Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Review Nokia 5250


scris de emobil / duminicã, 16 ian 2011


Nokia 5250 - Vedere din fata

Nokia 5250 este un telefon cu Symbian S60 5th Edition, anuntat in luna august 2010. Este un telefon ieftin cu ecran tactil, facand parte din clasa smartphone-urilor entry-level. Are multe lipsuri importante fata de un smartphone performant, dar este ideal pentru persoanele care folosesc telefonul doar pentru a vorbi la el, pentru a asculta muzica si pentru a face cateva fotografii ocazional.



Din pacate, telefonul nu are nici macar conectivitate 3G, ca sa nu mai vorbesc de WiFi sau de un receptor GPS. Are totusi o constructie solida, dimensiuni reduse, un ecran nu foarte mare, dar cu rezolutie ridicata si un procesor suficient de puternic pentru un asemenea model.

Vezi lista completa de specificatii si dotari ale Nokia 5250



Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii


Aspect exterior



Telefonul soseste intr-o cutie de dimensiuni reduse, in interiorul careia se afla doar telefonul impreuna cu bateria, setul de casti handsfree cu jack audio de 3,5 mm si incarcatorul cu mufa subtire. Pe langa acestea mai primesti manualul de utilizare. In pachet nu exista nici macar un card de memorie microSD sau un cablu de date pentru conectarea telefonului la calculator.

Nokia 5250 - Vedere din fata si spateNokia 5250 este un telefon destul de compact, avand o lungime de 104 mm, o latime de 49 mm si o grosime de 14 mm. La toate acestea se adauga greutatea de numai 107 grame. Telefonul este disponibil in mai multe culori. In afara de negru, il mai poti cumpara si in alb, albastru, rosu, gri inchis sau mov.


Nokia 5250 - Vedere din fata/ dreapta (alb)Partea frontala este dominata de ecranul tactil rezistiv de 2,8 inch. Sub ecran se afla trei butoane hardware (butonul de initiere, de respingere apel si butonul meniu) si microfonul. In partea de sus se afla difuzorul si senzorul de proximitate, senzor ce inchide ecranul in momentul in care telefonul este dus la ureche. Senzorul pentru lumina ambientala lipseste. In coltul din dreapta sus exista butonul media sensibil la atingere, ce iti permite sa accesezi rapid cele mai importante aplicatii media si web.


Nokia 5250 - Vedere din fata/ stangaIn partea stanga telefonul nu are niciun buton sau port.


Nokia 5250 - Vedere din fata/ dreapta (rosu)In partea din dreapta se afla butonul dedicat camerei foto, butonul pentru controlul volumului si butonul de tip slide pentru blocarea/ deblocarea ecranului si a celorlalte taste. Butoanele sunt destul de mult iesite in relief si asigura o utilizare confortabila.


In partea de sus se afla jack-ul audio de 3,5 mm, mufa pentru conectarea incarcatorului de camera si portul microUSB. Dintre toate acestea, singurul care este protejat de patrunderea prafului este portul microUSB. Din pacate telefonul nu se poate incarca prin intermediul acestui port.

In partea de jos se afla stylus-ul bine mascat in interiorul carcasei.

Partea din spate gazduieste camera foto de 2 megapixeli fara flash. Sub capacul bateriei se afla doua grilaje de mici dimensiuni ale difuzorului. Bateria lui 5250 are 1000 mAh, iar Nokia spune ca ar trebui sa ofere o autonomie de 7 ore si 40 de minute de convorbire, 450 ore de standby sau 24 ore pentru a asculta muzica. Tinand cont ca nu are 3G, WiFi si nici GPS, nu prea ai ce sa faci cu el ca sa-i consumi rapid bateria, deci cifrele sunt foarte aproape de realitate. Am reusit sa-l tin chiar si 4-5 zile intre doua incarcari. Pentru a avea acces la cardul de memorie microSD si la cartela SIM trebuie sa scoti nu numai capacul bateriei, ci si bateria.

Nokia 5250 - Vedere din fata/ stanga (albastru)Carcasa este solida, nu scartaie si nici nu are joc in timpul utilizarii, chiar daca aceasta este facuta integral din plastic.


Utilizare



Nokia 5250 foloseste ca sistem de operare Symbian S60 5th Edition. Interfata de utilizare nu este foarte schimbata fata de celalte smartphone-uri cu acelasi sistem de operare.

Ecranul tactil rezistiv al lui 5250 are 2,8 inch, 16 milioane culori si ofera o rezolutie nHD de 360 x 640 pixeli. Acesta are o lizibilitate scazuta la lumina puternica. Sensibilitatea ecranului nu este foarte buna atunci cand folosesti degetul, dar stylus-ul il face mult mai usor de utilizat. Desi nu are o diagonala foarte mare, rezolutia ridicata face ca pozele si filmele sa se vada foarte bine. Este totusi un ecran mic pentru a putea sa-l folosesti la filme mai lungi.

Procesorul lui Nokia 5250 este decent pentru un model atat de ieftin. Cei 434 MHz isi fac treaba, astfel incat telefonul se misca rapid in meniuri si aplicatii.


Functii de baza



Nokia 5250 are un difuzor foarte bun, astfel incat auzi bine interlocutorii chiar si in zonele galagioase. Receptia semnalului este si ea buna.

Interfata de utilizare a lui Nokia 5250 este asemanatoare cu cea al lui 5800 XpressMusic. Mi-a placut ca meniurile se deschid rapid si sunt asezate intuitiv. Ecranul raspunde mult mai bine la atingere fata de 5800 XpressMusic, dar nu se compara totusi cu un ecran capacitiv.

Ecranul principal este simplu si ofera acces la multe informatii. In partea de sus vei gasi informatii despre ora, data, nivelul semnalului si al bateriei. Sub aceasta bara de stare se afla contactele favorite, pe care le poti personaliza cum vrei tu si le poti apela cu o singura atingere. Centrul ecranului principal este dedicat notificarilor pentru mesaje primite, inclusiv email. In partea de jos iti poti adauga shortcut-uri catre aplicatiile pe care le folosesti cel mai des.

Prin apasarea tastei tactile din coltul din dreapta sus al ecranului, ti se deschide o lista de aplicatii media cum ar fi playerul de muzica, galeria de imagini, Ovi Share, video si browserul web.

Meniul principal este structurat sub forma de matrice 3x4. Icon-urile sunt suficient de mari pentru o utilizare usoara, atat cu stylus-ul, cat si cu degetul. Ca la majoritatea telefoanelor Nokia cu ecran tactil rezistiv, pentru a intra intr-un meniu este nevoie de de 2 atingeri. Prima atingere selecteaza icon-ul, iar a doua deschide meniul sau aplicatia respectiva.

Ca orice telefon Symbian, Nokia 5250 are si task manager care se porneste in momentul in care tii apasata pentru cateva secunde tasta meniu. Aceasta iti permite sa treci usor de la o aplicatie deschisa la alta.

Agenda ramane la fel de incapatoare ca si pana acum, adica ofera spatiu nelimitat de stocare a contactelor. Fiecare persoana din agenda poate avea multe informatii suplimentare, pe langa numarul de telefon. Poti sa adaugi un al doilea numar de telefon, email, adresa web, diferite notite etc. Telefonul poate sa afiseze atat contactele din memoria telefonului, cat si pe cele de pe cartela SIM. Nokia 5250 are un sistem inteligent de cautare a a contactelor. De exemplu, daca ai in agenda doar contacte ale caror nume incep doar cu literele A, B, C, D, E, telefonul iti va afisa doar butoanele cu aceste litere, iar in momentul in care apesi litera A spre exeplu iti vor aparea toate contactele care incep cu litera A.

Nokia 5250 stie sa trimita toate tipurile de mesaje, adica SMS, MMS si email. Pentru primele doua telefonul foloseste acelasi editor, iar emailul beneficiaza de un client separat. Ambele editoare de mesaje recunosc scrisul de mana. Clientul de email se configureaza automat daca folosesti un serviciu de email cunoscut, in acest caz fiind suficient sa introduci adresa de email si parola de acces. Poti sa configurezi mai multe conturi de email pe care le poti accesa simultan. Tastatura se adapteaza la pozitia in care tii telefonul, adica este alfanumerica in pozitie verticala si QWERTY in pozitie orizontala. In ambele moduri, tastele sunt usor de apasat, deci o sa scrii mesajele rapid.


Multimedia



Pentru stocarea fisierelor multimedia, telefonul iti pune la dispozitie doar 51 MB memorie interna. Aceasta memorie fiind insuficienta, trebuie sa cumperi separat un card microSD pentru a avea loc suficient.

Galeria de imagini este simplista. Imaginile sunt afisate sub forma de icon-uri de dimensiuni reduse, cate trei pe un rand in modul portret si cate 4 pe un rand in modul peisaj. Imaginile pot fi vazute pe intreg ecranul, in modul slide-show. Ceea ce mi-a placut este faptul ca zoom-ul imaginilor se face rapid. Pozele pot fi organizate dupa data, titlu sau marime.

Playerul de muzica este identic cu cel pe care l-am intalnit la Nokia 5800 XpressMusic. Nokia 5250 suporta majoritatea formatelor de fisiere audio, poate sorta melodiile dupa autor, compozitor, gen sau in liste predefinite de tine. Exista si posibilitatea de a ajusta sunetul cu ajutorul egalizatorului. Playerul de muzica poate rula in background, pentru ca Symbian este un sistem de operare multitasking. Calitatea audio redata in difuzorul extern este buna. Castile care vin in pachet sunt si ele bune, poti insa oricand sa folosesti altele mai performante cu jack audio de 3,5 mm.

Radioul FM are RDS si poate scana in mod automat posturile de radio disponibile in zona in care te afli. Trebuie sa tii castile conectate cand asculti radio, pentru ca acestea au rol de antena.

Playerul video nu are suport pentru codecurile DivX si Xvid. Filmele se vad bine pe ecranul telefonului datorita rezolutiei nHD. Un ecran putin mai mare ar fi fost mult mai potrivit insa pentru filme. Filmele pot rula doar in modul landscape, pe tot ecranul.

Camera foto are 2 megapixeli si poate face poze la o rezolutie maxima de 1600 x 1200 pixeli. Acesta nu are flash si nu iti permite sa modifici focalizarea. Interfata este destul de bogata in optiuni, insa calitatea fotografiilor este prea mica pentru a pierde timpul cu efecte de culoare sau cu alte modificari de fotograf profesionist. Imaginile fotografiate au o tenta albastruie indiferent de cantitatea de lumina din momentul in care faci poza, iar nivelul de detalii este scazut.

Inregistrarea video se face la rezolutie VGA (640 x 480 pixeli) cu 30 fps. Calitatea filmelor facute cu acest telefon este destul de buna pentru un model din clasa entry level. Acestea sunt salvate in format MPEG4.


Conectivitate



Fiind un smartphone entry-level, Nokia 5250 sta foarte prost la conectivitatea la Internet. Ai doar GPRS si EDGE, deci nici vorba de 3G sau WiFi.

Browserul web nu este rau, dar este tinut in loc de conectivitatea de mica viteza. Kinetic scrolling si compatibilitatea cu paginile in Flash sunt surprize placute pe care le gasim pe acest telefon. Paginile se vad foarte bine pe ecranul de rezolutie mare al telefonului, doar ca se incarca greoi. Poti sa te uiti si la filmulete de pe YouTube, insa e clar ca trebuie sa astepti mult pentru ca acestea sa se incarce. Zoom-ul paginilor web se face printr-o dubla atingere a ecranului.

Pentru transferul de date intre telefon si calculator poti alege intre cablul de date microUSB si Bluetooth-ul 2.0. Cablul microUSB nu este inclus in accesoriile din pachet, deci trebuie sa-l cumperi separat.

Nokia 5250 nu are nici receptor GPS, deci il poti folosi doar intr-un mod foarte limitat pentru aplicatii de harti.


Aplicatii



Ca orice telefon cu Symbian, Nokia 5250 nu duce lipsa de aplicatii. Vine cu multe aplicatii utile preinstalate, cum ar fi cele pentru retele de socializare ca Facebook, Hi5, MySpace, Friendster, precum si aplicatia Shazam care iti recunoaste melodiile. Telefonul este si un organizer bun, avand un calendar bine pus la punct.

Nokia 5250 nu vine cu aplicatia QuickOffice preinstalata, deci nu poti vizualiza documentele Microsoft Office decat daca o descarci separat.

Gasesti multe aplicatii gratuite sau contra cost pentru acest telefon in Ovi Store.


Prezentare video





Concluzii



Plusuri
+ ecranul are rezolutie mare (360 x 640 pixels)
+ inregistrare video la rezolutie VGA (640 x 480 pixels) cu 30 fps
+ calitate audio buna
+ browser web performant

Minusuri
- nu are 3G, WiFi si nici receptor GPS
- nu suporta filme DivX si Xvid
- lipseste cablul USB din pachet
- ecranul are lizibilitate scazuta in lumina puternica

Concluzie: Nokia 5250 este perfect pentru utilizatorii care doresc un telefon ieftin cu ecran tactil, fara functii de top. Telefonul are o configuratie medie, care multumeste un utilizator obisnuit. Se remarca prin constructia solida a carcasei, rezolutie foarte buna a ecranului si o calitate audio buna. Din pacate are si cateva lipsuri importante, cum ar fi lipsa conectivitatii decente la Internet, precum si lipsa GPS-ului.



 
Nokia lanseaza telefonul 5250, un model [ ... ]

Nokia a anuntat oficial modelul 5250, despre care aparusera deja informatii pe Internet cu mai multe [ ... ]

 
Nokia 5800 XpressMusic, lansat la Londra

Nokia a anuntat ieri primul sau telefon touchscreen, 5800 XpressMusic. Odata cu lansarea lui, apare [ ... ]

 
Nokia pregateste modelul N8 cu o camera foto de 12 [ ... ]

Nokia se pregateste sa lanseze un nou smartphone cu dotari de exceptie. Ecranul lui N8 va avea [ ... ]


7 comentarii. Posteaza un comentariu

 
19-01-2011 22:02 de Anonim

Vezi iPro i6 sau TINNO KT02 cu TV si WiFi (WLAN) si fa singur comparatie...

 
27-02-2011 15:10 de Anonim

E desul de tare telefonhul dar nu incat sa til doresti cu adevarat

 
08-03-2011 10:50 de adi.andrei95yahoo.co

Dau samsg c3050 la schimb pe telefon cu ecran tactil (TACHISCREAM0 :P

 
11-03-2011 11:41 de deeane1

cit costa?

 
18-09-2011 12:24 de Anonim

Cel mai prost telefon posibil am schimbat touch-ul la el dupa numai 6 luni iar acum nu mai sta incarcat si l-am luat de nou...

 
21-10-2011 14:58 de Anonim

eu am acest telefon si ee foarte bun....nu am avut probleme!!

 
31-07-2012 23:36 de Anonim

Buna. Am si eu o intrebare, am un tel nokia 5250 si nu pot primi melodii sau poze prin bluetooth? Oare are cv setat sa nu primesc, in schimb daca bag alt cared cu melodii si poze pot trimite.

Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact