Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
      Adauga mobilul
tau aici!
Fa-ti cont acum
HomeNoutatiTelefoane mobileForumJocuriAplicatii
Cautare
cautare avansata

Rewiew HTC Smart


scris de emobil / sâmbătă, 06 nov 2010


HTC Smart - Vedere din fata si spate

HTC Smart este unul dintre cele mai compacte telefoane ale producatorului taiwanez. Acesta foloseste un sistem de operare mai putin cunoscut sau utilizat, Brew, conceput de cei de la Qualcomm. HTC spune ca este smartphone, eu spun ca nu este. Interfata de utilizare Sense il face sa semene cu smartphone-urile acestui producator.



HTC Smart nu are dotari hardware de top, insa nu este deloc lent in timpul utilizarii. Este un telefon simplu cu ecran tactil, creat probabil pentru a se putea lupta cu telefoane ca Samsung Corby sau LG Cookie.

Vezi lista completa de specificatii si dotari ale HTC Smart



Aspect exterior / Utilizare / Functii de baza / Multimedia / Conectivitate / Aplicatii / Prezentare video / Concluzii


Aspect exterior



Smart foloseste designul obisnuit HTC, fiind subtire si avand colturile rotunjite. Se observa atentia la detalii, chiar daca Smart este un model ieftin.

Ca dimensiuni, HTC Smart se gaseste in categoria compacta, avand o lungime de 104 mm, o latime de 55 de mm si o grosime de 12,8 mm. Nici greutatea nu este prea mare, Smart cantarind 108 grame impreuna cu bateria. Telefonul este disponibil doar in cateva versiuni de culoarea, printre care negru si violet deschis.

Am primit telefonul doar cu accesoriile strict necesare pentru un utilizator obisnuit, adica incarcatorul, un cablu de date miniUSB 2.0 pentru transferul de date, castile handsfree cu jack audio de 3,5 mm si manualul de utilizare. Incarcatorul nu are propriul cablu, trebuie sa-i conectezi cablul miniUSB pentru a-l folosi. Telefonul se incarca prin miniUSB, deci il poti incarca si de la un calculator.

HTC Smart - TastaturaPartea frontala este dominata de ecranul de 2,8 inch, sub care se afla patru butoane hardware, iar deasupra gasim difuzorul. Tastele hardware sunt cele de initiere/ respingere apel, un buton mare ce deschide meniul principal si un buton mai mic ce acceseaza un meniu de optiuni. Acesta din urma este suficient de mic incat sa faci efort pentru a-l apasa, mai ales daca ai degetele mai mari. Telefonul nu are senzor de lumina sau de proximitate si nici camera video secundara.

HTC Smart - Vedere din fata/ stangaIn partea stanga se afla butonul de control al volumului, care este bine mascat in carcasa, dar acest lucru il face putin mai greu de utilizat. Tot in stanga, in coltul de jos, se afla orificiul de prindere a curelei de mana.


HTC Smart - Vedere din fata/ dreaptaIn partea dreapta se afla butonul dedicat camerei foto. Este amplasat bine, fiind astfel usor de apasat atunci cand ai nevoie de o poza.


In partea de jos se afla portul pentru conectarea cablului de date miniUSB si orificiul microfonului.

In partea de sus, telefonul are jack-ul audio de 3,5 mm pentru conectarea castilor.

HTC Smart - Vedere din spatePartea din spate gazduieste camera foto de 3,2 megapixeli, impreuna cu flashul LED. In stanga acestora se afla difuzorul.


Sub capacul din spate se afla bateria de 1100 mAh, care ofere o autonomie de convorbiri de 7 ore si 30 minute, precum si un timp de standby de 450 ore. Eu l-am incarcat o data la 3 - 4 zile in timpul testelor, cu o utilizare moderata. Cardul de memorie se poate scoate fara a umbla la baterie, se afla imediat sub capac.

Calitatea constructiei carcasei este foarte buna. HTC a optat pentru un plastic de foarte buna calitate, folosind chiar si cateva insertii de otel inoxidabil pe partile laterale, dar si o banda cromata in jurul ecranului, care da un aspect placut telefonului. Carcasa este solida, nu scartaie si ofera un contact foarte bun cu mana. Carcasa este rezistenta la amprente, nefiind lucioasa. Doar ecranul atrage amprentele si trebuie sa-l stergi periodic.


Utilizare



HTC Smart foloseste ca sistem de operare Brew, dezvoltat de Qualcomm, cei care fac si procesoare pentru dispozitivele mobile. HTC a pus interfata de utilizare Sense peste sistemul de operare de la Qualcomm. Din pacate nu exista la fel de multe aplicatii ca pentru alte sisteme de operare, ceea ce iti limiteaza posibilitatea de a-ti personaliza telefonul.

Ecranul tactil este rezistiv si are 2,8 inch, oferind o rezoltuie de 240 x 320 pixeli si 256.000 culori. Din pacate a fost o dezamagire sa-l folosesc la lumina puternica intr-o zi insorita, nu se mai vede nimic pe el. Chiar si la lumina normala nu impresioneaza, culorile sunt sterse, iar contrastul este mic. HTC a decis probabil sa puna un ecran de o calitate medie pentru a reduce pretul telefonului.

Hardware-ul de care dispune HTC Smart nu este unul foarte performant, insa nici nu ma asteptam la foarte mult de la un telefon din aceasta clasa. Are un procesor de 300 MHz, 256 MB memorie RAM si 256 MB memorie ROM. Nu are multitasking. Cu toate ca specificatiile nu impresioneaza, Brew nu este un sistem de operare pretentios, astfel incat Smart se misca bine.


Functii de baza



Nu cred ca a existat vreun HTC care sa ma dezamageasca in convorbiri, iar Smart nu face exceptie. Se aude bine, esti auzit bine de interlocutori, iar receptia semnalului este foarte buna.

Interfata de utilizare nu arata rau, fiind un Sense adaptat la sistemul de operare Brew. HTC a reusit sa faca telefonului intuitiv, astfel incat gasesti usor meniurile si aplicatiile care te intereseaza. Brew suporta chiar si widget-uri, avand cateva preinstalate, cum ar fi cele care afiseaza starea vremii, calendar, email-ul etc.

Ecranul principal al lui HTC Smart ofera informatii privind nivelul bateriei, al semnalului si cateva icon-uri pentru alarma, apeluri sau mesaje pierdute. Imediat sub acestea se afla binecunoscul ceas al celor de la HTC, pe care il poti scoate daca vrei sa castigi aproape jumatate din spatiul de pe ecran. Sub ceas se afla trei icon-uri ce reprezinta scurtaturi catre aplicatii, pe care le poti personaliza cum vrei tu. HTC Smart are mai multe ecrane principale (tab-uri), fiecare dintre acestea avand cate o functie prestabilita, cum ar fi retelele de socializare (Facebook si Twitter), scurtaturi pentru diferite aplicatii, email, starea vremii, mesaje. Toate acestea sunt disponibile prin miscarea spre stanga sau spre dreapta cu degetul.

Meniul principal afiseaza 9 icon-uri sub forma unei matrici 3 x 3. Derularea meniului principal se poate face prin miscari cu degetul la dreapta sau la stanga.

Agenda este limitata la 1000 de contacte, inca o dovada ca telefonul nu este smartphone. Aceasta este foarte bine structurata, este simpla si integrata cu Facebook si Twitter. Poti sa vezi astfel statusul prietenilor tai pe aceste doua retele de socializare. Poti sa le adaugi contactelor o multime de detalii suplimentare, cum ar fi email, data nasterii, mai multe numere de telefon etc.

HTC Smart este capabil sa trimita si sa receptioneze toate tipurile de mesaje, adica SMS, MMS si email. Pentru SMS si MMS foloseste acelasi editor, iar trecerea de la SMS la MMS se face prin adaugarea unui fisier media intr-un SMS. Pentru email foloseste un client separat, care suporta si conturile Gmail. Setarile se fac in mod automat daca folosesti un serviciu de email popular, tot ce trebuie sa faci tu este sa introduci numele de utilizator si parola. Daca telefonul nu iti recunoaste serviciul de email, poti sa il configurezi manual prin POP3/ IMAP si SMTP.


Multimedia



Pentru stocarea fisierelor multimedia ai nevoie de un card microSD, intrucat memoria interna a telefonului este foarte mica.

Galeria de imagini se este o aplicatie simpla, capabila sa redea imaginile stocate pe cartela de memorie. Imaginile sunt afisate sub forma de matrice, cate trei pe un rand, iar folderele cu imagini apar sub forma de lista. Daca atingi de doua ori rapid o poza, aceasta trece in modul zoom. Aici se vede ca procesorul are doar 300 MHz, pentru ca zoom-ul se face foarte lent.

Playerul de muzica nu este foarte avansat, dar are toate functiile de baza. Poate reda majoritatea formatelor audio, printre care MP3, eAAC+, WAV, WMA9. Iti afiseaza coperta albumului, reda melodii aleator si poate repeta o anumita melodie. Din pacate nu are egalizator, asa ca nu poti sa schimbi parametrii sunetului.

Camera foto are 3,2 megapixeli si poate face poze la o rezolutie maxima de 2048 x 1536 pixeli. Camera are si flash LED pentru imaginile capturate in conditii de lumina mai slaba. Interfata este simpla si cu putine setari. Aceasta iti pune la dispozitie cateva efecte de culoare pentru imagini (sepia, alb/ negru si negativ), putine posibilitati de control al imaginilor, cum ar fi rezolutia de capturare, balansul de alb, calitatea imagini. Imaginile facute de HTC Smart nu au culori foarte bune, fiind sterse. Calitatea imaginilor este mai slaba decat m-as fi asteptat de la o camera de 3,2 megapixeli, insa poti folosi telefonul pentru a fotografia ocazional.

Inregistrarea video se face la rezolutie QVGA (320 x 240 pixeli), cu sunet, iar video-urile pot fi trimise in mesajele de tip MMS fara probleme. Interfata cu utilizatorul se poate confunda foarte usor cu cea de la camera foto, fiind foarte asemantoare. Gasesti aproximativ aceleasi setari si aici. Clipurile video pot fi salvate in format MP4 sau 3GP.

Playerul video ofera suport pentru filmulete in format MP4 si 3GP, insa acestea sunt limitate la rezolutia de 320 x 240 pixeli. Interfata este extrem de simpla, ai doar 3 butoane (Play/ Stop si butonul pentru modul fullscreen). Pare un player primitiv, dar isi face treaba daca nu esti pretentios.

O alternativa pentru playerul de muzica este radioul FM, care are RDS si poate memora din pacate doar 6 posturi de radio. Radioul poate fi ascultat in casti sau in difuzor, insa doar daca tii castile conectate. Interfata de utilizare este si aici destul de simpla.


Conectivitate



La capitolul conectivitate, HTC Smart nu se compara cu un smartphone. Nu are WiFi, iar HSDPA-ul merge doar pana la 3,6 Mbps. E pacat totusi ca HTC nu i-a pus WiFi, este una dintre functiile fara de care s-ar putea sa nu mai cumperi un telefon. Au mai redus insa cativa euro din pret.

Transferul de date intre telefon si calculator se poate face cu ajutorul cablului microUSB 2.0, precum si prin Bluetooth. Bluetooth-ul suporta profil A2DP, ceea ce inseamna ca poti sa conectezi casti stereo fara fir.

Browserul web al lui HTC Smart nu reuseste sa impresioneze. Paginile se incarca greoi si nu sunt afisate la fel de bine ca pe un smartphone. Pentru a face zoom intr-o pagina e suficient sa atingi de doua ori ecranul. Mi s-a parut foarte greu sa nimeresc link-urile, nu stiu daca este vina ecranului sau a browserului pentru lipsa de precizie. Browserul este mai degraba pentru utilizatorii ocazionali, nu pentru impatimitii de Internet, mai ales ca nu ai nici WiFi.


Aplicatii



Nu sunt multe aplicatii pentru HTC Smart, intrucat acest sistem de operare este nou si nu a starnit inca interesul developerilor.

Ca aplicatii preinstalate, vei gasi un calendar, calculatorul si alarma. Calendarul ofera posibilitatea de a vizualiza evenimentele din luna in curs sau dintr-o zi stabilita de tine. Dintre celelalte aplicatii pe care le mai are telefonul, mi-a atras atentia cea care transforma flashul LED al camerei foto intr-o lanterna, precum si cele trei jocuri preinstalate (Memory, Rings si Whac’Em).

HTC Smart nu are GPS.


Prezentare video





Concluzii



Plusuri
+ telefon touch la pret accesibil
+ design reusit, carcasa solida
+ jack audio de 3,5 mm
+ radio FM cu RDS

Minusuri
- nu are WiFi
- ecranul nu se vede bine in lumina puternica
- camera foto slaba
- putine aplicatii preinstalate sau disponibile
- nu are multitasking
- browser web slab

Concluzie: HTC Smart este un telefon cu ecran tactil ieftin, ce se remarca printr-o constructie solida si design placut. Avand un sistem de operare putin dezvoltat, acesta nu ofera foarte multe aplicatii. Il recomand pentru cei care vor un telefon touch la un pret accesibil si care folosesc doar ocazional Internetul, camera foto si eventual asculta muzica pe telefon.



 
HTC Smart nu e chiar atat de smart

Cine ar fi crezut ca HTC este dispus sa renunte la titlul de "producator de smartphone-uri", lansand [ ... ]

 
Windows Phone 7 merge pe HTC HD2

Odata cu lansarea Windows Phone 7, Microsoft a tinut sa precizeze ca niciunul din telefoanele de pe [ ... ]

 
Update la Android 2.3.5 pentru HTC Desire HD, [ ... ]

HTC a inceput upgrade-ul la noua versiune Android 2.3.5 pentru mai multe telefoane ale sale. [ ... ]


Posteaza un comentariu

Autor
Comentariu
Verificare   Introdu cu grija caracterele din imaginea de mai jos.





    Alte categorii


    Alte articole


    Forum telefoane mobile

Afla secretele fiecarui mobil si gaseste raspuns la problemele si intrebarile tale pe forum!

Cont iTunes
scris de Mihai144268 pe 13-03 ora 02:57

Va recomand asa ceva
scris de CostinSilviu1990 pe 22-02 ora 18:32

Digi intra peste un abonat orange
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:26

digi mobil blocat
scris de CostinSilviu1990 pe 18-01 ora 19:17

nu merge hard reset
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:56

Service Profesional
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:55

cum sti daca e fake sau nu
scris de CostinSilviu1990 pe 3-01 ora 19:53

Jtag
scris de CostinSilviu1990 pe 29-12 ora 00:00

lycamobile
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 23:42

DEBLOCARE CARD Micro SD
scris de CostinSilviu1990 pe 28-12 ora 16:00

intra in forum



Catalog telefoane mobile: Nokia / Samsung / Sony / LG / Motorola / Sagem / Apple iPhone / HTC / Blackberry / Palm

HOT stuff: Coduri secrete telefoane / Portabilitate - cum pastrezi numarul / Super oferte / Telefoane mobile noi

copyright ©2008-2017 eMobil.ro by HTD Publishing
home | despre eMobil.ro | termeni si conditii de utilizare | contact