante, mai ales pentru smartphone-uri. Toata lumea face economii, iar o cutie mai mica inseamna consum mai mic de materiale si costuri reduse de transport.

In interiorul cutiei, am gasit o multime de accesorii utile. Avem aici incarcatorul si un adaptor pentru incarcatoarele mai vechi, castile handsfree, o bucata de material textil pentru stegerea ecranului si cablul USB. N97 vine cu un stylus, insa acesta nu sta tot timpul in telefon, ca la 5800 XpressMusic. Se poate atasa cu un snur, ca la Samsung i900 Omnia. Inutil sa spun cat de de incomod este sa stai cu stylus-ul atarnat. Insa nu prea ai de ce sa-l folosesti, tastatura slide QWERTY este tot ce iti trebuie cand vrei sa scrii un text.

Nokia N97 - Deschis/ inchisNokia N97 - Vedere din fata (negru)

Ca dimensiuni, Nokia N97 are o lungime de 117,2 mm o latime de 55,3 mm si o grosime acceptabila de 15,9 mm. La aceste dimensiuni, telefonul cantareste 150 grame. Tehnologia moderna implementata in acest dispozitiv a reusit sa scada cu mai mult 2 de mm grosimea dispozitivului fata de modelul N96. Nu mi se pare deloc mare sau incomod. Este putin cam greu, dar nu deranjant. L-am putut tine si in buzunarul de la pantaloni, desi nu ma simt bine in general cu telefoane care depasesc 120 de grame.

In prezent telefonul este disponibil in doua versiuni de culoare, alb si negru.

Calitatea materialelor din care este confectionata carcasa este excelenta. Chiar daca s-a folosit mai mult plastic, acesta este de cea mai buna calitate. Carcasa foloseste si ceva otel inoxidabil.

Nokia N97 - Vedere din fata, deschis (2)Partea frontala este dominata de ecranul mare de 3,5 inch care ocupa aproximativ 80% din aceasta. Sub ecran intalnim 3 butoane. Dintre acestea, tastele de apel/ respingere apel sunt tactile. Pe langa acestea, mai avem butonul fizic de acces in meniu. Senzorii de lumina si de apropiere se gasesc deasupra ecranului. Senzorul de apropiere face ecranul sa se opreasca atunci cand apropii telefonul de ureche. Tot deasupra ecranului se afla si camera secundara pentru apelurile video.


Nokia N97 - Vedere din fata/ dreaptaPartea dreapta a lui N97 gazduieste butonul de control al volumului si butonul dedicat pornirii camerei si capturii foto/ video. Ambele butoane sunt bine amplasate, usor de manevrat si foarte comode.

In partea stanga, telefonul are difuzoarele stereo, cate unul la fiecare capat. Tot aici se afla portul microUSB. Acesta nu are protectie impotriva prafului, ceea ce inseamna ca trebuie sa ai grija pe unde tii telefonul. Exista in partea stanga si un buton fizic care blocheaza ecranul. In momentul actionarii sale, acesta raspunde cu o usoara vibratie.

Nokia N97 - Vedere din fata/ sus, deschisJack-ul audio de 3,5 mm este pozitionat perfect, in zona de sus a telefonului, langa butonul de pornire/ oprire. Vei putea deci sa asculti muzica la casti fara sa te incomodeze cablul prin buzunar.


In partea de jos a telefonului se afla doar orificiul de prindere a curelei de mana. Toti aici poti sa legi si stylus-ul, dar am spus deja ca mi se pare o idee deosebit de proasta sa umbli cu stylus-ul atarnand.

In partea din spate, isi face aparitia camera foto de 5 megapixeli. Aceasta este vizibila abia dupa ce deschizi capacul de protectie al obiectivului. Lentilele sunt binecunoscutele Carl Zeiss si sunt insotite de un dublu flash cu tehnologie LED. Capacul de protectie a lentilelor este binevenit. Din pacate, praful se strange destul de repede in zona sa si nu e tocmai usor sa-l cureti.

Acumulatorul Li-Ion are 1.500 mAh. Capacitatea sa este impresionanta, insa in mod sigur un telefon ca N97 avea nevoie de asa ceva. Consumul sau este mare, asa ca ar trebui sa reziste macar o zi de utilizare intensa fara sa ceara o reincarcare. Conform producatorului, bateria este capabila sa ofere o autonomie de 432 ore in standby si 9 ore jumatate de convorbire in reteaua 2G si 408 ore in standby si 6 ore de convorbire in reteaua 3G. Timpii par buni, dar un N97 va fi folosit intens pentru muzica, filme si Internet, ceea ce ii va reduce semnificativ autonomia. Sub baterie se afla cardul microSD. Localizarea este incomoda pentru un utilizator care face schimb des de muzica sau alte fisiere cu prietenii, prin intermediul cardului de memorie.

Tastatura QWERTY se deschide cu ajutorul unui mecanism slide, care pozitioneaza ecranul la un unghi de 45 de grade fata de aceasta. Ideea de a face acest unghi este foarte buna, e mai usor sa te uiti pe ecran cand scrii ceva si poti sa pui un film si sa lasi telefonul pe masa. Spatiul intre taste este destul de mare, ceea ce face tastatura usor si placut de utilizat.


Utilizare



Nokia N97 - MyBusiness (1)Nokia N97 - MyTravel (2)

Interfata de utilizare este optimizata foarte bine pentru atingerea cu degetul. Symbian S60 5th Edition a fost foarte bine primit chiar de la Nokia 5800 XpressMusic, iar acum vine cu cateva imbunatatiri in ceea ce priveste ecranul de standby. Icon-urile sunt mari, astfel incat nu vei simti deloc lipsa stylus-ului. Interfata se misca mai bine decat pe 5800 XpressMusic, in principal datorita procesorului mai puternic (ARM11 de 434 MHz). Ecranul de asteptare poate fi configurat cu pana la 5 widget-uri, toate active. Le poti aranja cum doresti, tragand cu degetul de ele. Cu ajutorul lor, ai acces la site-uri populare precum Facebook sau Amazon, precum si la informatii despre vreme, muzica sau email.

Sistemul de operare al lui Nokia N97 este multitasking. Poti sa accesezi task managerul tinand apasata tasta de meniu. De aici poti sa alternezi intre toate aplicatiile pornite.

Meniul este afisat sub forma de matrice 3 x 4 sau sub forma de lista. Accelerometrul stie sa roteasca ecranul, indiferent de aplicatia folosita. Desi este complex, meniul este structurat foarte bine. Chiar daca nu ai mai folosit Symbian inainte, te vei acomoda rapid.

Ecranul lui N97 este unul dintre cele mai bune ecrane tactile de pana acum. Are dimenisuni generoase, 3,5 inch sunt suficienti pentru a nu te chinui sa citesti un text sau sa te uiti la o poza. Rezolutia este WVGA, adica 360 x 640 pixeli. Numarul de culori este de 16 milioane.

In lumina puternica a soarelui, ecranul se citeste foarte usor. N97 ii este superior lui 5800 XpressMusic si din acest punct de vedere.


Functii de baza



Calitatea de receptie a semnalului este foarte buna, intr-un regim obisnuit de utilizare nu am intampinat nicio problema. Sunetul se aude tare si clar in difuzor. Microfonul este si el de calitate, interlocutorii m-au auzit cat se poate de bine.

Agenda telefonului nu are nimic deosebit. Istoricul de apeluri se intinde pe ultimele 30 de zile. Pentru fiecare contact in parte, poti adauga un numar mare de detalii: numere de telefon suplimentare, numar de fax, adresa, data nasterii etc. Poti salva contactele atat pe SIM, cat si in memoria telefonului. Un aspect interesant este integrarea cu Ovi Contacts. Aceasta aplicatie este un client IM, deocamdata in beta, insa permite comunicarea cu alti utilizatori Ovi sau Google Talk. Ovi Contacts se integreaza foarte bine cu agenda, astfel incat poti sa vezi direct de aici daca un prieten este online sau nu. Din pacate, agenda nu are o functie de smart dial.

Mesajele sunt si ele foarte usor de trimis. Pe langa SMS si MMS, clientul de email isi face treaba excelent. Acesta suporta protocoalele POP3/ IMAP/ SMTP. La scrierea mesajelor, ai de ales intre tastatura virtuala sau cea fizica. Probabil o vei prefera pe cea fizica, e mult mai rapid sa scrii asa.


Multimedia



N97 este un telefon foarte bun pentru un utilizator de multimedia. Ecranul mare il face foarte potrivit pentru redarea video. Jack-ul audio de 3,5 mm iti permite sa conectezi orice casti. Playerele video si audio nu sunt deloc rele. Mai mult, suportul Flash Lite al browserului iti permite sa intri pe pagini web cu continut multimedia.

Playerul de muzica este foarte asemanator cu cel al lui 5800 XpressMusic, dar nu e nici foarte diferit fata de cel de pe telefoanele Symbian S60 3rd Edition. Poti sa iti sortezi muzica dupa artist, album, gen sau compozitor. Cautarea in biblioteca muzicala se poate face si ea foarte usor. Playerul poate afisa si album art (coperta albumului) si dispune de 5 presetari pentru egalizator, insa poti sa creezi si tu altele.

Calitatea audio oferita de acest dispozitiv este foarte buna. Telefonul a reusit sa depaseasca modelele N95 8GB sau N96. iPhone-ul ramane putin peste, insa nu e o diferenta usor de observat.

Playerul video este bun, dar din pacate are un mare minus: nu suporta formatele DivX si Xvid. Sunt alte telefoane care au aceste codecuri, nu inteleg de ce Nokia le ignora. E pacat ca nu pot copia orice film de pe calculator pe N97, ca sa il pot rula fara probleme. Deocamdata, poti folosi Nokia PC Suite pentru a converti filmele de pe PC intr-un format recunoscut de telefon (3GP sau MP4). Cu toate acestea, e o placere sa te uiti la filme pe acest telefon, ecranul e mare, luminos si are culori vii.

Radioul FM are RDS si iti ofera posibilitatea sa scanezi automat posturile din zona ta. Functioneaza doar cu castile conectate, pentru ca acestea au rol de antena.

Transmitatorul FM nu este foarte intalnit la telefoane, dar este o functie utila. Poti sa redai muzica din telefon pe o anumita frecventa FM, pe care o poti receptiona de exemplu la radioul din masina. Poti astfel sa asculti muzica preferata fara cabluri si fara bataie de cap.

Camera foto are 5 megapixeli si face poze la o rezolutie maxima de 2.592 x 1.944 pixeli. Lentilele sunt Carl Zeiss, iar aparatul foto dispune de un flash dublu cu tehnologie LED. Aplicatia camerei este asemanatoare cu cea a lui 5800 XpressMusic. Ai la dispozitiei o multime de setari pentru camera, astfel incat sa reusesti sa faci poze cat mai bune. Ai posibilitatea de a putea seta balansul de alb, sensibilitatea ISO, contrastul si multe altele. Calitetea pozelor este buna, culorile sunt vii, zgomotul nu deranjeaza. Tinand cont ca este un telefon, sunt foarte multumit de pozele pe care le face.

Captura video se face doar la o rezolutie VGA (640 x 480 pixeli) si 30 fps. Desi au aparut telefoane care suporta rezolutii HD sau frame rate-uri de 120 fps, N97 filmeaza multumitor. Fisierele sunt salvate in format MP4.


Conectivitate



N97 este un smartphone, deci sta excelent la conectivitate. Transferul de date se poate face atat prin WiFi, cat si prin GPRS/ EDGE/ 3G/ HSDPA 3,6 Mbps.

Telefonul are un port microUSB, cu ajutorul caruia il poti conecta la calculator. Bluetooth-ul suporta A2DP, adica poti folosi casti stereo fara fir.

Browser-ul web este unul dintre cele mai avansate si mai performante. Mi-am exprimat des admiratia pentru browserul de pe Symbian S60 3rd Edition, insa acesta il intrece din multe puncte de vedere. Daca ai avut ocazia sa folosesti 5800 XpressMusic, stii despre ce vorbesc. Paginile web se incarca rapid si arata aproape la fel ca pe calculator. Flash-ul merge si el bine, datorita suportului Flash Lite. Daca pe vremuri paginile ca youtube.com reprezentau un obstacol pentru majoritatea telefoanelor, acum navigarea in paginile cu mult continut multimedia a devenit mult mai placut.

Nokia N97 are si GPS. Nu am nimic deosebit de mentionat aici, se misca foarte bine. Telefonul vine cu Nokia Maps 2.0 preinstalat si ai trei luni de navigare gratuita. Poti sa iti instalezi si tu alte aplicatii de navigare, dupa gust.


Aplicatii



La aparitia lui 5800 XpressMusic, majoritatea dezvoltatorilor nu erau pregatiti pentru noul sistem de operare. Intre timp, si-au adaptat aplicatiile la modul de utilizare touch, asa ca N97 se bucura de o gama foarte bogata de jocuri si aplicatii. Ovi Store este un punct de plecare foarte bun, chiar daca multe aplicatii de acolo costa. Telefonul are si suport N-Gage, deci poti instala jocuri de acest tip.

Ca la orice Nokia, aplicatiile de organizator sunt foarte bune. Poti sa te folosesti de calendar pentru a-ti organiza timpul si evenimentele de afaceri sau personale.

N97 vine cu QuickOffice preinstalat. Aplicatia este gratuita pentru a vizualiza fisiere Word, Excel, PowerPoint sau PDF. Daca vrei sa modifici documentele Microsoft Office, poti sa-i faci un upgrade.


Prezentare video







Concluzii



Plusuri:
+ ecran tactil mare
+ Symbian S60 5th Edition
+ tastatura QWERTY excelenta
+ GPS si 3 luni gratuite de navigare vocala in Nokia Maps
+ 32 GB memorie interna
+ accelerometru, TV-Out si jack de 3,5 mm
+ radio FM cu RDS
+ transmitator FM
+ browser web cu suport Flash
+ calitate foarte buna a sunetului

Minusuri:
- nu ofera suport pentru DivX si Xvid
- nu are smart dial

Concluzie: Nokia N97 este un telefon care se ridica la intaltimea asteptarilor. Exceleaza atat la functiile multimedia, cat si in ceea ce priveste Internetul si mesajele (email in special). Tastatura QWERTY completeaza foarte bine arsenalul de dotari ale lui N97.

Poti cumpara telefonul Nokia N97 de la MarketOnline. La data la care am facut review-ul, N97 costa 2.299,00 RON.

Review sponsorizat de MarketOnline



 
Prezentare video Nokia N97

Nokia a publicat un filmulet de prezentare pentru N97, din care putem sa vedem mai bine cum arata [ ... ]

 
Nokia N97 va fi lansat in UK pe 31 martie

N97 e mai aproape decat credeam! Pe 31 martie va fi lansat in UK. Probabil nu va mai dura mult pana [ ... ]

 
Nokia N97 Mini - un N97 ceva mai mic

In urma cu cateva saptamani, au aparut niste zvonuri cu privire la posibilitatea ca Nokia sa scoata [ ... ]


15 comentarii. Posteaza un comentariu

 
25-07-2009 10:34 de Anonim

TELEFONUL E SUPER BELEA DAR PRETUL LASA DE DORIT.E PREA SCUMP

 
30-07-2009 13:54 de iulia

e soooper fain telu....dar ai dreptate anonimule..pretul e naspa....:(:(:(

 
31-07-2009 18:08 de Anonim

e super telefonul...but way too expensive...

 
03-08-2009 12:53 de Anonim

EU CRED CA TELEFONUL NOKIA N 97 ESTE FOARTE DOARTE BUN DEOARECE ARE ANUMITE PLUSURI FATA DE TELEFOANELE N 95 8GB SI N 96 . PRETUL NU MI SE PARE FOARTE SCUMP DEOARECE ESTE MAI IEFTIN DECAT LA APARITIA N 96 . N 96 25 MIL N 97 22 EU AM SI N 96 SI N 97 SI N 97 SE AUDE MULT MAI BN SI ARE NISTE PLUSURI CARE CONTAZA

 
26-09-2009 21:34 de Anonim

suport pentru DivX si Xvid are doar daca se instaleaza o aplicatie symbian. cat despre pret...un telefon din clasa lux e pentru cei care si-l permit. restul il admira din vitrine sau reclame tv.

 
18-10-2009 21:27 de Anonim

eu stau in romania dar maikmea si q taikmeo sunt in spania si acolo sunt preturi fff bune de tel ,,,, acolo nokia n97 costa 80 de euro adk vreo 4 mil

 
10-11-2009 16:39 de Anonim

:)) baietel tu stii cat e un tel acolo in spania iti spun instiinta de cauza.nu e 80 euro mai pune un 0 dupa 80 dik 800 euro e un n97

 
20-11-2009 23:27 de Anonim

in primul rand se spune "cunostinta de cauza" dar ca sa trec la subiect voi zice ca spui prostii nu vorbesti in "cunostinta de cauza" baiatu stie ce spune dar nu in totalitate...telefonul costa 80€ dar platesti un abonament foarte mare este asemanator cu situatia iphone in romania... 79€ telefonul 45€ abonamentul

 
21-11-2009 15:22 de Darky5

belea telefonu il am am dat 600 euro pe el dar isi merita bani din plin :D:D:

 
12-01-2010 10:22 de razvy

buna ziua, mi-am luat si eu un nokia N97 dar are camera de 3.2 mp dc oare ast raspuns???

 
28-01-2010 01:01 de Anonim

razvy de unde ai cumparat telefonul? s-ar putea sa fie versiunea chinezeasca cea ce e bai pt tine,altfel nu vad cum ar putea fii de 3.2

 
09-07-2010 12:42 de Anonim

l-am avut 3 luni, sunt bani aruncati, m-am intors la n95

 
21-07-2010 14:54 de TIBI

e cel mai tare tel nokia pe care lam avut si cel mai bun navigator pt mine cu un softeer bun

 
13-10-2010 14:16 de Anonim

salut. am si eu o intrebare de unde pot sa iau farta de romania pt gps sau o aplicatie care sa cuprinda si harta de romania. multumesc

 
20-02-2011 17:35 de Alexandra

Buna..am si eu o intrebare in legatura cu n97 , acum 3 zile l-am cumparat de la un prieten, insa calitatea pozelor lasa de dorit! stie cineva din ce cauza?

Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact