Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Nokia N73


scris de emobil / marşi, 25 apr 2006


Nokia N73

Nokia N73 a fost un device revolutionar cand a aparut si chiar si la cativa ani de la lansare, ramane unul dintre cele mai dorite telefoane. Este puternic, foarte bogat in functionalitati, arata bine si are o camera foto excelenta, cu lentile Carl Zeiss.



Ca dovada a succesului sau, Nokia a continuat pe aceeasi idee cu N95, care a fost si el un succes. Mai mult, N73 le-a demonstrat finlandezilor cat de puternic este Symbian-ul, le-a aratat ca lumea vrea smartphone-uri, asa ca acum portofoliul lor are o multime de telefoane Symbian S60.


Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii



Aspect exterior



Ca un smartphone ce se respecta, N73 are o multime de accesorii in cutie. Pe langa incarcator, manuale si CD cu software, gasim si un cablu USB, casti, o laveta branduita pentru curatat si un snur cu care sa tii telefonul.

Cu cele 116 grame ale sale, N73 este undeva la mijloc ca greutate. Daca ma gandesc insa cat de multe stie sa faca, cele 116 grame nu mi se mai par deloc multe. Incape si in buzunarul la blugi, chiar daca nu va trece neobservat. Oricum nu exista smartphone sub 100 de grame, ba unele ajung chiar la 160 - 180.

N73 este facut din materiale de foarte buna calitate. Plasticul arata bine si este solid. Partea din fata este ocupata in mare parte de ecranul de 2.4 inch. Tastatura ocupa mai putin de jumatate. Deasupra ecranului se afla camera foto pentru apeluri video, senzorul de lumina si difuzorul.

Nokia N73 - Vedere din fata/ dreaptaIn partea stanga, telefonul are doar portul infrarosu. E de apreciat ca Nokia a pus asa ceva, in ultimul timp producatorii au cam renuntat la infrarosu pentru Bluetooth. In partea dreapta avem tasta de volum, butonul camerei foto si o tasta pentru acces direct in galeria foto si video.


Nokia N73 - Vedere din spateIn partea de sus, se afla butonul de pornire/ oprire, precum si difuzoarele. In partea de jos sunt microfonul, mufa pentru incarcator, portul Pop-Port pentru conectare la calculator si slot-ul pentru cardul de memorie.


Utilizare



Nokia pune sistemul de operare Symbian pe smartphone-urile sale. N73 are versiunea 9.1 a acestui sistem de operare, precum si interfata grafica 3rd edition. Telefonul se misca foarte bine, nu mi s-a blocat niciodata. E drept ca in anumite meniuri are putin delay, dar nu deranjant. Cei 42 MB de memorie pe care ii are telefonul contribuie din plin la performanta telefonului. Meniul este intuitiv, desi este complex si ofera multe optiuni si aplicatii. Este bine organizat din punct de vedere ierarhic.

Nokia ofera posibilitatea de a face upgrade de software la acest telefon intr-un mod foarte simplu. La ei pe site este aplicatia Nokia Software Updater. Conectezi telefonul la calculator prin USB, iar Nokia Software Updater verifica daca ai cel mai nou software. Daca descopera o versiune mai noua decat a ta, ti-o instaleaza in doar cateva minute. Atentie cand faci asta sa-ti faci un backup cu toate datele - contacte din agenda, imagini, setari. Dupa ce e gata upgrade-ul nu se va mai pastra nici o informatie pe telefon, dar daca ai facut un backup poti restaura toate informatiile.

Ecranul este unul dintre cele mai bune pe care le-am vazut pana acum la un telefon. Are 2.4 inch si o rezolutie de 240 x 320 pixeli. Culorile sunt vii, contrastul e foarte bun, textul si imaginile se vad clar. Chiar si in soare puternic, ecranul se poate citi fara probleme.


Functii de baza



In apeluri, sunetul este clar, dar nu mi-am auzit interlocutorul foarte tare. Asta e o problema in special in medii zgomotoase, unde mi-a fost mai greu sa aud in difuzor. Microfonul este bun insa, cei cu care am vorbit nu mi-au reprosat ca nu ma aud.

Receptia semnalului este buna, chiar si in zone cu semnal mai slab am putut sa vorbesc la telefon.

Agenda este destul de sofisticata, se pot adauga oricate contacte. Pentru fiecare in parte, se pot configura tot felul de detalii, numere de telefon, email, adresa, firma, job etc. Agenda se poate sincroniza cu cea din Outlook cu ajutorul Nokia PC Suite, software pus la dispozitie de Nokia. Sincronizarea se poate face si cu un server SyncML. Cautarea in agenda se face tastand primele caractere ale contactului pe care vrei sa-l suni.

Trimiterea si primirea de mesaje SMS si MMS se face rapid si intuitiv. Desi aplicatia de mesaje nu s-a imbunatatit in vreun fel de la N70 incoace, nici nu vad ce s-ar putea face in plus. Nu e mare lucru de spus aici, doar ca tastatura e foarte buna pentru scris mesaje. Tastele se apasa usor si ofera un raspuns bun, asa ca impatimitii de SMS vor bate noi recorduri de numar de caractere pe minut.


Multimedia



Imaginile se vad bine si clar pe ecranul mare. Galeria de imagini e bine facuta, pozele se incarca rapid, iar trecerea de la una la alta se face fara delay-uri.

Player-ul audio este bun si ofera suficiente setari. Melodiile se pot grupa dupa artist, album si gen. Egalizatorul cu 5 benzi m-a lasat sa ridic putin volumul bass-ului. Din pacate, castile care vin in pachet nu sunt cine stie ce, dar nici nu o sa-ti fie prea usor sa le schimbi. Telefonul nu are jack de 3.5 mm ca sa poti pune orice casti, ar trebui sa cauti un adaptor de la Pop-Port-ul lor la 3.5 mm. E bine totusi ca volumul audio e suficient de mare, problema mea principala cu toate telefoanele era ca sunetul se auzea prea incet. La N73 nu ai problema asta, asa ca poti sa asculti linistit muzica in metrou sau in tramvai. Tot pe partea de muzica, e de amintit ca N73 are si radio FM, dar fara RDS.

Player-ul video isi face si el treaba, stie sa ruleze filmulete 3GP sau MP4. N73 nu e tocmai un telefon la care sa te uiti la un film de doua ore, dar ecranul e suficient de mare pentru asta. Problema e ca nu o sa poti copia direct filme AVI de pe calculator pe telefon. Ca sa-ti mearga bine, trebuie sa le convertesti in 3GP sau MP4 si sa le micsorezi rezolutia, ca sa ocupe mai putina memorie. Sunt o multime de programe care fac asta, unele te lasa sa lipesti si o subtitrare. Varianta cea mai simpla, daca nu vrei subtitrari, este sa folosesti Nokia Video Manager, care face parte din Nokia PC Suite.

Nokia N73 - CameraAm ajuns si la piesa de rezistenta. Camera foto are 3.15 megapixeli. Stii deja ca megapixelii nu sunt totul, asa ca iti mai spun de lentilele Carl Zeiss, autofocus si flash. Mai pe romaneste, a fost una dintre cele mai bune camere de mobil cand a aparut. Intre timp, cursa megapixelilor s-a accelerat si au aparut o multime de concurenti cu 5 sau chiar 8 megapixeli, dar daca ne intoarcem in timp la momentul lansarii lui N73, putem sa spunem fara sa gresit ca Nokia au facut o treaba excelenta.

Imaginile facute cu N73 sunt chiar bune pentru un telefon mobil. Pe ecranul telefonului se vad bine si clar, daca le scoti pe calculator o sa iti dai seama usor ca nu sunt facute chiar cu o camera foto digitala performanta. Dar daca stau si compar, sunt chiar ceva mai bune decat unele pe care le-am facut cu un aparat foto digital Canon mai vechi, tot de 3 megapixeli. Asa ca poti sa incepi sa te intrebi daca mai are rost sa dai banii pe o camera foto, cand faci poze ocazional. Poate doar ca sa o iei prin concedii...

Flash-ul este de tip LED si ajuta in conditii slabe de iluminare, fara sa faca minuni insa. Fata de un flash tip xenon, cum au camerele foto digitale, nu este nici la fel de puternic si nu bate nici pe o distanta mai mare de cativa metri.

Desi mie nu mi s-a parut o problema, pe multi ii deranjeaza mecanismul de protectie al camerei foto. Partea buna este ca lentila nu se va zgaria, asadar pozele vor fi la fel de frumoase si peste cateva luni. Mai mult, cand deschizi protectia camerei, porneste automat modul camera foto, deci faci poze cu o apasare de buton. Partea proasta este ca mecanismul nu pare sa fie de cea mai buna calitate, dupa o utilizare mai indelungata s-a slabit putin. Si pe langa asta, e posibil sa-l actionezi din gresala, cand tii telefonul intr-un buzunar mai stramt. Nu are ce sa se intample prea grav, doar ca o sa gasesti aplicatia de camera pornita. Telefonul e suficient de destept incat sa puna camera in standby daca o lasi deschisa prea mult timp, ca sa mai economiseasca energie.

Ar mai fi de spus ca se pot inregistra si filmulete, la rezolutia 352 x 288 pixeli. Nu ies cine stie ce, dar pentru YouTube sunt chiar OK.

Iata cateva imagini facute chiar cu camera telefonului. Nu le-am facut eu, sunt facut de Nokia. Sper ca nu le-au modificat in vreun fel ca sa para mai bune. Oricum, si ale mele au iesit la fel de bune, dar in conditii de lumina naturala buna. Aici imaginile sunt micsorate, in mod normal au 3.15 megapixeli.

Nokia N73 - Imagine facuta cu camera proprie (1)Nokia N73 - Imagine facuta cu camera proprie (2)Nokia N73 - Imagine facuta cu camera proprie (3)Nokia N73 - Imagine facuta cu camera proprie (4)Nokia N73 - Imagine facuta cu camera proprie (4)Nokia N73 - Imagine facuta cu camera proprie (6)


Conectivitate



Cand navighezi pe Internet o sa te folosesti din plin de 3G, eventual EDGE, depinde ce suporta operatorul tau. HSDPA era bun si el la un smartphone ca N73, dar pe vremea cand a aparut nu cred ca era vreun telefon cu asa ceva. Asadar te vei putea da pe Internet si din broserul telefonului, care e chiar bun, dar si de pe calculator, cu telefonul pe post de modem. N73 nu stie WiFi.

Browserul lui N73 este chiar foarte bun. Este de fapt stramosul mult-iubitelor browsere de pe N95, N95 8GB si toate telefoanele destepte care au urmat. Randeaza bine si rapid paginile, mai ales daca ai 3G. Cursorul de tip sageata este si el foarte util, ajungi mai repede la link-urile care te intereseaza din pagina. Se poate instala si Opera Mobile, care si el e un browser bun, dar eu nu am simtit nevoia.

Clientul de email seamana cu aplicatiile de SMS si MMS. Ai un inbox separat in care vin email-urile pentru fiecare cont de mail in parte. Poti crea conturi de mail care au configurate protocoalele POP3/ IMAP si SMTP. Mai mult, poti sa alegi un interval la care telefonul sa verifice automat daca ai primit mailuri noi, pentru fiecare cont in parte.

Cablul USB iti permite sa conectezi telefonul la calculator, pentru transfer de date sau pentru a-ti pune pe el muzica, poze, filmulete etc. Mi-ar fi placut sa vad ca folosesc un port standard in loc de Pop-Port-ul specific Nokia. Tendinta este acum de a merge pe miniUSB. Avantajul este ca ai un singur cablu pe care il folosesti la toate dispozitivele, daca il uiti acasa sigur are vreun prieten, iar daca il pierzi, unul nou e ieftin. Plus ca sta mai bine in telefon decat cel Pop-Port. Daca misti telefonul in timp ce faci un transfer pe N73 risti sa se intrerupa.

Pe langa USB, transferul de date se mai poate face prin Bluetooth sau infrarosu. Infrarosul s-a cam demodat, nu mai ai ce face cu el. Poate doar sa-ti folosesti telefonul pe post de telecomanda pentru electronicele din casa, sunt niste aplicatii care te lasa sa faci asta. Bluetooth in schimb a devenit cam standard pentru toate telefoanele. Si pe langa handsfree-urile pentru soferi, poti sa iti conectezi la N73 si niste casti Bluetooth stereo, ca sa asculti muzica fara sa mai stai legat cu fire.


Aplicatii



Pe partea de organizer, n-am ce sa-i reprosez lui N73. Atat calendarul, cat si lista de task-uri sunt excelente. Se pot sincroniza cu Outlook-ul prin intermedil soft-ului Nokia PC Suite.

Pentru mobile office, exista un pachet software numit QuickOffice care te lasa sa lucrezi cu fisiere Word, Excel sau PowerPoint. Versiunea standard se poate instala gratuit si stie doar sa citeasca aceste fisiere. Exista si o versiune pe bani, care te lasa sa le modifici. In plus, poti sa instalezi si Adobe Reader LE, cu care citesti fisierele PDF.

Pe langa aplicatiile si jocurile preinstalate, poti sa instalezi o multime de alte lucruri interesante. Au aparut multe programe native Symbian, plus cele Java.


Prezentare video





Concluzii



Plusuri:
+ N73 are o multime de functii, poti face cam orice cu el
+ N73 are o camera foto foarte buna
+ procesorul este performant, memoria este suficienta, asa ca sofware-ul se misca foarte bine
+ avand Symbian, poti sa instalezi o multime de aplicatii
+ e un telefon potrivit pentru utilizatorii business pentru ca are un organizer bun, stie sa lucreze cu email-uri si cu fisiere Microsoft Office

Minusuri:
- nu poti sa-ti conectezi propriile casti cu jack de 3.5 mm si e pacat pentru ca player-ul audio e chiar bun
- mecanismul de protectie a camerei foto se uzeaza relativ repede
- nu are WiFi

Concluzie: N73 e un telefon bun pentru oricine. Fie ca iti cauti un telefon business bun, fie ca vrei sa faci poze, sa asculti muzica si sa te uiti la filmulete, N73 le face pe toate foarte bine.



 
Nokia 5800 XpressMusic, lansat la Londra

Nokia a anuntat ieri primul sau telefon touchscreen, 5800 XpressMusic. Odata cu lansarea lui, apare [ ... ]

 
Nokia pregateste modelul N8 cu o camera foto de 12 [ ... ]

Nokia se pregateste sa lanseze un nou smartphone cu dotari de exceptie. Ecranul lui N8 va avea [ ... ]

 
Versiune noua de software pentru N95: 31.0.017

La scurt timp de la update-ul 31.0.014, Nokia a lansat versiunea 31.0.017. Nu exista un changelog [ ... ]


1 comentarii. Posteaza un comentariu

 
02-05-2015 20:37 de Anonim


Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact