Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Review Nokia X3


scris de emobil / duminicã, 07 mar 2010


Nokia X3 - Vedere din fata (rosu)

Nokia a lansat o gama speciala de telefoane de muzica. Seria X are deocamdata doar doi membri, X3 si X6. Nokia X3 nu este smartphone, insa este un telefon slide foarte bun pentru muzica, avand difuzoare stereo, jack audio de 3,5 mm si butoane dedicate pentru player-ul audio.



Nokia X3 are un design placut, dar nu exceleaza la dotari. Vom afla in continuare cat de bun este pentru a face alte lucruri in afara de a asculta muzica.

Vezi lista completa de specificatii si dotari ale Nokia X3



Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii


Aspect exterior



Cutia in care am primit telefonul este de culoare albastra, de dimensiuni medii. In interiorul acesteia am gasit doar accesoriile strict necesare pentru un telefon, adica incarcatorul, castile handsfree cu jack audio de 3,5 mm, cablul de date microUSB si manualul de utilizare. Am primit si un card de memorie de 2 GB, numai bun pentru muzica pe care voiam sa o transfer de pe calculator.

Nokia X3 - Vedere din fata (albastru)Designul lui X3 este placut, dar nu extraordinar. Nokia a renuntat la colturile rotunjite, optand pentru niste linii mai drepte. Constructia carcasei este foarte buna, plasticul este de calitate buna, partea din spate fiind dintr-un material moale, foarte placut la atingere. Exista si cateva finisaje de metal la slide-ul tastaturii. Arata neplacut insa ecranul relativ mic pe un telefon asa mare.

In ceea ce priveste dimensiunile, Nokia X3 se incadreaza in limitele normale pentru un telefon slide. Are o greutate de 103 grame, o lungime de 96 mm, o latime de 49,3 mm si o grosime de 14,1 mm. Pot sa spun ca este chiar compact, fiind foarte comod in buzunar. Telefonul este disponibil doua variante de culoare, rosu cu negru si albastru cu argintiu.

Nokia X3 - Vedere din fata, deschis (albastru)Partea frontala este ocupata de ecranul de 2,2 inch, deasupra caruia se afla doar difuzorul si senzorul de lumina ambientala. Nu exista camera secundara pentru apelurile video. In stanga ecranului se afla tastele pentru playerul de muzica, trei la numar, iar sub ecran se gasesc D-pad-ul, tastele de apelare si respingere apel, precum si cele doua taste de comenzi rapide. Tastele sunt suficient de mari incat sa le apesi cu usurinta. Deschiderea telefonului scoate in evidenta tastatura alfanumerica, care are butoanele inscriptionate pe un material plastic. Acestea se apasa usor si ofera un feedback placut. M-a dezamagit mecanismul slide, Nokia stia sa faca telefoane slide mai bune. Tastatura se deschide greu si cu zgomot, cred ca dupa o utilizare intensa e posibil sa se strice.

In partea de sus a telefonului am gasit portul microUSB, acoperit cu un capac de plastic ce previne patruderea prafului. Tot aici se afla jack-ul audio de 3,5 mm si mufa pentru conectarea incarcatorului de camera. Incarcarea telefonului este posibila si prin cablul microUSB. Nu inteleg in acest caz de ce Nokia a mai pus mufa standard de incarcare, putea sa lase doar microUSB-ul si sa puna in cutie un incarcator microUSB.

In partea de jos se afla unul dintre difuzoarele telefonului, precum si microfonul.

Nokia X3 - Vedere din fata/ dreapta (albastru)In partea dreapta se afla butonul de volum si tasta dedicata camerei foto, ambele fiind excelent pozitionate pentru a fi usor de apasat. Sunt foarte precise.


Nokia X3 - Vedere din fata/ stanga, deschis (rosu)In partea stanga telefonul are slotul pentru cardul de memorie, protejat de patrunderea prafului cu un capac de plastic.


Partea din spate a telefonului este confectionata din platic moale, care este placut la atingere si pe care nu se vad amprentele. Pe acest capac este inscriptionat logo-ul Nokia, iar undeva in partea de sus se afla camera foto de 3,2 megapixeli fara flash. Lentila camerei foto este protejata impotriva zgarieturilor. Capacul bateriei se desface usor prin deplasarea sa pe orizontala. Sub acesta se afla bateria de 860 mAh si slotul cartelei SIM. Conform producatorului, Nokia X3 ofera o autonomie de 7 ore si 30 minute de convorbire si 200 de ore de stand-by. Timpul pe care il poti petrece ascultand muzica ajunge la 26 de ore. Desi bateria pare sa aiba capacitate mica dupa standardele de azi, X3 nu are touchscreen, deci nu consuma atat de mult precum alte telefoane. Am folosit telefonul destul de mult, iar bateria m-a tinut fara probleme trei - patru zile.


Utilizare



Nokia X3 nu este smartphone, fiind construit pe platforma S40. Meniurile sunt intuitive, insa lipseste multitasking-ul.

Interfata de utilizare este cat se poate de simpla si intuitiva. Ecranul de asteptare iti ofera informatii despre nivelul semnalului si al bateriei, precum si data si ora. Prin apasarea tastei din centrul D-pad-ului se deschide meniul. Fiecare tasta de directie a D-pad-ului este asociata unei comenzi rapide catre diferite aplicatii sau submeniuri. Acestea pot fi modificate in functie de preferintele tale. Trecerea de la un meniu la altul se face rapid, fara blocari. Unele aplicatii Java merg mai lent, dar nu este deranjant.

Ecranul lui X3 dezamageste din mai multe puncte de vedere. In primul rand, este mic in comparatie cu dimensiunile telefonului. In al doilea rand, culorile sunt sterse, iar contrastul scazut. Se vede destul de bine in lumina puternica, dar Nokia a facut si ecrane mai bune. Rezolutia sa este de 240 x 320 pixeli, iar dimensiunea este de 2,2 inch.


Functii de baza



Telefonul functioneaza foarte bine pentru a da si a primi apeluri. Se aude tare si clar, microfonul este si el de calitate. Nici cu receptia semnalului nu am avut probleme.

Nokia X3 are o agenda destul de incapatoare, in care vei putea memora pana la 2000 de contacte. Poti sa adaugi detalii suplimentare pentru fiecare contact, cum ar fi mai multe numere de telefon, numar de fax, adresa de email etc. Poti sa asociezi o poza si un ton de apel separat pentru fiecare prieten din agenda. Mai mult, poti sa adaugi chiar si un mic video ce va rula in timp ce esti apelat de persoana respectiva. Cautarea unui contact se face usor, este suficient sa introduci o parte din nume sau prenume si iti sunt afisate rezultatele pe masura ce tastezi. Ovi Contacts este integrat in agenda. Poti sa vorbesti cu prietenii tai care au conturi pe Ovi sau pe Google Talk.

Nokia X3 se descurca bine cu mesajele de orice fel. Poti sa primesti si sa trimiti SMS, MMS, email, dar si mesaje audio. SMS-urile si MMS-urile folosesc acelasi editor. Trecerea de la SMS la MMS se face automat cand adaugi un fisier multimedia.

Clientul de email arata mai bine decat pe telefoanele S40 mai vechi. Este compatibil cu protocoalele POP3, SMTP si IMAP4. Are si suport SSL, deci poti configura conturi de email securizate, cum ar fi Gmail. Exista si un wizard care iti configureaza automat contul daca folosesti un serviciu de email cunoscut.


Multimedia



Nokia X3 are o galerie multimedia noua, mai bine organizata decat in cazul telefoanelor S40 mai vechi. Este formata din trei subcategorii, imagini, muzica si video. Gasesti aici intreg continutul multimedia de pe telefon, indiferent de folderul in care l-ai pus. Poti sa iti organizezi fisierele pe foldere. Imaginile pot fi afisate sub forma de icon-uri, cate 3 pe un rand. X3 iti da posibilitatea de a crea albume de imagini, pentru a le incarca ulterior pe Flickr sau Ovi Share. Zoom-ul imaginilor se face rapid.

Playerul audio este una dintre cele mai reusite aplicatii ale lui X3. Acesta are un design foarte placut, cu forme rotunde si cu un numar foarte mare de functii. Difuzoarele stereo ale lui X3 sunt de calitate, se aud destul de bine pentru un telefon. Castile din pachet sunt destul de bune, dar poti sa folosesti altele cu jack audio de 3,5 mm. Playerul poate fi controlat fie din D-pad, fie din tastele dedicate aflate in partea stanga a ecranului. Ai si egalizator grafic cu 5 moduri presetate.

Radioul FM are RDS si chiar si o antena incorporata, ceea ce te scuteste de conectarea castilor pentru a asculta radio. Interfata este asemanatoare cu cea a playerului de muzica. Atat radioul, cat si playerul de muzica pot rula in background.

Playerul video poate reda filme 3GP si MP4. Un nou format suportat de Nokia este WMV. Din pacate, lipseste in continuare suportul DivX. Poti sa te uiti la filme atat in modul portrait, cat si landscape. Ecranul este foarte mic pentru a putea sa te uiti la un film mai lung de cateva minute fara sa obosesti.

Nokia X3 - CameraCamera foto are 3,2 megapixeli si captureaza imaginile la o rezolutie maxima de 2048 x 1536 pixeli. Camera are focalizare fixa si nu are flash. Calitatea imaginilor este destul de buna pentru o camera cu aceasta rezolutie, dar nu se compara cu camerele mai noi de minim 5 megapixeli. Inregistarea video este extrem de slaba. Se face la rezolutia de 176 x 144, cu numai 15 fps. Specificatiile sunt deci foarte reduse pentru a obtine o inregistrare decenta.


Conectivitate



Nokia X3 sta prost si la capitolul conectivitate. Are doar GPRS si EDGE, lipsind deci 3G-ul sau WiFi-ul. E clar deci ca viteza de navigare pe Internet va fi redusa, asa ca il vei folosi probabil doar ocazional in acest scop.

Browserul web este bazat pe WebKit si teoretic este un browser bun. Din pacate, lipsa conectivitatii 3G sau WiFi ofera o viteza foarte mica de navigare, deci browserul nu va putea sa-ti arate tot ce stie. Nici ecranul nu este suficient de mare pentru a afisa paginile web corespunzator.

Pentru conectarea cu calculatorul ai doua variante, cablu microUSB sau Bluetooth. Bluetooth-ul are profil A2DP, deci poti sa-ti conectezi casti stereo fara fir pentru a asculta muzica in conditii bune.


Aplicatii



Ca orice telefon Nokia, X3 are functii bune de organizer. Calendarul iti poate afisa toate evenimentele din luna in curs, dar si dintr-o saptamana sau zi. Poti adauga mai multe tipuri de evenimente in calendar, cu alarme asociate. Poti sa adaugi zilele de nastere ale prietenilor si sa iti creezi liste de todo-uri.

Nokia X3 mai vine cu o serie de aplicatii preinstalate. Are o functie de inregistrare vocala (cu timp limitat la 60 de minute), un cronometru, cunoscutul calculator care are chiar si cateva operatii mai complexe, un convertor de unitati si marimi. In plus fata de aceste aplicatii standard, exista si aplicatia Flickr cu ajutorul careia poti incarca imagini pe binecunoscutul site.

Ovi Share iti permite sa faci schimb de imagini, muzica si fisiere video cu prietenii tai.

Telefonul nu are GPS, insa vine cu Nokia Maps pentru S40. Daca iti conectezi un receptor GPS prin Bleutooth, vei putea folosi telefonul si pentru acest scop.

Jocurile sunt foarte multe, chiar nu ma asteptam la o lista atat de numeroasa. Din lista de jocuri preinsatalate fac parte: Tales Bounce, Snake III, City Boxx, Diamond Rush, Guitar Rock Tour si Rally Stars.


Prezentare video







Concluzii



Plusuri
+ radio FM stereo cu RDS si antena interna
+ difuzoare stereo
+ jack audio de 3,5 mm

Minusuri
- camera foto cu focalizare fixa si fara flash
- lipseste 3G si WiFi
- ecran mic si de calitate slaba
- slide-ul are o constructie slaba
- inregistare video slaba

Concluzie: Nokia X3 este un telefon din clasa medie, potrivit pentru cineva care il foloseste doar pentru convorbiri, muzica si radio. Functiile sale de muzica sunt foarte bune, insa nu ti-l recomand daca vrei sa il folosesti pentru a face multe fotografii sau pentru Internet.



 
Nokia lanseaza seria X de telefoane, create [ ... ]

Asa cum aratau zvonurile dinaintea Nokia World 2009, Nokia a creat o serie noua de telefoane, care [ ... ]

 
Nokia 5800 XpressMusic, lansat la Londra

Nokia a anuntat ieri primul sau telefon touchscreen, 5800 XpressMusic. Odata cu lansarea lui, apare [ ... ]

 
Nokia anunta rezultatele financiare pe Q2 2009. [ ... ]

Nokia a anuntat rezultatele financiare pentru trimestrul al doilea din 2009. Vanzarile au scazut cu [ ... ]


Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact